Para
Paralympics: Mesterlig mestret av Jens Lasse Dokkan
I stedet for å høste toppkarakterer som de pleier å gjøre, ble oppgaven for Jens Lasse Dokkan denne gang å gi sin vallak Aladdin ro og støtte nok til å fullføre programmet. Om prosentresultatet ikke ble som tenkt, sto Jens Lasse for en mesterlig innsats og lyktes med den vanskelige oppgaven.
Jens Lasse og Aladdin (Akinos/May Sherif, oppdretter Rosa Nielsen) var andre rytter til start i dagens klasse for grad 1, som var første individuelle medaljesjanse. Den første individuelle klassen telte ikke for lag, men de åtte beste i hver grad gikk videre til lørdagens individuelle freestyle finale.
For en hest – og for en rytter
Duoen Jens Lasse og Aladdin har hatt en god oppladning i pre-camp, og det så riktig godt ut under treningene på stevneplassen de siste dagene før første klasse. Forventningene til ekvipasjen i den individuelle klassen var så definitivt en plass blant de åtte beste. Men slik skulle det ikke gå.
Man kunne ane det før de entret arenaen, Aladdin stoppet opp på sin vei mot porten. Jens Lasse holdt fokus og sørget for en rett midtlinje og et godt holdt. Selv om vallakens gode skritt var tydelig og han gikk i en god form, hadde Aladdin satt bremsene litt på fra start denne gang. Karakterene var likevel innenfor det som skulle til, og til tross for spenningen var vallakens kvalitet helt tydelig.
Litt før en hjørnepassering skvatt Aladdin til og han stoppet litt opp. Først fikk Jens Lasse ham litt på plass igjen, men så ble musikken høy og litt voldsom og Aladdin tittet opp og ble spent igjen. Spenningen satte seg fast i vallaken, han taktet i en volte, han stoppet opp og tenkte bakover. Det var ikke vanskelig å forstå at Jens Lasse ble utfordret som rytter på toppen av godt og vel 600 kg topptrent, spent hest, men Jens Lasse imponerte med sin ro og rutine. Han fikk Aladdin mer på plass igjen, fint inn i et holdt – men så tok spenningen overhånd igjen og Aladdin la inn en rygging. Jens Lasse beholdt roen, og geleidet Aladdin rutinert videre. Spenningen slapp ikke helt taket, Aladdin gikk med bremsene på og var ikke foran sjenkel, men likevel skinte ekvipasjens kvalitet godt igjennom. Denne gang kunne programmet godt ha vært lenger, for da de var på vei opp siste linje, var ekvipasjen tilbake på sitt mer sedvanlige karakternivå. Tre av dommerne belønnet siste midtlinje og holdt med 8.
De feilene som innløp tidligere var imidlertid så dyre, de var noen ganger helt nede i karakteren 2 og 3 fra dommerne, så det var en umulig oppgave å ri inn det som trengtes for en finaleplass denne gangen. Ekvipasjen ble stående på 57,958 %, hvilket er langt unna det som er standarden for denne ekvipasjen.
Det er så man skulle ønske at man i slike tilfeller skulle få ekstrapoeng for særdeles god ryttermessig håndtering av utfordringer underveis – der hadde Jens Lasse scoret høyt i dag!
Opp til Aladdin
-Aladdin ble litt engstelig, sa Jens Lasse jordnært og nøkternt etterpå. – Det var litt for mye rundt, for høy musikk – hele atmosfæren. Han var rett og slett veldig oppe og kjøre! Han er en hest med mye egen vilje, og å flytte på de 600 kiloene er ikke akkurat lett!
Aladdin syntes omgivelsene var overveldende i dag, men selv om han ble engstelig, følte Jens Lasse seg hele tiden trygg på sin hest. - Jeg følte meg trygg, men jeg fikk bare ikke kontakt med Aladdin, kom bare ikke til ridning, sa han selv.
Forventningene var store, men denne gangen gikk det ikke i boks.
Neste oppgave for de to er på fredag, når det er tid for lagkonkurranse. Jens Lasse er klar for oppgaven, men de må være to for å lykkes: -Og om det blir revansje på fredag, det får vi høre med Aladdin om, fastslo rytteren.
Landslagsleder Ingeborg Simensen sto ringside og fulgte det hele i Paris, der kronprins Haakon hadde tatt plass på tribunen sammen med blant andre visepresident i NRYF, Ingvild Østli.
-Det så ut som om det var hele atmosfæren, kameraene og høy lyd, kommenterer Ingeborg om Aladdins reaksjon i de kongelige omgivelsene i parken rundt slottet Versailles. - Det var mye høyere lyd enn vi har blitt vant til på treningen – det var rett og slett litt for mye for ham i dag. Jeg synes Jens Lasse gjorde en kjempeinnsats. Han er selvfølgelig skuffet, men han holder fast ved at han gjorde så godt han kunne, han kjempet for å geleide Aladdin rundt på en fornuftig måte.
Med all den rutine og kvalitet man vet er i ekvipasjen, var forventningen en plass i freestylen for duoen, men så gikk det ikke slik.
- Det var en skikkelig strek i regningen, vi hadde jo regnet med at det skulle bli freestyle-finale sier landslagslederen. - Aladdin var bare så fin i forkant - han var veldig fresh og fin etter reisen og helt klar for oppgaven.
Etter årets nordiske mesterskap på forsommeren fant de ut av Aladdin hadde brukket en tann og han ble derfor operert. - Det gikk helt fint, og han ble virkelig sitt gamle jeg igjen etter det. Så det er ordentlig trist at dette skjedde i dag - alt lå til rette for at det skulle ha veien i dag. Når vi ser på det hele i retrospekt er det ingenting vi kunne ha gjort annerledes - hester er hester, rett og slett.
Da Jens Lasse og Aladdin trente i arenaen mandag, var lydnivået på musikken et helt annet enn i dagens klasse.
- Det volumet i går var ikke i nærheten av det det var i dag, det var litt frustrerende. Jeg opplevde at de senere i klassen både hadde lavere volum og en annen type musikk - det var selvfølgelig helt riktig å endre på det, men det var litt kjedelig å være blant de som volumet fikk følger for - synd det skulle skje i et paralympics, sier landslagslederen.
Hun håper at teamet gis en mulighet til å gjøre Aladdin trygg i omgivelsene igjen. - Aladdin hadde en ikke så god opplevelse i arenaen i dag, derfor har jeg spilt inn overfor overdommer og arrangør at vi ønsker at Jens Lasse og Aladdin skal få trene i arenaen på torsdag, når det er hviledag. Det er egentlig ikke anledning til dette, men vi har i hvert fall spurt om det.
Aladdin er også helt avhengig av å ha en "companion horse" (hest som står i nærheten som selskap), men her i Versailles ble denne plassert ganske langt fra arenaen og var litt usynlig.
- Denne selskapshesten pleier å stå ved bokstaven A, og den spiller en viktig rolle for rytterne fra grad 1 til 3. Vi kommer derfor til å legge inn en søknad om at hesten skal stå ved A i lagprogrammet, og det er flere andre som også ønsker det, forteller Simensen.
Selskapshest er en god måte å gjøre det trygt både for hest og rytter - og denne løsningen fascinerte flere. Etter rittet fikk Aladdin og Jens Lasse kongelig besøk i stallen, kronprins Haakon Magnus tok turen for å hilse på hele Norges Jens Lasse og hans firbente partner. - Dette med "companion horse" - eller "friendly horse" - hadde gjort inntrykk på ham, det syntes han var en utrolig fint konsept, smiler landslagssjefen.
Dagens medaljører
Grad 1-klassen var dagens siste klasse – tidligere på dagen gikk henholdsvis grad 3 og 2. I begge disse klassene ble det amerikansk vinner. Grad 3 ble vunnet av Rebecca Hart/Floratina (Fidertanz/Rubin Royal OLD, oppdretter Dr. Susanne Rauth) med 77,900 %, foran nederlandske Rixt van der Horst/Royal Fonq (Fürst Fohlenhof/Lissaro van de Helle, oppdretter Reiner Bockholt) med 76,433 %. Britiske Natasha Baker/Dawn Chorus (Dimaggio/Escudo 19, oppdretter S. Lavendera) sikret seg bronsen med 73,167 %.
I grad 2 gikk gullet til Fiona Howard med en hest med link til Norge - Diamond Dunes har hingsten De l'Or som far - en hingst som ble kjøpt inn ved hannoveranerkåringen i 2011 av det danske stutteriet Katrinelund sammen med Kristin Andresen. Morfar til Diamond Dunes er forøvrig Wolkentanz og oppdretter er Klaus-Dieter Mansholt. Denne ekvipasjen vant med et ritt til 76,931 %. Det var tett mellom de tre neste på resultatlisten, men det ble dansk jubel over å trekke det lengste strået – Katrine Kristensen/Gørklinktgårds Quater (Quaterback/Blue Hors Don Schufro, oppdretter Jørgen Ravn) tok sølvet med 73,966 % foran britiske Georgia Wilson/Sakura med 73,414 %. Tyske Heidemarie Dresing/Dooloop (Dressage Royal/Rouletto, oppdretter Pferd24 GMBH) ble første utenfor pallen med 73,103 &.
Ikke så overraskende var det latviske Rihards Snikus/King of the Dance (Kadilak/Kings, oppdretter Anita Blauberga) som toppet resultatlisten i grad 1 og tok gull – det gjorde de med dagens høyeste prosent; 79, 167 %. Sølvmedaljen gikk til Roxanne Trunnell/Fan Tastico H (Fürstenball OLD/Weltmeyer, oppdretter Markus og Sina Haverkamp) fra USA med 78 % blank, mens bronsevinner ble italienske Sara Morganti/Mariebelle (Lissaro van de Helle/Lys de Darmen, oppdretter Jos Michiels-Yskout) med 74,625 %.