Hjemover for å la det hele synke inn

- Målet mitt var å komme til EM-finalen, kunne kose meg og nyte det hele, forteller 18 år gamle Emma Løkken i etterkant av gårsdagens finale under europamesterskapet for juniorer på Schafhof i Kronberg, Tyskland.

av
Sille Kasin
Emma Løkken og Mr. Gold G stod stod for en fabelaktig prestasjon under årets EM dressur for juniorer. Foto: Privat/ NRYF

Å være norsk dressurfinalist i et internasjonalt mesterskap er ikke hverdagskost. Det er en seier i seg selv. Sist vi opplevde dette, var under junior-EM i 2016, men denne helgen kan vi gratulere Emma Løkken og teamet hennes med en flott 13. plass i årets EM-finale i dressur for junior.

En stor opplevelse

Kort tid etter at årets kürfinale for juniorer er over og en ny europamester blant de 18 EM-finalistene er kåret på Schafhof i Kronberg i Tyskland, er 18 år gamle Emma Løkken og teamet hennes allerede på vei hjemover til Norge. For her handler det ikke om å hvile på laurbærene, men snarere å skape litt avstand og gi det hele tid til å synke inn. For det er stort å ha representert Norge i et mesterskap av dette kaliberet, og det er også stort å ha tatt seg helt til en EM-finale. Dette har ingen norsk dressurutøver opplevd siden Mathilde Klaesson red sin Sandbæks Rio El i juniorfinalen i EM tilbake i 2018.

Lang vei hjem

Riktig nok er Emma allerede en erfaren mesterskapsrytter som tre ganger tidligere i sitt unge liv har representert Norge i europamesterskap. - Først i 2018 og 2019 som childrenrytter, og deretter i 2021 på ponni. Men opplevelsene under årets europamesterskap i dressur for children og juniorer har likevel vært helt, helt spesielle. Nå gleder Emma og resten av det lille teamet hennes – mamma og trener Louise Almlund Løkken som også har fylt rollen som chef d'équipe under dagene i Kronberg, og mesterskapshesten Mr. Gold G som er akkurat like gammel som Emma selv, seg aller mest til å komme hjem til det vante. Men veien hjem til Oppdal er ganske så lang, og særlig når man bare er én sjåfør og i tillegg har en firbent å ta hensyn til.

- Nå har vi fått pakket alt på hengeren og har fått satt nesen mot Norge igjen, forteller Louise Almlund Løkken få timer etter at Emma red sitt kürprogram på den vakre mesterskapsarenaen på Schafhof til gode 73.965 prosentpoeng. – Men vi skal stoppe to ganger for overnatting på veien, så vi er først hjemme igjen på tirsdag kveld, legger hun til.

Lærerik opplevelse

Og hva tenker så utøver og trener om årets EM-finale?

-Vi endte finalen med en 13. plass, hvor vi hadde et kjempefint program, sier de to. – Målet mitt var å komme til EM-finalen, kunne kose meg og nyte det hele, smiler Emma. – Jeg håpet å kunne fokusere på dette og få den gode følelsen jeg vet vi kan ha sammen. Jeg hadde noen kjempefine runder der jeg fikk erfart mye, og jeg fikk også skaffet masse ny erfaring, slår 18-åringen fast.

En lykkelig Emma med det synlige beviset på at hun hadde nådd årets juniorfinale i EM - som én blant de 18 av i utgangspunktet 70 mesterskapsdeltakere. Med dette var målsettingen nådd, selv før selve finalen tok til.Foto: Privat/ NRYF

Et samstemt team

Louise og Emma er så samstemte i det lille teamet, at de helt naturlig og uoppfordret også snakker mye i vi-form. Og de er jo i høyeste grad sammen om dette. Og de er sammen om Mr. Gold G. For dette er hesten som Louise selv red fra han var ung, og som hun tok opp i klassene til dressursportens høyeste nivå – før altså Emma overtok tøylene og debuterte internasjonalt med den kullsvarte kårete hingsten for bare drøyt et år siden.

- Men i stedet for å være skuffet over en stor feil som vi hadde mot slutten, så ser vi nå bare fremover og tenker på alt det fine vi fikk vist, forklarer de. - Og at vi endte på en 13. plass i et europamesterskap der det i utgangspunktet var 70 ekvipasjer til start, er jo bare helt fantastisk i seg selv.

Sammen utgjør Louise Almlund Løkken og datteren Emma et nært, godt og samstemt team. Foto: Privat/ NRYF
Schafhof dannet en fantastisk ramme rundt årets mesterskap. Slike forhold gjør det lett å trives under, synes Emma og Mr. Gold G. Foto: Privat/ NRYF

Strålende ramme

Rammen rundt årets EM på Schafhof har også vært helt fantastisk, forteller Louise og Emma. Schafhof representerer en lang historie som uløselig er knyttet til Liselott Linsenhoff, dressursportens grand old lady. Det tyske dressurikonet skapte historie da hun som første kvinnelige rytter kapret individuelt OL-gull i München 1972 gjennom en piaff som det fortsatt går gjetord om.

Ett år før OL-triumfen kjøpte Linsenhoff den tidligere sauegården og bygget opp stedet til det det er i dag. Ved siden av å være en av Europas vakreste hesteeiendommer, er Shafhof også et viktig sentrum for dressursport og avl. Ann Kathrin Linsenhoff og ektemannen Klaus-Martin Rath overtok Shafhof i 2000, og har etter dette blant annet kunne ønske velkommen til ikke mindre enn tre tidligere europamesterskap. Under helgens EM-arrangemnet hold Ann Kathrin Linsenhoff selv tøylene som stevneleder og

La det hele synke inn

- Selve omgivelsene og gjestfriheten som vi har møtt under dagene våre på Schafhof har vært helt fantastisk, bekrefter Louise og Emma. – Og det har vært en ære og så gøy å få ri her og representere Norge med min fantastiske Mr. Gold, skyter Emma inn. Han er virkelig verdt sin vekt i gull, smiler hun. – Nå gleder vi oss til å komme hjem og til å la det hele synke litt inn. Og Mr. Gold, han gleder seg nok også stort til å komme hjem til sin vanlige paddock, avslutter de to smilende mens de er i ferd med å legge sesongens desidert største mål bak seg, og samtidig sette seg nye.

Livet i stevneboksen på Schafhof manglet ingenting, men likevel blir det godt for hele teamet å komme hjem til vante forhold. For nå trengs det litt tid til å la det hele synke inn. Fot: Privat/ NRYF