Over store høyder til finale

De fem norske ungrytterne har vært ute i sin andre EM-kvalifisering i Spania denne torsdagen. Runden teller både individuelt, og også som første del av årets laghopping for fire av rytterne. Og Norges lag er videre til finalen!

av
Sille Kasin
Ada Braaten Johnsen bidro til finaleplass for det norske ungrytterlaget, og ligger nå individuelt som nummer 38. Mamma Nina Braaten gir Plietsch en vel fortjent godbit. Foto: NRYF

Ved siden av å ivareta egne muligheter for avansement under årets europamesterskap, handlet dagens runde for fire av de fem norske ungrytterne til start også om å skape et godt grunnlag for Norges lag i nasjonshoppingen ved EM. Her var et viktig mål å kvalifisere seg til finalen der de ti beste lagene møtes til medaljekamp på fredag. Og det klarte de!

17 lag i spanskpreget bane

Årets mesterskap for unge ryttere rommer i alt 17 nasjonslag, og de fire som representerer Norge, er Mira Høidal, Ada Braaten Johnsen, Jenny Krogsæter og Ingrid Gjelsten. Norges femte EM-representant i Oliva Nova, Lea Fondevik Syversen, rir individuelt.

Mesterskapets banebyggerteam anført av spanjolen Santiago Varela signaliserer tydelig at vi befinner oss på spansk grunn. For i den krevende 1,50 m-banen denne torsdagen som bestod av 13 hindre og 16 sprang, ga store deler av det spektakulære hindermateriellet assosiasjoner til vertsnasjonen Spania. Her var – som også i de øvrige mesterskapsbanene - blant annet flamencodansende señoritas, spanske gitarer, andalusiske hester, mauriske borger og elementer knyttet til sol, sommer og strandliv. Og hinder nummer to, en blå og hvit okser med sirkelformet logo, minnet oss med all tydelighet om at EM 2022 for de aldersbestemte hesteklassene foregår på Centro Equestre Oliva Nova, som er hjemmearenaen for populære MET. Feilene i dagens bane kom spredt, men den siste delen krevde åpenbart mest av både to- og firbente. Spesielt mange bommer falt nemlig i trekombinasjonen 10a -b -c og i påfølgende 11a – b.

Storfornøyd og optimistisk

En storfornøyd Tony André Hansen, som i kraft av å være NRY landslagsleder også er chef d’equipe for de norske jentene i Spania, deler gleden over finaleplassen som nå er sikret i morgen. Med en totalscore på 43.64 ble nemlig Norges ungrytterlag nummer ti, og er dermed finaleklare.

- Det er veldig gøy med finaleplass, stråler han. – Det var en vanskelig bane i dag, så det ble mye feil generelt i klassen. Jeg skulle gjerne ha sett at vi hadde litt mindre feil inn i finalen, men de norske red veldig bra i dag, så jeg er veldig fornøyd med innsatsen deres. Så får vi bare sette minst tre nullrunder i lagfinalen i morgen og se hvor langt vi kan klatre på resultatlisten, avslutter han smilende – vel vitende at det er et godt stykke opp til medaljeplass.

Storbritannia ligger i foreløpig ledelse med 6.84, imponerende nok med tre av fire tellende nullrunder i dag, mens fjorårsvinner Belgia ved EM i Vilamoura i Portugal nå ligger som foreløpig nummer to med 14.08, to riv etter lederlaget. Tyskland ligger så langt som nummer tre med totalt 16.17. Og dermed ligger de finaleklare lagene som perler på en snor – med Sverige som første lag som ikke kom med videre.

Individuelle resultater

Først ut av de norske på laget i dagens andre EM-omgang for unge ryttere var Mira Høidal med sin ti år gamle irskfødte vallak, Boleybawn Aasha (Dignified Van’T Zorgvliet x Air Jordan). Fasiten denne torsdagen ble seks feil, og ekvipasjen står dermed nå med 14.89 som foreløpig score i mesterskapet og en 41. plass.

Som rytter nummer to på laget red Ada Braaten Johnsen med sin tiårige makker Plietsch (Perigueux x Cornet Obolensky). Med en forholdsvis rask runde og åtte feil ligger duoen nå på 13.94. Dette innebærer at Ada foreløpig ligger på en individuell 38. plass.

Jenny Krogsæter har med seg 11 år gamle Chivaz Ap Z (Cardento x Indoctro) til årets europamesterskap for unge ryttere. I dagens runde medførte et skikkelig plask i den åpne vanngraven som hinder nummer fem og et riv i tillegg at tredjerytter på laget nå ligger med 17.83 og en foreløpig 52. plass.

Lea Fondevik Syversen på 13-åringen Ambra (Quintender x Grandeur) gjennomførte på sin side dagens runde med ni feil og ligger nå med 17.72. Dette gir Lea en foreløpig 51. plass på den individuelle listen.

Som anker på Norges ungrytterlag avsluttet Ingrid Gjelsten med den 12 år gamle vallaken Alibi de la Roque (Mylord Carthago*HN x Kannan*Gfe) dagens klasse fra start nummer 79 av i alt 86. Ingrid red raskt, men måtte se to bommer falle, og ligger dermed individuelt på 14. 98 som foreløpig nummer 42.

Gjennom å trykke pil i bildekarusellen får vi innblikk "behind the scenes" fra ungrytternes andre EM-dag i Oliva Nova, Spania. Foto: NRYF
Mira Høidal med Boleybawn Aasha
Mira Høidal med Boleybawn Aasha
Ada Braaten Johnsen med Plietsch
Jenny Krogsæter med Chivaz Ap Z
Jenny Krogsæter med Chivaz Ap Z
Jenny Krogsæter med Chivaz Ap Z
Lea Fondevik Syversen med Ambra
Ingrid Gjelsten med Alibi de la Roque
Ingrid Gjelsten med Alibi de la Roque
Ingrid Gjelsten med Alibi de la Roque

EM for unge ryttere individuelt ledes nå av belgiske Thibeau Spits med Classic Touch DH (Casall x Corrado I) med 1.90, etterfulgt av Storbritannias Grace Debney med Boheme de la Roque (Kannan x Quick Star) med 2.75 og med tyske Henrike Ostermann med Air Force One 19 (Arpeggio x Conterno Grande) med 2.81. Men med det er tett i toppen med hele tolv utøvere inenfor ett riv – og fremdels også veldig lang frem.

Resultater: