Over store høyder

På tampen av en lang og innholdsrik torsdag var det duket for show på en godt besøkt NOVA Spektrum arena – i form av høydehopping som til sist ga ikke bare én, men hele fire vinnere.

av
Sille Kasin
I etterkant av kveldens showklasse stod Sindre Melbø Ratvik, som har bidratt med ikke mindre enn hundre juletrær for å skape skikkelig førjulsstevne under Norwegian Horse Festival, utropt som én av fire vinnere. Foto: NHF/ Helene Gjerde Aamdal

Mens Marlon Módolo Zanotelli bokstavelig talt hoppet rett av hesten etter premieutdelingen i rankingklassen torsdag kveld og bare kort tid etter inviterte til årets sprangclinic, gjorde fem ekvipasjer seg klare til en virkelig publikumsfavoritt, nemlig høydehopping. Grunnet størrelsen på NOVA Spektrum arena, ble showklassen torsdag kveld gjennomført som en Six-Bar-hopping med fire rekker plassert diagonalt på banen fremfor seks, og med et oppvarmingshinder midt på den ene av de to langsidene.

Og med den superprofesjonelle britiske sprangkommentatoren Ed Holloway og norske Helene Mamen på plass for å binde det hele sammen, ble utvilsomt høydehoppingen akkurat så spennende og ikke minst like underholdende som vi hadde forventet av en slik type klasse. Til sist målte banens største og siste hinder hele 1,70 m.

For, fra det øyeblikket da showmannen Sindre Melbø Ratvik - den første av kveldens to norske utfordrere - viste seg på arenaen bak tøylene på Roadstown Boy, var publikum i fyr og flamme. Og da minst like fryktløse Rebekka Lie Hafskjold entret ringen bak tøylene på Gravin Trojka S, ja, da steg temperaturen ytterligere noen hakk. De tre øvrige deltakerne i årets høydehopping, svenske Anna Olsson med sin fibente makker Jdylo som oppførte seg som den reneste sirkushest der han tigget godbiter etter vel gjennomførte sprang, velkjente Nick Benterman med Billy Quis IN og den flyvende hollender Henk van de Pol med B Captain Norman, ble også høylytt ønsket velkommen til start.

Er dette norsk sprangsports tøffeste småbarnsmor? Her suser Rebekka Lie Hafskjold og Gravin Trojka over hinder nummer fire på 1,70 m i omhoppingsrunden - og inn til delt førsteplass i årets Six-Bar. Foto: NHF/ Helene Gjerde Aamdal

Utover i konkurransen økte spenningen, og i den tredje runden begynte bommene å falle, først for den svenske utfordreren Anna Olsson på hinder nummer to, og deretter for Sindre Melbø Ratvik på aller første. Bedre gikk det heller ikke for verken Rebekka Lie Hafskjold eller britiske Nic Benterman, som begge rev banens siste og høyeste hinder på 1,70 m. Mange var nok derfor de som trodde at nederlandske Henk van de Pol, som var sistemann ut i feltet, skulle hente det hele hjem. Men slik gikk det ikke denne gangen, da han måtte se to av de fire rekkene falle i siste forsøk.

Med fire likeplasserte, hver på fire feil, var det derfor duket for omhopping. Og da disse hestene allerede hadde gått tre runder tidligere og nå til sist visste å holde alle bommer oppe i den fjerde, resulterte årets høydehopping under Norwegian Horse Festival populært nok ikke bare i én, men i hele fire likeverdige vinnere.

Resultater: