Over store høyder

– Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg er tatt ut til å ri femstjernersklassene ved KOHS også i år, fastslår Mira Høidal. Hun var blant dem som virkelig bød på god riding denne fredagskvelden - og også i kveldens tostjerners Grand Prix.

av
Sille Kasin
En godt hoppende Bronx sikrer nok en sterk internasjonal plassering med unge Mira Høidal i salen. Foto: NRYF/ Une Susrud

Etter at banen var ryddet for dressurrailer og igjen var rigget om til sprang, testet årets ekvipasjer på femstjerners nivå KOHS-formen for første gang. Deretter var det tid for Grand Prix på tostjerners nivå, før utøvere som siktet mot de helt store høydene, avsluttet fredagens hestefest på Telenor Arena med puissance.

Starten på femstjerners

Startfeltet i CSI5*-W presentert av Porsche rommet 45 ekvipasjer, og treffende nok stod den 14 år gamle hannoveranervallaken Best Boy (Contagio x Sunrise) under belgiske Jordy van Massenhove for beste tid i andre fase. Dermed dro duoen seieren i havn etterfulgt av østerrikske Katharina Rhomberg med Boa SB (Balou du Rouet x Polydor), nederlandske Bart Lips med Davinci Z (Dutch Capitol Z X Aquilino), tyske Philipp Weishaupt med Krokant og norske Cecilie Hatteland med Tourelle Z (Touon x Fedor).

Makkere på sprangbanen og i livet for øvrig - Victroia Gulliksen som ble nummer syv i årets første femstjernesklasse og Jordy van Massenhove som gikk helt til topps i CSI5*-W 1,40 m. Foto: NRYF/ Une Susrud
Cecillie Hatteland og den åtte år gamle Tourelle Z sikret norsk på femte i femstjerners 1,40 m. Foto: NRYF/ Astrid Marie Årdal

Deretter inviterte banebyggerteamet Terje Nalum og Anders Hafskjold og svenske Peter Lundström til nok en femstjernes bane, denne gangen med hinderhøyde 1,50 m presentert av OBAS. Britiske Jack Whitaker med Scenletha (Hunter’s Scendix x Contendra) stod for raskeste tid over mållinjen, mens Daniel Deusser med Kiana van het Herdershof (Toulon x Lys De Darmen) fra Tyskland ble nummer to. Blant topp fem endte også britiske Lily Attwood med Karibou Horta (Landor S x For Pleasure) og de to svenske stjernerytterne Henrik von Eckermann med Hollywood V (Mylord Carthago*HN x Casall) og Jens Fredricson med Markan Cosmopolit (Cohiba 1198 x Calido I).

Miras kveld

Ikke uventet var også unge, velridende Mira Høidal å finne på premielisten i det celebre selskapet, for har man først fått tilliten av NRYF til å representere Norge på femstjernersnivå, ja så gjør man vel nettopp det – og det med bravur. For 20-åringen visste å holde bommene med den ti år gamle Boleybawn Aasha (Dignifies van’t Zorgvliet x Air Jordan) når det gjaldt som mest, og dermed kunne duoen innkassere en flott tolvteplass.

- Det var en fin bane, og jeg måtte ri litt effektivt for å klare tiden, slik at jeg kan ri Grand Prix-klassen i morgen med en god feeling. Hesten i seg selv er ikke den raskeste, for den er scopy og litt stor, så jeg må alltid passe litt på tiden, forklarer hun. - Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg er tatt ut til å ri femstjernersklassene ved KOHS også i år, og får muligheten til å skaffe meg erfaringen og vise meg frem på dette nivået, smiler hun.

En lykkelig Mira Høidal kunne innkassere to sterke plasseringer på én og samme kveld - her med Bronx under premieutdelingen i etterkant av CSI2* Grand Prix 1,45 m. Foto: NRYF/ Une Susrud

40 ekvipasjer møttes deretter til dyst i CSI2* Grand Prix 1,45 m presentert av Sport 1. Blant disse gikk seks videre til omhopping om helgens første Grand Prix-seier, og det tok sin tid før første nullen i grunnomgangen satt. Til sist trakk japanske Eiken Sato med Chacanno JRA (Chacco-Blue x Kannan) lengste strået, mens belgiske Jens Vandenberk med Faldiano (Heartbreaker x Jus De Pomme) ble nummer to, mens Mira Høidal igjen klinket til og ble nummer tre, denne gangen bak tøylene på ti år gamle Bronx (Bravour 1197 x Cardento). Inn til premieutdeling kom også fjerdeplasserte, finske Noora Pentti med Con Caya (Con Chello x Chambertin 3) og nummer fem, brasilianske Marlon Módolo Zanotelli med Heureuse Nouvelle WH (Cardento x Indoctro).

Over store høyder

Et festlig punktum for fredagskvelden ble satt med hele to meter. For over denne høyden med fire blanke nuller i protokollene suste nemlig Simon Yde og den kun åtte år gamle holsteineren ZB Max-Milan i årets internasjonale høydehoppingskonkurranse presentert av Zurhaar og Stall SR.

Puissance-debutant Lisa Tenold med Hhs Vivendi e. ARS Vivendi måtte kaste inn håndkledet etter tredje runde og ble dermed en god nummer to, mens en godt satsende Rebekka Lie Hafskjold og Gravin Trojka S (Zirocco Blue VDL x Corland) måtte se murelementer falle i sin tredje runde.

Mange var nok de som hadde håpet å se Sindre Melbø Ratvik og Roadstown Boy (Marius Claudius x Guidam) nå de helt store høyder denne kvelden, for ildsjelen hadde hele elevskokken fra rideskolen sin på plass som heiagjeng. Dessverre ble det riv på første forsøk – selv om jubelen også videre stod i taket.

Klasser over store høyder blir det også på Telenor Arena i morgen, lørdag – og da med CSI5*-W Rikstoto Grand Prix 1,60 m som det absolutte høydepunktet. I tillegg venter også nasjonale ponniklasser, samt Grand Prix Freestyle, Knock Out og familieshow presentert av Agria.

Hatten av for Simon Yde og ZB Max-Milan som strøk av gårde med seier i årets høydehopping. Foto: NRYF/ Astrid Marie Årdal

Resultater: