NRYF

Ønsker å kartlegge hestens betydning for folkehelsen

Alle som tilbringer tid sammen med hester merker at det gjør noe med hvordan vi har det; hesten har betydning for helsen vår. For å kunne legge dokumenterte tall på bordet, ønsker organisasjonen Hest og Helse å kartlegge hestens betydning for folkehelsen gjennom en spørreundersøkelse. For å bidra i dette viktige arbeidet har Norges Rytterforbund nå sendt undersøkelsen ut til alle sine klubber.

(Foto: Rebecca Scholz/Pixabay)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hest og Helse vet at det å være i en stall gir mange helseeffekter, ikke bare for de som er i et organisert terapiopplegg, men også for utøvere av hestesport og for frivillige i staller.
-Vi håper på mange svar, og at svarene vi får vil gi oss et klarere inntrykk av hvor stor betydning hesten har for folkehelsen, sier Anette Isaksen, generalsekretær i Hest og Helse.

Viktig undersøkelse

NRYF er medlem av Hest og Helse og har i mer enn 50 år samarbeidet om hesten i samfunnet og hesten i et folkehelseperspektiv, de seneste årene gjennom prosjektene Hest for folk flest og Hest og friluftsliv.

Det vi alle «vet» om hestens betydning for helsen vår, får først sin fulle verdi når det kan dokumenteres. Derfor har Hest og Helse utformet en kort og enkel undersøkelse som vil kunne gi viktige tall.
I undersøkelsen spør de om hvilke tilbud de har i sin stall og hvor mange som benytter tilbudene årlig. Hest og Helse har sendt undersøkelsen ut til sine medlemmer, og de også sendt den både til Det Norske Travselskap, Norsk Galopp og Norges Rytterforbund for at undersøkelsen skal kunne gi et best mulig bilde av de ikke-registrerte helseeffektene mange mennesker opplever gjennom å være i stallen og jobbe med hester i en eller flere former. Klubbene innen Norges Rytterforbund kan gi viktige bidrag til denne undersøkelsen, og derfor har NRYF nå sendt undersøkelsen til alle landets rideklubber.

-Dette er en viktig undersøkelse som også er veldig relevant for oss som hestesportsorganisasjon, og vi oppfordrer våre klubber til å svare på denne undersøkelsen. Det er en kort og enkel undersøkelse som bare tar noen minutter å gjennomføre, sier seniorrådgiver i NRYF, Kjell Myhre.

For å unngå doble svar legger Hest og Helse legger ikke ut undersøkelsen offentlig.

-Vi håper på mange svar, og at svarene vi får vil gi oss et klarere inntrykk av hvor stor betydning hesten har for folkehelsen, sier Anette Isaksen, generalsekretær i Hest og Helse. (Foto: Wal_172619/Pixabay)

Ber klubbene om å sende undersøkelsen videre

Undersøkelsen er først og fremst rettet mot aktive staller. Ikke alle klubber har egne staller, men mange klubber er på ulike måter knyttet til en eller flere staller. Av den grunn oppfordrer Kjell Myhre klubbene til å distribuere undersøkelsen videre.
– Vi har kun mulighet til å sende denne undersøkelsen til klubbene våre, mens kartleggingen er rettet mer direkte mot staller. Derfor oppfordrer vi klubbene til å videresende mailen de har fått til staller som har en tilknytning til klubben, som for eksempel staller som klubben har et samarbeid med eller staller som drives av personer som er medlem i klubben, sier Kjell og legger til: - Det stilles ingen krav til størrelse på stall eller om den drives som næring eller ikke. Det er imidlertid viktig at det bare gis ett svar på vegne av hver enkelt deltagende stall.

I 2027 skal Hest og Helse arrangere en internasjonal kongress for organisasjonen Horses in Education Therapy International( HETI). Der er tema hestens betydning for folkehelsen, kombinert med hestevelferd i alt hestehold. Undersøkelsen vil derfor også være av sentral relevans for denne kongressen.

Se mer om undersøkelsen på sidene til Hest og Helse her

-Vi oppfordrer klubbene til å videresende mailen de har fått til staller som har en tilknytning til klubben, som for eksempel staller som klubben har et samarbeid med eller staller som drives av personer som er medlem i klubben, sier Kjell Myhre. (Foto: Thomas G./Pixabay)

Relaterte artikler