NRYF

Ønsker å gjøre sporten tryggere gjennom forskning

I høst ble forskningssamarbeidet «Trygge idrettsmiljøer innen hestesektoren i Sverige og Norge» satt i gang. Med dette prosjektet ønsker forskerne å bidra til en tryggere hestesport.

hest / Norges Rytterforbund
Foto: Engin_Akyurt/Pixabay.com
av
Rebecca Ballestad-Mender

Formålet med prosjektet er å undersøke trivsel i hestesporten og negative hendelser som seksuell trakassering og overgrep samt relaterte gråsoner blant personer over 16 år som enten nå eller tidligere har engasjert seg i hestesporten. På denne måten kan man få viktig kunnskap for å sikre trygge sosiale miljøer i den svenske og norske hestesektoren.

Ansvarlige for prosjektet

Ansvarlig for prosjektet er Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm sammen med Norges idretthøgskole. Prosjektet er godkjent av svenske «Etikprövningsmyndigheten» i Sverige og Etisk komité ved Norges idrettshøgskole.
Forskerne i prosjektet har en sterk interesse for trygg idrett, og de fleste har seksuelle overgrep, gråsoner og relasjoner innen idretten som ekspertområde. I tillegg til forskergruppen er det knyttet to referansegrupper til prosjektet; en gruppe bestående av representanter fra hestesektoren i Sverige og Norge og en gruppe forskere med vitenskapelig ekspertise på området.

Samler data i første fase

I prosjektets første fase rekrutterer de deltagere og samler inn data. Dette gjøres gjennom digitale spørreskjema og intervju. Forskerne har laget en spørreundersøkelse der alle som driver med hest eller tidligere har drevet med hest kan delta, uansett om man har opplevelser med seksuell trakassering eller ikke. I tillegg har forskerne en intervjustudie for personer som har opplevd seksuell trakassering eller overgrep i hestesport eller som har erfaring med gråsoneproblematikk.

Man må være 16 år eller eldre for å delta.

Spørreundersøkelsen går til 13. januar 2025.

Viktig at forebyggende arbeid bygger på forskning

Undersøkelsen er selvrekrutterende og vil derfor ikke kunne dokumentere omfang av trakassering og overgrep innen hestesektoren, men den vil kunne gi viktig informasjon om ulike former for trakassering og overgrep og situasjoner de oppstår i.

-Det er viktig at forebyggende arbeid bygger på forskning. Da vi utarbeidet vår rapport «Trygg ryttersport for alle i 2021, så vi at det meste av forskningen som forelå gikk på idrett generelt. Vi ønsker derfor forskning spesifikt innen hestesporten svært velkommen. Dette er ikke et enkelt område å forske på, men det ligger en trygghet i den kunnskapen forskergruppen har på dette området, sier generalsekretær i NRYF, Beate Heieren Hundhammer.

Relaterte artikler