Dressur

OL i Paris: En stor dag for norsk ryttersport

Isabel Freese har ridd til personbeste i en Grand Prix Freestyle – og det i et OL. Med 83,050 % og tiendeplass har hun og hingsten Total Hope OLD skrevet historie. – En stor dag for norsk ryttersport, fastslår NRYFs president Tore Sannum.

hest / Norges Rytterforbund
– En stor dag for norsk ryttersport, fastslår NRYFs president Tore Sannum om Isabel Freeses magiske innsats i Versailles i dagens Grand Prix Freestyle. (Foto: Lukasz Kowalski)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Ekvipasjen kom travende selvsikkert og strålende inn på den imponerende arenaen – og tok så over oppgaven med å imponere selv.

If I could reach the stars

Til sin velvalgte og vel tilpassede musikk fra Cher, som begynte med å synge «If I could reach the stars» idet hun red inn, satte de standarden fra første steg. Med nydelig passage, piaffpiruett passende nok til refrenget «Turn back time» - programdelen med det samlede travet var preget av nydelige overganger som var både smidige, harmoniske og mektige på én og samme gang. Det kom en liten miss i en overgang fra øket trav til piaff. Da misforstod Total Hope OLD (Totilas/Blue Hors Don Schufro) litt og la inn en overgang til skritt – men den var så myk og fin at det egentlig bare viste hvor avspent og til stede hos sin rytter den kraftfulle hingsten var.
Skrittprogrammet var godt, og i galopp viste de igjen sin styrke, med herlige galoppøkninger inn i piruetter, feilfrie, nydelig to’er bytter, og feilfrie 17 enere – deretter gikk de direkte fra to’ere til enerbytter, og så rett inn i piaff fra galopp. Publikum klarte ikke – helt naturlig nok – å holde igjen sin begeistring da ekvipasjen tok fatt på sin siste midtlinje, som begynte med passage før øket trav. Da kom det inn en liten taktfeil, men det endret overhodet ikke på bildet av at ekvipasjen hadde gjort sitt livs ritt.

83,050 %, personbeste og en tiendeplass - Isabel Freese og Total Hope OLD har skrevet norsk ryttersportshistorie. (Foto: Lukasz Kowalski)

Etter hvert kom det opp på tavlen – 83,050 %, hvilket fulgte av 76,071 % for det tekniske og 90,029 % for det kunstneriske. Isabel og Total Hope OLD skrev historie i EM i Riesenbeck i fjor, da sto de også for personbeste og ble nummer ti i freestyle-finalen med 82,593 % - og nå har de gjort det igjen, ny personbeste og ny tiendeplass..

Isabel – you have reached the stars!

Ikke bare én stjerne, men to - Isabel Freese og Total Hope OLD! (Foto: Lukasz Kowalski)

Det ble gull til tyske Jessica von Bredow-Werndl/Dalera (Easy Game/Handryk) med 90,093 %, foran landsvenninne Isabell Werth/Wendy (Sezuan/Blue Hors Soprano) med 89,614 % på sølvplass mens bronsen gikk til britiske Charlotte Fry/Glamourdale (Lord Leatherdale/Negro) som ble belønnet med 88,971 %.

Presidenter fulgte stjerneekvipasjen fra tribuneplass

Det er mange norske på plass på tribunen i Versailles, deriblant Norges Rytterforbunds president Tore Sannum som er invitert dit av Norges idrettsforbund og Olympiatoppen.
Han satt ringside og fulgte den norske stjernen sammen med presidenten i Norges idrettsforbund, Zaineb el Samarai:
- En stor dag for norsk ryttersport, fastslår presidenten etter Isabels historiske ritt. – Med sine prestasjoner her i Paris har Isabel løftet norsk dressursport til et nytt nivå, gjennom hardt og målrettet arbeid. Det var stort å oppleve dette fra tribuneplass, sammen med presidenten i Norges idrettsforbund - for en stemning, for et ritt, det var rett og slett topp norsk idrett vi fikk se og et veldig stolt øyeblikk for oss, sier presidenten som også ser frem til morgendagen: - Det blir også spennende når den individuelle kvalifiseringen på sprangbanen går i gang i morgen, der Victoria Gulliksen skal delta!

– Med sine prestasjoner her i Paris har Isabel løftet norsk dressursport til et nytt nivå, sier NRYFs president Tore Sannum som har fulgt Isabel ringside, invitert av NIF og Olympiatoppen. (Foto: Privat)


Hvordan har norske dressurryttere prestert før?

Isabel Freeses deltagelse i Paris er den åttende gang det er norsk deltagelse på den olympiske dressurbanen. I de aller tidligste OL, i perioden 1896 til 1908, inngikk ikke ridning i OL, med unntak av et lite forsøk i Paris 1900 da man konkurrerte i dressur, høyde- og lengdehopping. Ingen norske deltok i dette.
I Stockholm 1912 kom første norske dressurrytter til start i et OL, kaptein I.C. Falkenberg ble nummer 15 av 21 deltagere. I 1920 deltok han igjen i Antwerpen, hesten het Hjørdis og ekvipasjen ble nummer åtte.
I Amsterdam 1928 representerte Paul Michelet/Benue Norge på dressurbanen, og det gjorde de med å bli nummer 26.
I Berlin 1936 deltok Norge for første gang med et dressurlag, og det resulterte i en 7. plass ved Arthur Quist/Jaspis, Eugen Johansen/Sorte Mand og Bjørn Bjørseth/Invictas. Individuelt ble disse henholdsvis nummer 17, 20 og 28.

Eugen Johansen/Sorte Mand i OL i Berlin 1936. (Foto: Domkirkeoddens Fotoarkiv)


Grunnet andre verdenskrig ble det så ikke arrangert noe OL før i 1948, men ingen norske deltok da. Først i 1952 i Helsinki ble det igjen norsk deltagelse, og nå fikk også kvinner delta i OL – men kun i dressur. Norge ble representert med en kvinnelig rytter, Else Christophersen på den norskoppdrettede hoppen Diva. Ekvipasjen tok en 15. plass.

Else Christophersen med den norskavlede hoppen Diva representerte Norge i OL både 1952 og 1956. (Arkivfoto)


I 1956 ble et norsk dressurlag innstilt og sendt til OL i Stockholm. Laget besto av Else Christophersen/Diva, Anne Lise Kielland/Clary og Bodil Russ/Corona. De ble henholdsvis nummer 13, 27 og 29 av 36 deltagere. Sammenlagt tok det norske dressurlaget en 7. plass.

To ganger har Norge blitt representert av et lag på dressurbanen - i 1936 og i 1956. Laget i 1956 besto av tre kvinner - Else Christophersen/Diva fikk følge av Bodil Russ/Corona og Anne Lise Kielland/Clary. (Arkivfoto)


Deretter ble det først aktuelt med norsk deltakelse på dressurbanen i Seoul 1988. Kjersti Wigen/Alex ble innstilt til OL av NRYF, men ble ikke tatt ut av Olympiatoppen. Så, i London 2012 ble det endelig norsk med – en individuell rytter var kvalifisert og ble tatt ut; Siril Helljesen med hesten Dorina ble nummer 31 i Grand Prix-klassen med 69,985 % - de kom akkurat ikke til freestyle-finalen.

Siril Helljesen/Dorina representerte Norge i OL i London 2012. (Foto: Anne Buvik)

Artikkelen ble sist oppdatert 14:38

Relaterte artikler