Nyttig erfaring for unge fremtidshåp

Et av sportens viktigste ustillingsvinduer for unge lovende utøvere både i dressur og sprang , er «Future Champions» i tyske Hagen. Hele tretten fremtidshåp har representert Norge der disse seneste dagene, fordelt på to sprangryttere og elleve dressurryttere i de aldersbestemte klassene.

En rekke unge norske utøvere har deltatt under "Future Champions" i Hagen disse seneste dagene og har skaffet seg nyttig erfaring og ridd inn til premier. Illustrasjonsbilde: NRYF
av
Sille Kasin

I alt 501 unge utøvere fordelt på de to grenene dressur og sprang har ridd både individuelt og på lag disse seneste dagene i Tyskland. De to norske sprangrytterne hadde begge etternavnet Oddsen og deltok begge i juniorklassene. Oda Therese Oddsen/Via vd Karmenhoek Z (Via Veneto/Landadel) red flere fine nullrunder og ble plassert i to av tre klasser, mens bommen satt litt løsere for hennes lillebror Sebastian Oddsen/Feloetsghe Vd Rhamdiahoeve (Querlybet Hero/Heartbreaker) denne gangen.

I dressur var det utøvere i alle de aldersbestemte klassene, og de ikke bare skaffet seg verdifull erfaring, men de red også inn til internasjonale plasseringer. NRYFs landslagsledere ponni, Siril Helljesen og Øivind Ødemotland, har også vært på plass sammen med de norske rytterne.

Nyttig lagerfaring

Sammen med fem nasjonslag fra henholdsvis Tyskland, Danmark, Nederland, Italia og Frankrike, red Celine Granli, Thea Victoria Harlem og Mira Antonsen Hjelle ponniene sine, de to velkjente vallakene født i 2005 og 2006, Davidoff (Dreamdancer x Dressman) og Schmeer’s Hof Simba (Bodo x Cupkesho Winob), samt Filur af Grønagergaard (Vasehøjs Kashi, vallak født i 2009) inn til en samlet poengsum på 135.524 i CDIOP Nations Cup presentert av Liselott og Klaus Rheinberger Stiftung lørdag ettermiddag. Innsatsen holdt til en sjetteplass for Norge, mens vinnerlaget fra Tyskland sikret toppen av pallen med en totalscore på 146.667.

Norsk i finalene i storetur

I juniorenes kürfinale, CDIOJ Freestyle Final presentert av Liselott og Klaus Rheinberger Stiftung, red Emma Løkken familiens fine Mr Gold M (Milan x Lobster) inn til 72.817 prosentpoeng og kunne dermed glede seg over en fin ellevteplass i klassen.

Søndag gikk også ponnienes kürfinale, CDIP Freestyle Final – Special Prize Given By Uvex av stabelen, og også her hadde vi gleden av å følge en norsk utøver til start. Troy Grønvold Belgen red den elleve år gamle vallaken Strandsgaards Dance Forever inn til en sekstendeplass med en totalscore på 69.183.

I årets individuelle freestylefinaler for ponni, CDIOP Freestyle Final der også Liselott og Klaus Rheinberger Stiftung stod som sponsor,fikk dommerpanelet og publikum et gjensyn med tre øvrige norske ekvipasjer denne søndagen. Thea Victroia Harlem og Schmeer’s Hof Simba (Bodo x Cupkesho Winob), Celine Granli og Davidoff (Dreamdancer x Dressman) og Mira Antonsen Hjelle med Filur af Grønagergaard (e. Vasehøks Kashi) red inn henholdsvis 69.808, 68.467 og 65.450 prosentpoeng.

Norsk i finalene i lilletur

I juniorenes kürfinale i lilletur, CDIOJ Freestyle Small Final presentert Hof Kasselmann GmbH & Co. KG, holdt det akkurat ikke til plassering på lørdag for Ylva Kristine Iversen og Dice (Desperados x Lanthan) etter at totalscoren for programmet deres ble 64.900 prosentpoeng.

I CDIY Freestyle Small Final presentert av Performance Sales International GmbH på lørdag ble det derimotto hyggelig nok to norske premier. Tuva Hansen med Sunny-Girl W og Kristiane Askim Hillern med Schnell’s Happy Birthday oppnådde henholdsvis 66.792 og 66.458 for küren sin, og innsatsen holdt dermed til en tredjeplass for førstnevnte og en fjerdeplass for sistnevnte.

I ungrytternes Small Final denne søndagen hadde de tre norske utøverne Anine Mørch Aas med Maserati ( Metall x Tip-Top), Carmen Grønvold Johannessen md Højgaardens Santos (San Amour x Friendship) og Nora Windgätter med Nøsmindes Miami (Blue Hors Rockefeller X Michellino) en riktig god dag på jobben og avsluttet "Future Champions" i Hagen med fine plasseringer. Mens Anine red inn til 70,667 og ble plassert som nummer to, sikret Carmen fjerdeplassen med 69.350 prosentpoeng, mens Nora ble nummer fem i finalen etter å ha ridd inn til 68.467 prosentpoeng.

På god vei - men må øve mer

Landslagsleder Siril Helljesen oppsummerer dressuren:

-Det vi egentlig ser er at vi trenger å komme ut og se de beste, se egentlig at det ikke bare er å ha fantastiske hester som beveger seg, men å se veldig velridde, velbalanserte hester som går i god form, ryttere som har en god sits og en god hånd. Dette er et stevne som tyskerne bruker som uttaksstevne til EM, så det er meget høyt nivå i alle klasser, og landene som er med der sender sine aller beste, slik som vi gjør også – og det er klart at det er et veldig høyt nivå.

Siril fortsetter:

-Vi synes ponniene klarte seg veldig bra, de har vært ganske jevne. Flere har ridd til sitt personbeste på FEI-nivå her i Hagen.

I juniorklassen så man to spennende norske ekvipasjer.

-Emma og Mr. Gold er erfarne hver for seg og skal bli kjent i stevnesammenheng, men de hadde god utvikling. Ylva og Dice er en spennende ekvipasje med gode kvaliteter, men de har kort fartstid sammen og deres resultater ble litt preget av det.

Fire unge ryttere var også på plass.

-Anine og Carmen er to rutinerte ryttere, de leverer mye bra, men blir også litt for mye feil til at de når helt opp. De to øvrige unge rytterne, Tuva og Kristiane, viser også lovende takter. Dessverre kom spenninger i ulik grad til å prege deler av programmene deres, men Kristiane leverte en runde med gode tendenser første dag. I lagkonkurransen hadde de norske rytterne en god dag, og vi ble plassert som nummer seks i nasjonscupen. I de individuelle klassene var det derimot litt mer variasjon i kvaliteten på oppvisningene. Generelt skal rytterne få grunnridningen mer på plass, så det blir færre feil og unøyaktigheter.

Det handler rett og slett om å fortsette å trene.

-Vi ser at vi er på god vei, men vi må øve mer og bli enda bedre! Vi ser at de beste rett og slett rir veldig bra, med hester som vises frem og går i god form og selvbæring, lydig og smidige i programmene. Der skal våre ryttere utvikle seg mer. De skal rett og slett bli enda bedre på grunnridning, rakhet, ettergift og balanse, fastslår Siril og understreker at Hagen er noe helt for seg selv: - Hagen Future Champions er et fantastisk stevne i nydelige omgivelser. Det er et skikkelig motivasjonsboost for oss alle!

Resultater: