NRYF
Nytt stevnekonsept for unge mellom 13 og 16 år skal testes ut
Når Bærum Rideklubb arrangerer sitt sprangstevne 24.-25. august, har deltagere i alderen 13-16 år muligheten til å prøve seg på noe helt nytt: En lagkonkurranse i feil og stil. – Da vi spurte miljøet om hva de ønsket tidligere i år, gikk flere tilbakemeldinger på ønsker om stevnemuligheter som ga samhold, samarbeid og lagfølelse – derfor har vi utformet en lagkonkurranse som pilotprosjekt, sier Are Hvaal-Garnaas, utviklingskonsulent i NRYF.
Norges idrettsforbund startet i 2023 en satsing for å utfordre og samarbeide med utvalgte særforbund for å tenke nytt rundt aktivitets- og konkurransekonsepter for ungdom mellom 13 og 16 år. I år ble Norges Rytterforbund med på dette prosjektet, og Are Hvaal-Garnaas har sammen med NRYFs sprangkoordinator Ingrid Dokmo i løpet av forsommeren utformet et pilotprosjekt.
Ønsket er at rytterne skal få kjenne på lagfølelsen - fellesskapet, det å samarbeide, konkurrere med en annen og dele oppturen.
Dele på gleden
Arbeidet ble innledet ved å oppfordre ryttere i aldersgruppen til å komme med ideer og ønsker.
-Responsen på dette var veldig god, og det satte vi veldig stor pris på, sier Are.
Tilbakemeldingene viste at det var flere som ønsket bedre samhold, samarbeid og lagfølelse. – Det ble derfor helt naturlig å utforme en lagkonkurranse, og da i sprang ettersom det er en stor gren, fortsetter han.
-Ønsket er at rytterne skal få kjenne på lagfølelsen - fellesskapet, det å samarbeide, konkurrere med en annen og dele oppturen, i et tilbud der fokuset vil være på laget og ikke kun enkeltprestasjoner isolert sett, forteller Are.
Slik gjennomføres cupen
Prosjektet gjøres i samarbeid med Norges idrettsforbund, og Bærum Rideklubb har velvillig stilt opp og påtatt seg å være arrangør.Lagkonkurransen går ut på runde i 70 cm med bedømningen 238.1.* som utgangspunkt, sammen med en forenklet versjon av feil og stil som gir karakter ut fra rideveier, tempo, samspill samt rytters sits.
Feil og Stil-klasser er viktig for å legge et godt ridegrunnlag hos unge ryttere, og det er en type bedømming som gir muligheter til flere.
Hvert lag består av to ryttere der begge er tellende. Man melder seg som vanlig til klassen, og så er det arrangør som setter lagene sammen.
-Kanskje noen stusser litt over at det er arrangøren som skal sette sammen lagene, men det har vi valgt av en grunn. Målet er samhold og fellesskap, og når det er arrangøren som setter sammen så unngår vi at de beste går sammen på lag for å vinne. I stedet håper vi at konseptet bidrar til mer rytterglede og at man blir kjent med andre og flere ryttere. Kanskje kan det skape nye vennskap, sier Are.
Rent praktisk går klassen til ganske likt som enhver lagkonkurranse i sprang.
- Før start går rytterne banen sammen – lagrytterne går sammen. Deretter rir rytter «nummer 1» fra hvert lag til alle «førsterytterne» har ridd, så er det rytter «nummer 2» fra hvert lag som rir, fortsetter han.
Lagrytternes poengsummer regnes så sammen, og det laget som får høyest samlet poengsum vinner. Blir man eliminert, får man null poeng.
Kanskje en veiviser for fremtidens rytterglede
– Vi vet at satsing og frafall i stor grad henger sammen, derfor ønsker vi å utvikle konsepter som motiverer til det å fortsette med idrett. Målet er å beholde utøverne i idretten – da trenger man konsepter som gir glede og motivasjon til flere og vi håper at denne kombinasjonen av bedømming kan bidra til dette, sier Are og fortsetter:
-Alle deltagere får deltagersløyfe, rosett og en gave fra Agria. Vi vil takke både Bærum Rideklubb som stiller opp som arrangør og Agria som bidrar med gaver – og så håper vi at ryttere i målgruppen ønsker å teste ut konseptet og får glede av det, da kan vi se om dette er noe som kan videreføres i fremtiden.
▶Les mer om konseptet i statuttene for lagkonkurransen her
*Foreløpig står det angitt feil bedømming i statutten, dette vil endres så fort som mulig.