Nye verdenscuppoeng til Victoria

Punktum for 40-årsutgaven av Jumping Mechelen ble satt denne fredagen – blant annet med en formsterk Victoria Gulliksen som sikret seg nye verdifulle poeng i verdenscupen, og dermed sannsynligvis også finalebillett.

Med en så å si prikkfri runde var Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach nær ved å skape full jubel i Neckerhal Mechelen - akkurat som de gjorde det under KOHS tidligere i høst. Arkvifoto: Roland Tunholm
av
Sille Kasin

Denne fredagen stod den niende av i alt 14 kvalifiseringer i Longines FEI Jumping World Cup™ i den vesteuropeiske ligaen på programmet – med blant andre en fokusert Victoria Gulliksen og hennes Equine America Papa Roach ( Perigueux x Zeus) til start. I forkant av ettermiddagens runde som var presentert av BWM, lå den dyktige 30-åringen på en god tolvteplass i sammendraget. Spenningen var derfor stor om nye viktige poeng på vei mot finalen i Omaha, USA i april ville bli sikret. Her får vi gjensyn med sesongens 18 beste, og høydepunktene fra dagens kvalifisering, de får vi allerede førstkommende tirsdag klokken 18:00 på Eurosport 1.

Etter et dramatisk avbrekk like før den norske ekvipasjen skulle entre ringen, gjennomførte Victoria og hennes firbente partner en fantastisk første runde som tatt ut av enhver lærebok. Dessverre ble det et hårfint riv på aller siste hinder, og dermed måtte den populære utøveren følge den spennende omhoppingen fra sidelinjen. Men en fin tiendeplass og syv poeng ble det vel fortjent like fullt, og dermed ligger hun nå på en sterk åttendeplass i sammendraget med gode 35 poeng totalt. All statistikk tilsier dermed at prestisjetung plass i karrierens første verdenscupfinale nå er sikret.

Eddy Geysemanns og team inviterte til en mektig Grand Prix-bane med 13 hindre og 16 sprang, etterfulgt av omhopping for i alt fem feilfrie ekvipasjer. Tiden i grunnomgangen skulle vise seg å være romslig nok for de 39 ekvipasjene til start, men utfordringene, de kom så absolutt på rekke og rad underveis i banen. Blant annet inviterte banebyggerteamet på hele fem hindre med høyde 1.63 m. Både første og banens to aller siste hindre skulle også vise seg å være spesielt utfordrende, og i tillegg satt bommene i B- og C-elementene i trekombinasjonen løst.

Tyske Hans Dieter-Dreher og Cous Cous ( Chas x Lasiano) var ute i sin første 1.60 m og la virkelig press på konkurrentene fra start i omhoppingen. Lenge så det ut som om tiden skulle holde helt hjem, men til sist ble duoen knepent slått, og endte som nummer to. Deretter fulgte Pieter de Vos med Mum’s Toupie de la Roque (Kannan x Nabab de Reve) opp med nok en sterk feilfri runde på hjemmebane og innkasserte dermed fjerdeplass i klassen. Til publikums store skuffelse fikk deretter det unge hjemmehåpet Gilles Thomas og Calleryama (Casall x Contender) en vegring på aller siste hinder etter å ha ligget først på klokken, og ble derfor nummer fem. I forkant av omhoppingen påpekte tyske Daniel Deusser at omhoppingsbanen egentlig ikke så ut til å passe ham selv og Scuderia 1918 Tobago Z (Otangelo x Mr Blue) , men feilfritt og raskt gikk det – og inn til en sterk tredjeplass.

Dermed var det opp til Wilm Vermeir og Iq van het Steenje (Toulon x Kannan) å avslutte det hele, og for en avslutning det ble. Underveis i omhoppingen kunne man nemlig høre den berømte knappenålen falle, mens taket i Nekkerhal var nær ved å løfte seg da duoen ble klokket inn til seier på hjemmebane, halvsekundet foran Dreher.

- Banen var fantastisk, og omhoppingen var perfekt, jublet årets vinner av verdenscuprunden i Mechelen etter å ha vunnet kampen mot klokken. - Dette er min aller største og desidert vakreste seier noensinne – sammen med en fabelaktig hest foran et helt utrolig hjemmepublikum.

Belgiske Wilm Vermeir har - som på bildet her - feiret store triumfer med Iq van het Steenje tidligere, men kunne nå juble over karrierens største og vakreste seier. Foto: Arrangøren

Verdenscupsirkuset i sprang ruller nå videre – med Basel i Sveits som neste stopp den 15. januar. Etter en sterk syvendeplass med den den ni år gamle Cardento-datteren Iliana topper verdensener Henrik von Eckermann fortsatt listene, men pustes nå i nakken av blant andre av Daniel Deusser.

Norske Julie Årebrot Skai med Shannon’s Joy (Shannon Prince x Mac Owen) var på sin side ikke blant de 15 ekvipasjene til start i dagens finale i sprangponnienes verdenscup, FEI Jumping Ponies’ Trophy presentert av Henders & Hazel – til tross for sterke prestasjoner under Jumping Mechelen. Seieren i det prestisjetunge oppgjøret gikk til irske Ben Walsh med Derryvane Belle med totalt fem feilpoeng over to omganger med hinderhøyde 1,35 m.

Torsdag toppet nederlandske Dinja va Liere og Hermes N.O.P. (Easy Game x Flemingh) listene i verdenscupen i freestyle med gode 85.815 prosentpoeng. Lagvenninne Emmelie Scholtens red på sin side Desperado (Vivaldi x Havidoff) inn til 83.865 prosentpoeng og andreplass, mens britiske Charlotte Fry og Everdale (Lord Leatherdale x Negro) ble nummer tre gjennom en score på 83.725.

Det endelige punktumet for 40-årsutgaven av Jumping Mechelen ble satt senere denne fredagskvelden, da de syv kuskene Benjamin Aillaud, Michael Brauchle, Dries Degrieck, Glenn Gerts, Koos de Ronde, Bram Chardon og Jerome Voutaz kjempet om seieren i den syvende runden i årets av FEIs verdenscup i kjøring med sine respektive team. Etter fartsfylt omkjøring mellom tre av klassens feilfrie ekvipasjer, trakk nederlandske Bram Chardon lengste strå. Etter tre strake seiere på rappen, først i Gèneve, deretter i London og nå sist i Mechelen, ligger Chardon i delt ledelse sammen med australske Boyd Excel når nå kun kvalifiseringen i Leipzig i januar gjenstår før det hele avsluttes med finale i Bordeaux i februar.

Resultater: