Norske ryttere med i Blue Hors Unghestchampionat i dressur i Danmark

Den danske hingstekåringen i Herning er i gang, og et av mange høydepunkter der er 5-års championatene i sprang og dressur. På dressurbanen er det 46 lovende unghester til start, og fire norske ryttere er på startlisten – Selina Solberg Vittinghus, Silje Bakken, Trude Hestengen og Kristiane Askim Hillern. Tre av disse er klare for helgens A-finale.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Selina Solberg Vittinghus rir hoppen gullmedaljehoppen Atterupgaards Delahaye e. Foundation/Bon Bravour. Onsdag ble den gitt 150 poeng totalt, fordelt på 8 for skritt, 9 for trav og 8 for galopp. Riktig godt gikk det også torsdag, da dommerne gikk opp til 9,5 for travet som de beskrev som super elastisk, god sving og enda bedre bakbeinsaktivitet enn dagen før. Hoppen fikk også 8 i ridbarhet og 9 for kapasitet – den viste god ridbarhet, var glad for å jobbe, var foran hjelperne – en virkelig deilig hest. Med poengsummen 353 fra torsdag har hoppen sammen lagt 503 poeng og ligger som nummer fire.

Silje Bakken har med seg flere hester. I onsdagens klasse oppnådde hun også 150 poeng som Selina, med hoppen Heiline’s Dancing Queen e. Revolution/De Niro med karakterene 8-8,5-8,5. Med torsdagens poeng ble samlet resultat 459 poeng og en 20. plass. Med Grevens Venezia e. Blue Hors Veneziano/Johnson, også det en hoppe, ble resultatene onsdag karakterene 8,5-8-8 og 147 poeng samlet, etter torsdagens ritt ble samlet resultat 457 poeng og 23. plass.

Ytterligere en hoppe fra Stutteri Greven ris av Silje, med Grevens Replay e. Revolution/Jazz ble fasit 8,5-7,5-8 og 144 poeng onsdag. Torsdag viste hoppen seg riktig godt og klatret oppover til 14. plass med totalt 480 poeng.

Trude Hestengen har med seg en DV-hingst til championatet, Svalegårds Hot Boy DWB e. Hesselhøj Donkey Boy/Blue Hors Hotline. Onsdag ble karakterene 7-7,5-7,5 og 132 poeng totalt. Etter torsdagens gode innsats, der Trude viste en avspent, glad hest ble sammenlagt resultat 465 poeng og 17. plass.

Kristiane Askim Hillern stiller til start i klassen med hoppen HMK Doubtless e. Fürstenball/De Noir. Onsdag fikk de karakterene 7-7-7,5. Med torsdagens resultat ble fasit 442 poeng og en 32. plass så langt.

Den første dagen gikk 5-åringene tre og tre på banen, for å få trygghet i de ukjente omgivelsene i Boxen. Andre dagen gikk de to og to, mens dommerpanelet ga instruks om hva de skulle gjøre. Både onsdag og torsdag vises hestene av egenrytter. Torsdag fikk hestene i tillegg til karakter for gangarter også karakterer for ridbarhet og kapasitet. Dommertrioen består av Dennis Fisker, Isobel Wessels og Susanne Baarup.

Blant farshingstene var det flere hingster som i år setter et sterkt preg på startfeltet. Revolution har totalt 13 avkom i klassen, mens Hesselhøj Donkey Boy har syv avkom og Blue Hors St. Schufro har fem.

Hestene er kvalifisert til Blue Hors Unghestchampionat i dressur gjennom egnethetstestene i regi av Dansk Varmblod i fjor høst. Championatet er for de 50 beste hestene. Etter de to første dagene går de 21 beste plasserte hestene direkte til testrytterdelen – A-finalen. Dette deles opp i to deler og går henholdsvis lørdag og søndag. Der vil testrytter gi karakter for ridbarhet og kapasitet. Årets testrytter er Daniel Bachmann Andersen.

De hestene som ikke går til A-finalen deltar i fredagens B-finale. Der går hestene to av gangen med egenrytter, etter anvisning fra to dommere. Karakterne fra innledende runder teller ikke med. De tre beste hestene fra B-finalen går videre til testrytterdelen søndag.

Resultater