Norske kusker med edle metaller

Under Nordisk baltisk mesterskap i kjøring på Flyinge har de norske kuskene vist god form både i dressur og maraton. Denne søndagen ble medaljekampene avgjort gjennom nervepirrende presisjon, og mye gikk Norges vei.

- Hestelaget er naturligvis dagens höjdare, jubler landslagsleder Linn Støkken Nielsen etter at gullet var sikret. Fra venstre Jeanette Lund Støen, Wenche JOhannesen og Maria Henriksson. Foto: Elisabeth Anderssen/ NRYF
av
Sille Kasin

Årets Nordisk baltisk mesterskap i kjøring på Flyinge Kungsgård i Skåne ble avsluttet med nervepirrende presisjonskjøring denne søndagen. Allerede under elegant dressurkjøring fra onsdag til fredag og fartsfylt maraton på lørdag meldte flere av de norske kuskene seg på i de mange medaljekampene, både individuelt og for lag. Ingenting var imidlertid avgjort før også årets siste mesterskapsøvelse var gjennomført, og straffepoeng etter både dressur, maraton og presisjon var summert.

Flere ungkuskmedaljer

Ungkuskene som har representert Norge under årets mesterskap, har virkelig vært i siget. I forkant av dagens presisjonskjøring lå Milla Jeksrud Hovelsen (children), Frida Svartangen (U25), Solveig Eline Eikeberg (junior), Mari Kobbeltvedt (U25) og Adriana Johansen Lund Støen på bronseplass, og beholdt denne. I de individuelle mesterskapene har norske ungkusker også visst å hevde seg, og til sist ble den hyggelige fasiten for mesterskapet tre flotte enkeltmedaljer for ungkuskene våre.

I forkant av gårsdagens maraton var forventningene til Adriana Johansen Lund Støen store, for bedre ungkusk i maraton finnes vel knapt i Norden? Etter maratonseier som bestilt med Frondraig Cardi Bach, klatret derfor Adriana på listene og lå som nummer fire i juniormesterskapet for ponni før det hele skulle avgjøres denne søndagen. Gjennom stødig presisjonskjøring da det gjaldt som mest, klatret hun til sist opp på en finfin bronseplass. Pappa Joakim Lund Støen var med som groom.

I juniormesterskapet for hest hadde også Solveig Eline Eikeberg full klaff i maraton med Tempers Amillion. I dagens presisjonskjøring demonstrerte den norske juniorkusken nok en gang det flotte partnerskapet hun har opparbeidet med hesten i løpet av fem korte uker. Dermed ble en finfin individuell sølvmedalje sikret. Under mesterskapet hadde Solveig med seg Pål Christen Eikeberg som groom.

Individuell mesterskapsmedalje ble det også til U25-kusk Mari Elisabet Kobbeltvedt. Etter gårdagens maraton overtok Mari den foreløpige ledelsen i mesterskapet for U25 hest med Humorist, men måtte se toppen av pallen glippe gjennom dagens nervepirrende test i presisjon. Dermed vant hun individuelt NBC-sølv. Groomer for Maris under mesterskapet var Halvor Hirkjølen og Tuva Hirkjølen.

Kuskene på det norske ungkuslaget bidro både til lagbronse og individuelle mesterskapsmedaljer. I venstre kolonne ser vi Milla Jeksrud Hovelsen, Adriana Johansen Lund Støen og Solveig Eline Eikeberg, mens vi har Frida Svartangen og Mari Kobbeltvedt til høyre. Foto: Elisabeth Anderssen

Seniorbronser med ponni

De tre seniorkuskene på det norske laget i enbet ponni, Simon Lande med Dalbys Maisol, Lise Kosmo Gylseth med Blikra Admiral Doffen og Øivind Mikkelsen med Kraneveld’s Giovanni var også ute på medaljejakt. Til sist sikret den erfarne trioen lagbronsen.

Simon Lande hev seg også tidlig inn i den individuelle medaljekampen med ponnien sin og groom Tine Røste Haugen. På åpningsdagen – som første norske ekvipasje ut i årets mesterskap- kjørte han nemlig inn til karrierebeste i dressuren . I gårsdagens maraton klatret han videre i sammendraget og opp på foreløpig bronseplass, og beholdt populært nok denne. Øyvind Mikkelsen ble nummer fire og Lise Kosmo Gylseth fem.

Allerede under dressurprøven la Norges ponnilag grunnlaget for suksess og lagbronse. Fra årets medaljeseremoni ser vi fra venstre ser Øyvind Mikkelsen med Kraneveld’s Giovanni, i midten Simon Lande med Dalbys Maisol og til høyre Lise Kosmo Gylseth med Blikra Admiral Doffen. Foto: Elisabeth Anderssen/ NRYF

Laggull og individuelle medaljer

De tre seniorkuskene på Norges lag i enbet hest, Maria Henriksson, Wenche Johannesen og Jeanette Lund Støen, holdt på sin side et fast grep om laggullet fra mesterskapets begynnelse til slutt. Sammen lå de i bekvem ledelse i forkant av dagens presisjonskjøring foran Danmark og Sverige – som til sist byttet plasser på pallen. Og selv om enkelte kjegler falt i mesterskapets siste, nervepirrende presisjon, så ble disse tre leading ladies i norsk sportskjøring vel fortjent nordiske gullvinnere med god margin.

Vel fortjent sikret også Maria Henriksson med Jelviro og Wenche Johannesen med Engkildegårds Saturn individuelle seniormedaljer i enbet hest. Etter at førstnevnte viste seg å ha mesterskapsformen inne både i dressur og maraton, og deretter kjørte presisjon på avslutningssøndagen uten å touche en eneste kjegle da det gjaldt som mest, byttet de to plass i sammendraget. Slik ble Maria nordisk sølvvinner på Flyinge, mens Wenche tok seg av bronsen.

-Endelig, jubler NRYF landslagsleder kjøring, Linn Støkken Nielsen. – Det ligger så mange timer, erfaringer og ressurser bak dette, og endelig så lyktes det! Og med god margin, legger hun til. – Hestelaget er naturligvis dagens höjdare, men vi har kjempeflinke ponnier som bare skal ha litt mer erfaring, og også veldig flinke ungdommer med flere flotte individuelle plasseringer, avslutter hun etter at punktum nå er satt for et flott Nordisk baltisk mesterskap i kjøring 2023 i regi Skånska Körsellskapet og Flyinge Kungsgård.

Resultater:

Et flott punktum er nå satt for Nordisk baltisk mesterskap i kjøring 2023 på Flyinge. Foto: Bine Sierla