Norsk voltigør i finale

Nok en innholdsrik konkurransedag ble tilbakelagt under det internasjonale trippelmesterskapet i voltige på Flyinge Kungsgård på torsdag. Begge de norske juniorene som deltar i VM, var ute i kürrundene sine, og for Tage Øverland blir det nok en kür i finalen på lørdag.

Mens Ella Bryne Smogeli dessverre fikk oppleve hvor små marginene kan være i et mesterskap, er Tage Øverland som mannlig junior videre til kürfinalen på lørdag. Foto: Kaia Hegre/ NRYF
av
Sille Kasin

Sammenlignet med enkelte av de andre grenene som sorterer under Norges Rytterforbund, er voltige fortsatt en liten gren med relativt få aktive norske utøvere. Voltige er imidlertid en svært stor og viktig gren om vi bare ser utenfor vårt eget land, og dette gjenspeiler seg også i start- og resultatlistene under de tre internasjonale mesterskapene som nå kjøres parallelt på Flyinge Kungsgård i Skåne. For her møtes deler av den absolutte verdenseliten for å gjennomføre programmene sine både i obligatorisk og kür frem mot eventuelle finaler – individuelt, i pas-des-deux og som lag, både under verdensmesterskapene for juniorer og unge voltigører, og under europamesterskapet for seniorer.

Per i dag er voltige som vi assosierer med gymnastikk eller turning på hest, og som har mer enn 2000 år gamle røtter i antikken, fortsatt en ung gren i Norge. Men takket være ildsjeler som blant andre Marit Walløe og et aktivt Sportsutvalg Voltige i NRYF, er voltige samtidig en gren i vekst. Stadig finner flere ivrige barn veien opp på tønna for å trene før turning utføres på hesteryggen, og siden 2007 har også norske utøvere jevnlig deltatt ved internasjonale mesterskap.

De to norske juniorvoltigørene Ella Bryne Smogeli og Tage Øverland som representerer Norge individuelt under det pågående verdensmesterskapet, gjennomførte den obligatoriske delen på tirsdag. Fredag stod kür på programmet begge. I aksjon sammen med Ella og Tage var da også longør Nienke De Wollf, som de har samarbeidet med over tid, og de to hestene Walllis og Icarus.

- Vi er små i dette selskapet, for her er det samlet så utrolig mange dyktige som deltar i verdensmesterskapene både for juniorer og unge voltigører, forteller Yri Øverland, leder i NRYFs Sportsutvalg Voltige. – Det fløt fint i Tages runde på Icarus i küren, men det ble litt trekk i utførelse og en hest som gikk litt ut og inn. Startfeltet i Tages klasse rommer 17 mannlige juniorer, og han får derfor kjørt finalerunde med en ny kür på lørdag, smiler hun.

Tage Øverland har så langt gjennomført et fint mesterskap på Flyinge sammen med voltigør Nienke De Wolff fra Nederland og hesten Icarus. Dermed er den norske junioren klar for VM-finale på lørdag. Foto: Kaia Hegre/ NRYF

I Ellas mesterskapsklasse deltar hele 56 kvinnelige juniorer, og nåløyet for å nå finalen er derfor trangt. Kun de 20 beste individuelle utøverne er nå kvalifisert og går videre til finalerunden i kür og årets medaljekamp på lørdag.

- Ella hadde en fin start i küren sin, men var dessverre uheldig og fikk et par fall av hesten sin, Wallis, mot slutten av programmet, forteller Yri Øverland.

Dermed må Ella se juniorfinalen fra sidelinjen på lørdag under karrierens første verdensmesterskap, men bare å delta i et mesterskap der den virkelige eliten i voltige er på plass, er en opplevelse i seg selv og verdifull erfaring å ta med seg videre.

Ella Bryne Smogeli må se mesterskapsfinalen sin fra sidelinjen på Flyinge, men har høstet god erfaring. Her med hesten Latifa under en tidligere anledning. Arkivfoto: NRYF

I forkant av årets VM-finale for de mannlige juniorene ligger storfavoritt Sam Dos Santos fra Nederland med longør Rian Pierik og hesten Charmeur foreløpig i tet individuelt. Franske Oceane Gehan i samarbeid med longøren Marina Dupont Joosten og hesten Barrington leder den inividuelle gullkampen blant de mange kvinnelige juniorene. Lagkampen for junior ledes bekvemt av Tyskland – foran Sveits og Østerrike, og først senere denne fredagen er det klart hvilke juniorer vi får se i finalen i pas-de-deux.

Resultater: