Norsk vinner av svenske Övedsritten

Ekvipasjer fra Sverige, Danmark og Norge stilte til start da Anklams Distansryttarsällskap inviterte til Övedsritten lørdag 15. april. Tonje Danielson og Luna gikk helt til topps i hovedklassen, CEI1* 100.

av
Åse-Berit Jamne
Vinner av CEI1*100 og «Best Condition», Tonje Danielson og Luna (foto: Celine Liland).

Distanserittet avholdes på Övedsklosters eiendom i Sjöbo kommune i Skåne i Sverige, og hadde fem klasser opp til 100 km. Av de totalt 42 startende denne lørdagen hadde fire norske ekvipasjer tatt turen til Skåne, og det var en rytter med norsk flagg på brystet som dro i land seieren i stevnets hovedklasse, CEI1* 100 - til stor jubel!

En av våre mest rutinerte ryttere, Tonje Danielson fra Nannestad Hestesportklubb red inn til en komfortabel førsteplass på sin seksten år gamle spanskfødte hoppe, Luna. Dette var deres første stevne etter VM-starten i Boutheeb i slutten av februar. I tillegg mottok de også den gjeve utmerkelsen «Best Condition».

6 timer, 19 minutter og 29 sekunder brukte ekvipasjen på å tilbakelegge de ti milene, med en gjennomsnittsfart på 15,81 km/t. Svenske Ebba Bota på Marron Saint Croix (Croix de Guerre x Red Baron, oppdretter Iréne Andersson) tok andreplassen, tolv minutter bak vinneren mens Kajsa Carlsson og Naples Beckiraah (Baahir El Marwan x Magnum Psyche, oppdretter Naples Arabians Reijo Jokiniemi) klokket inn fem minutter senere til en tredjeplass.

Våre to andre startende i klassen, Ingrid Irene StangelandCas Zabina (Zulak x Stuntman, oppdretter Carina Syrén) og Unni Marina BergeElija (Haytham Albadeia x Piaff, oppdretter Sk Bialka) gikk dessverre ut. Samme skjebne ble det for Celine Liland og Elrik (Enrique Bas OX x Wan-Kahli OX, oppdretter Belinda Børglum) som stilte i CEIYJ1* 100.

- Vi synes det er veldig kjekt å se at våre ryttere er ute og konkurrerer, forteller Lena Moen Grude på vegne av Team Norway Endurance. - Å sitte hjemme i Norge og få stadige oppdateringer og bilder fra både smilende ryttere og groomer, gjør oss ekstra stolt av de fine representantene vi har. Denne gangen ble det ikke full klaff for alle rytterne, men det er slik sporten er. Heldigvis kan vi tenke at sporten har dyktige veterinærer som setter hestevelferd i høysetet, og det gir oss også en ekstra sikkerhet. Så er det jo ekstra gøy når det går godt, som med Tonje og Luna - de vinner både klassen og «Best Condition». Det er kjempegøy!

Groom Marit Nystrøm synes det var et lærerikt ritt med tanke på at ikke kan hjelpe andre ryttere uten å bytte groom-vest. - Det var fine løyper hvor vi fikk komme tett innpå rytterne i løypene med bilen. Det kunne vært en bedre plass å mønstre på, men vi lærte mye av det også! Selv om rittet ikke gikk rett vei, ga det en stor mestringsfølelse, forteller hun.

Også rytterne var godt fornøyde med Övedsritten. Unni Marina Berge syntes det var en lærerik opplevelse i perfekt vær for hesten hennes. - Det var mye fin natur, bygninger og spennende dyr vi ikke ser mye av i Norge, som hvite hjorter, villsvin, falker og fasaner. Det var litt kult å få ri på en vulkan, som heldigvis ikke var aktiv!

Hun trekker frem et godt samhold blant de norske rytterne, og at det var kjekt å ri med hyggelige og flinke ryttere fra de andre nordiske landene. - Funksjonærene var veldig hyggelige og gjorde en veldig god jobb!

- Resultatlister