Norsk medaljefest

Etter to års venting er endelig Gyland Endurance Festival i gang – med blant annet både nordiske mesterskap individuelt og lag, samt innlagt NM senior på programmet. Og vi kan like gjerne slå fast at gårsdagen ble en stor norsk dag som ble avsluttet med medaljefest, og som dermed også var vel verdt å vente på.

av
Sille Kasin
Kine Belland, leder av Gyland Hestesportlag og selv nordisk mester lag, gleder seg sammen med to andre gulljenter - Sigrid Høgevold og Rita Eiesland Holen. Foto: Alf Magne Sjøveian

Da Gyland Hestesportlag endelig kunne åpne portene på travbanen for Gyland Endurance Festival denne helgen etter å ha ventet i to hele år, ble det en fantastisk flott, men til tider også litt hektisk første dag, forteller stevneleder Lena A. Moen Grude. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, sies det. For åpningsdagen med mesterskapsrittet der både Nordisk Mesterskap og NM senior inngikk, skulle vise seg å bli en stor norsk jubeldag, og også stor suksess for arrangørklubben på hjemmebane.

Sterke norske gledesscener utspant seg med rette på Gyland Travbane etter at en mengde norske distansemedaljer ble høstet under Gyland Endurance Festival. Foto: Alf Magne Sjøveian

Litt hektisk, men veldig gøy

-Ja, det har vært litt hektisk denne første dagen, men det er jo akkurat som det skal være, smiler Lena blidt på telefon, og legger til: - Og været har vært flott, egentlig, selv om det var litt vind som iblant skapte litt utfordringer for oss på arrangørsiden. Men alt har egentlig gått veldig fint, og det virker som om alle er fornøyde med dagen og rittet, og da er selvsagt også vi i arrangørklubben godt fornøyde. Og det er jo ikke hver dag at både Nordisk Mesterskap for senior, unge ryttere og junior og NM senior står på programmet, i tillegg til blant annet internasjonale FEI-klasser, utdyper hun.

Norsk medaljefest

Da vi snakket med stevneleder Lena lørdag kveld, var de aller siste resultatene i ferd med å tikke inn på Equipe etter et langt mesterskapsritt som hadde tatt store deler av første stevnedag. For distanseritt er tidkrevende og krever som kjent sine timer, og det ikke minst når både nordiske mestere og norgesmestere til sist skal kåres.

Og deretter skulle det gjøres klar til høytidelig premieutdeling med medaljeseremoni i både nordiske Nordisk mesterskap for senior, unge ryttere og junior - individuelt og for lag. Og i tillegg skulle blant også årets norgesmestere senior behørig hylles – før det hele ble vel fortjent rundet av med rytterfest.

I etterkant av mesterskapslørdagen på Gyland Travbane kunne både arrangør og utøvere vel fortjent glede seg stort. Foto: Arrangøren

Sterke seniorer

I Nordisk Mesterskap for senior med innlagt NM deltok i alt tolv ekvipasjer fra Norge og Sverige, og det levnes liten tvil om mye gikk i de norske utøvernes favør. Og at det ble tett i toppen og kun små marginer som skilte, er også visst, og spenningen ved målgang ble derfor stor.

Etter at det 120 km lange rittet var vel gjennomført, inntok tre norske medaljører pallen. Individuell nordisk mester 2022 og samtidig også norgesmester av året ble Rita Eiesland Holen med Smj Pershan, mens det doble mesterskapssølvet gikk til Rikke Sophie Kiaer Thygesen med Zigan. Astrid Dragset kapret siste doble pallplass og bronse med Majeed Classie Khantaro. Mari Kolstadbråten Ekra red inn til de to «sure» fjerdeplassene med Zezachs Ehtrod, og ble dermed første uplasserte i det formsterke feltet.

Premieseremonien i etterkant av rittet ble et stort øyeblikk for norsk distanse. Nordisk gullvinner og NM-vinner Rita Eiesland Holen flankeres av dobbel sølvvinner Rikke Sophie Kiaer Thygesen og dobblt bronsevinner Astrid Dragset. Foto: Arrangøren

Gode unge krefter

I nordisk mesterskap for unge ryttere og junior deltok elleve ekvipasjer, og etter at det 100 km lange rittet var omme, var det klart at ungrytter Sigrid Høgevold ble nordisk mester og gullvinner med Sollis Magnat. Victroia Helen Sæther sikret sølvet med Nylands Shantaram, mens det ble svensk bronse gjennom Anna Remmare og Majid. Stine Aasdokken krysset mållinjen med Ns Amal som nummer fire, og ble dermed første uplasserte.

Sverige kunne glede seg over en individuell medalje i Nordisk Mesterskap for juniorer og unge ryttere, og som vi ser - god mesterskapsstemning var det også i den svenske delen av teltstallen på Gyland Travbane: Foto: Alf Magne Sjøveian

Norske lagseiere

Med sterke individuelle resultater, gikk det i tillegg veien for norske utøvere i lagkonkurransene ved årets Nordiske Mesterskap. I seniorenes lagmesterskap sikret Kine Belland med Ase Rahyeelah, Olaug Espeli Carstensen med Vonius Kossack, Rita Eiesland Holen med Smj Pershan og Mari Kolstadbråten Ekra med Zezachs Ehtrod det populære gullet, mens Stine Aasdokken med Ns Amal, Sigrid Høgevold med Sollis Magnat, Ingrid Marie Jerdal Lervik med Gucci Ibn Bazh og Victoria Helen Sæther med Nylands Shantaram på sin side også sikret toppen av pallen, og dermed i tillegg også lagseieren i Nordisk junior- og ungryttermesterskap.

Mange bilde fjes var å spore under den høytidelige premieseremonien i det lokale grendehuset lørdag kveld. NRYFs Jan Fredrik Furøy sees til høyre i bildet. Foto: Arrangøren

Samhold og glede

Første halvdel av Gyland Endurance Festival med mesterskapsrittet er altså vel i havn, og denne søndagen pågår nok et ritt med flere nasjonale klasser.Her står blant annet NRYFs populære satsning for rekruttering og bredde, nemlig Indianercup på programmet.

-Distanse er utrolig gøy og en sport for alle opp til et visst nivå, ivrer helgens stevneleder. - For både dressur-, sprang- og feltrittryttere rir vel også på tur iblant, og gir hestene variert trening? Først i klasser over syv kilometer må man bevisst trene hesten og disponere den til oppgavene som da venter, påpeker Lena, og fortsetter:

- I distansesporten har vi et fantastisk samhold, for en rytter kommer jo aldri alene, smiler hun. - I sporten vår må vi jo i tillegg alltid ha med en groom, og underveis får man derfor hjelp av både foreldre og andre. Slik blir vi som en eneste stor familie der vi hjelper hverandre. I tillegg blir det jo en del venting under selve rittet, så vi snakker derfor med hverandre og er veldig sosiale, også når vi konkurrerer. Slik blir man kjent med nye folk hele veien, så distanse er virkelig en sport jeg kan anbefale for alle, avslutter stevnelederen av Gyland Endurance Festival entusiastisk.

Distansesporten preges av et enormt fellesskap og samhold, og så også som her - under mesterskapsrittet under Gyland Endurance Festival. Foto: Alf Magne Sjøveian

Resultater: