Sprang

Norge kvalifisert til to olympiske kvoteplasser

Når FEI har gjort opp samtlige rankinglister som teller i forhold til OL, er Norge kvalifisert til en kvoteplass i sprang og en i dressur.

Paris / Norges Rytterforbund
-Norge har kvalifisert til en kvoteplass i sprang og en i dressur – og det er vi stolte over, sier sportssjef Nina Johnsen. (Foto: Pexels/ Eugene Dorosh)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Kvalifiseringsperioden til Paris 2024, både OL og PL, var over per 31. desember 2023. Nå har FEI publisert rankingene som brukes som grunnlag for de individuelle kvoteplassene til OL både innen sprang, dressur, feltritt og også paradressur. Disse igjen vil måtte bekreftes basert på relevante kvalifiseringskrav, prosedyrer og frister.

Stolte over to olympiske muligheter


-Norge har en plass i sprang og en i dressur, fastslår sportssjef Nina Johnsen og fortsetter: - Nå skal først FEI få bekreftelse fra alle land som har kvalifisert lag og som skal bruke sin plass, og så skal vi bekrefte at vi ønsker våre individuelle plasser. Men, Norge har kvalifisert til en kvoteplass i sprang og en i dressur – og det er vi stolte over!

Det er resultater fra individuelle ryttere gjennom 2023 som har sørget for kvoteplasser innen de ulike gruppene. Både i sprang og dressur er Norge i gruppe A, og på sprangsiden er det Marie Valdar Longem/Echo de Virton som har sikret Norge kvoteplass, mens det i dressuren er Isabel Freese/Total Hope som står bak plassen.

Marie Valdar Longem / hest / sprang / Norges Rytterforbund
Marie Valdar Longem/Echo de Virton. (Foto: Lukasz Kowalski)

Isabel Freese / Total Hope / hest / dressur / Norges Rytterforbund
Isabel Freese/Total Hope. (Foto: NRYF)

Norge var representert individuelt på sprangbanen under OL i Tokyo i 2021 ved Geir Gulliksen, men vi må helt tilbake til 2012 for å finne norsk OL-deltagelse på dressurbanen. Da representerte Siril Helljesen med DWB-hoppen Dorina Norge i London – og var en hårsbredd fra å kvalifisere til finalen.

Veien fremover


Det blir spennende tider frem mot OL i Paris 26. juli til 11. august. To viktige merkedager på veien er 8. januar og 5. februar, for hva som skjer da, vil ha betydning for nasjonene som har mulighet til å stille med individuelle deltagere.

Se detaljene i kvalifiseringssystemene her

Til sprangbanen i Paris er den totale kvoten 75 ekvipasjer – den skal utgjøres av 20 lag (60 ekvipasjer) og 15 individuelle ekvipasjer. Lagmessig har Frankrike (som vertsnasjon), Sverige, Nederland, Storbritannia, Irland, Tyskland, Belgia, Østerrike, Spania, Sveits, Israel, Polen, USA, Canada, Mexico, Saudi Arabia, Forente arabiske emirater, Australia, Japan og Brasil kvoteplass til Paris. Samtlige av disse må bekrefte nødvendig kvalifikasjon og deltagelse innen 5. februar, med unntak av Frankrike som må bekrefte dette innen 8. januar.

Når alle de 20 lagene har bekreftet deltagelse, er det bare nasjoner som ikke har akseptert lagplass som kan ta en av de 15 individuelle kvoteplassene, basert på rankingen som nå er publisert. Hvis samtlige av de 20 ovenfor nevnte nasjoner bekrefter sin deltagelse og tilfredsstiller alle krav, vil Norge være en av de 15 nasjonene som får en kvoteplass til individuell deltagelse.

I dressur er det totalt plass til 60 ekvipasjer, der 45 inngår i lag (totalt 15 lag) mens 15 ekvipasjer er individuelle. De 14 lag som har fått kvoteplass er Frankrike (som vertsnasjon), Danmark, Storbritannia, Tyskland, Sverige, Nederland, USA, Østerrike, Belgia, Spania, Polen, Brasil, Canada og Australia. Som for sprangens del må disse bekrefte kvalifikasjon og deltagelse innen 5. februar, med unntak av Frankrike som må gjøre dette innen 8. januar. Som i sprang er situasjonen i dressur at dersom de 14 nevnte nasjonene bekrefter sin deltagelse og tilfredsstiller alle kvalifiseringskrav, så er Norge en av de 15 nasjonene som har en kvoteplass.

Se rankinglister til OL og Paralympics her

hest / sprang / sprangridning / Norges Rytterforbund
Illustrasjonsfoto: FEI/Leanjo de Koster

Relaterte artikler