Nervepirrende hat trick på hjemmebane

Mens Nederlands lagryttere trakk det lengste strået i nasjonshoppingen under kveldens 74. utgave av CHIO Rotterdam for tredje året på rad, opplevde Norges lag en aldri så liten reality check på dette nivået. – Vi er dessverre ikke der vi ønsker å være, erkjenner chef d‘équipe Mikael Kolind.

Foran et entusiastisk hjemmepublikum sikret Nederland populær hat trick ved CHIO Rotterdam gjennom seier i nasjonshoppingen denne fredagen. Copyright © FEI/Leanjo de Koster
av
Sille Kasin

Etter hvert som bommene falt, feilene tikket inn og flere av de i alt åtte nasjonslagene til start denne fredagen også nærmest gikk i knas, handlet kveldens FEI Jumping Nations Cup™ of The Netherlands til sist om et nervepirrende oppgjør mellom Nederland og Irland. Ved halvgått konkurranse lå sistnevnte knepent i tet med ett poengs ledelse på vertsnasjonen, mens Italia holdt den foreløpige tredjeplassen.

Men da fjerderytter på de åtte nasjonslagene skulle ut og bryne seg på den 1.60 m høye banen til de to nederlenderne Quintin Maertens og Louis Konickx for andre gang denne fredagskvelden i Rotterdam, ble veien opp til toppen av pallen og andreplassen lang for alle øvrige lag. Mye hvilte på Nederlands anker, velridende Harrie Smolders og hans godt hoppende, rutinerte 14 år gamle KWPN-vallak Monaco N.O.P. For om ekvipasjen nok en gang prikket inn en nullrunde, måtte nemlig også Irlands anker, sympatiske Daniel Coyle med den 12 år gamle KWPN-hingsten Gisborne VDL, gjøre det samme.

Men slik gikk det altså ikke, for mens den rutinerte nederlandske ekvipasjen visste å holde bommene oppe da det gjaldt som mest, måtte det irske håpet se én forsmedelig bom falle. Dermed sikret Nederland ved Jur Vrieling med Long John Silver 3 N.O.P. (Lasino San Partignano Corrado), Leopold van Asten med VDL Groep Iron Z (Charisma Z x Mr Blue), Maikel van der Vleuten med O’bailey vh Brouwershof og Harrie Smolders med Monaco N.O.P. (Cassini II x Contender) den prestisjetunge seieren under chef d’équipe Jos Lansink ved CHIO Rotterdam for tredje gang på rad med i alt seks feilpoeng, mens Irland under chef d’équipe Michael Blake ved Michael Duffy med Cinca (Casall x Carthago), Trevor Breen med Highland President (Clinton x Kannan), Cian O’Connor med Eve d’Ouilly (Qlassic Bois Margot x Poor Boy) og Daniel Coyle med Gisborne VDL (Zirocco Blue x Goodtimes) endte som en god nummer to med i alt åtte feilpoeng. Tyskland, som leder toppserien når nå tre etapper gjenstår før finalen i Barcelona i oktober, sikret til sist tredje og siste pallplass under chef d’équipe Otto Becker ved Jana Wagers med Dorette (Dollar du Murier x Fighting Alpha), Kendra Claricia Brinkop med In Time (Biscayo x Tanglo van de Zuuthoeve), Hans-Dieter Dreher med Cous-Cous (Cachas x Lasino) og Marcus Ehning med Priam du Roset (Plot Blue x Tanael du Serein). Her ble fasiten i alt 24 feilpoeng.

En lykkelig Harrie Smolders med Monaco N.O.P. var blant én av få ekvipasjer som klinket til med to nullrunder i dagens nasjonshopping. Copyright © FEI/Leanjo de Koster

Mens de norske lagrytterne som under årets sesong kjemper i Longines EEF Series™ sammen med blant andre ryttere fra Danmark og Frankrike var invitert til å delta i denne syvende etappen av i alt ti i toppserien, red rytterne fra Belgia, Tyskland, Irland, Italia og Nederland om poeng. Norges lag bestod av Marie Valdar Longem med sin førstehest, den 13 år gamle SBS-vallaken Echo de Virton, Johan Sebastian Gulliksen med et nytt spennende prospekt for fremtiden, den 11 år gamle KWPN-vallaken Harwich VDL (Arezzo VDL x Darco), Victoria Gulliksen med sin trofaste makker, den 14 år gamle hannoveranervallaken Equine America Papa Roach (Perigueux x Zeus) og ankermann Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caletto), den nå 17 år gamle SCSL-vallaken som vår norske sprangnestor nær sagt har opplevd alt med. På plass var blant andre også Norges chef d’équipe, Mikael Kolind.

- Kveldens nasjonshopping ble litt av en reality checkk for oss på dette nivået, erkjenner Mikael Kolind. - Vi er overhodet ikke der vi ønsker å være. Og selv om vi på ingen måte hadde sett for oss at vi skulle være med å kjempe i toppen, og vi kan trekke frem gode enkeltprestasjoner i nasjonshoppingen gjennom sesongen, var laginnsatsen vår akkurat per i dag ikke tilfredsstillende. Vi må dessverre kalle en spade for en spade, og dette er mitt ansvar. Det er jo jobben min, legger han til.

Norges lag fikk en tung dag på jobben under nasjonshoppingen i CHIO Rotterdam denne fredagen. Illustrasjonsfoto: NRYF

NRYFs forbundskaptein er altså skuffet, men ser likevel ikke helt beksvart på det hele.

-Hovedmålet vårt var å kvalifisere et lag til EM, og det klarte vi altså dessverre ikke her i Rotterdam. Og selv om tiden går fort og vi per i dag ikke er der vi ønsker å være, så kommer det jo flere stevner, så det er fortsatt en mulighet. Generelt hevet mange av rytterne i dag seg i andre runde, og det fine med nasjonshoppingene er jo nettopp at de går i to runder, slik at mange heldigvis får en sjanse til. Og det går jo opp og ned for alle, og marginene er små, for sånn er jo sporten, avslutter han.

Resultater: