Når små marginer skiller

Nok en gang har arrangøren åpnet portene for Longines CSIO St. Gallen denne første helgen i juni. Kveldens store sportslige høydepunkt kom gjennom Longines Grand Prix of Switzerland med en Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach i storform, og med sportsdirektørens egen sønn, Martin Fuchs, som kveldens store vinner.

Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach viste seg på ny frem på beste vis - som her under fjorårets EM. Foto: FEI
av
Sille Kasin

Mens vi har påbegynt nedtellingen til nasjonshoppingen i den europeiske førstedivisjonen andre pinsedag, der Norge skal ut i og jakte poeng i møte med Belgia, Nederland, Storbritannia, Sveits Tyskland, og også vise muskler mot lagene fra Brasil og Østerrike, ble punktum for kvelden satt på Gründenmoss stadion i St. Gallen med en ulidelig spennende CSIO5* Longines Grand Prix of Switzerland.

Fantastisk Victoria

Og ulidelig spennende ble det spesielt for oss norske sprangentusiaster i pausen mellom første og andre runde. Vi fikk nemlig oppleve en Victoria Gulliksen i virkelig storform med en særdeles godt hoppende Equine America Papa Roach i første runde, men likevel var det uvisst om de gikk videre til runde to. For det var mange som endte på fire feil i grunnomgangen, og kun de 25% prosent beste av startfeltet på 49 som deretter ble sluset videre til den siste, avgjørende.

Stang ut

Dessverre ville det seg ikke helt for Victoria denne gangen, selv om prestasjonen i kveldens Grand Prix i seg selv virkelig stod til gull. Vi fikk nemlig kun et gjensyn med de 13 best plasserte ekvipasjene ved pause, og Victoria og hennes 13 år gamle Periguex-sønn som vi blant fortsatt husker fra den historisk gode EM-innsatsen, ble dermed første duo som ikke kom med til den avgjørende, noe kortere sisterunden. Heldigvis får vi i det minste et gjensyn med de to i nasjonshoppingen på mandag, så det er bare å glede seg.

Det ville seg dessverre heller ikke helt for de øvrige norske ekvipasjene til start denne lørdagskvelden i Sveits, da Fredrik B. Seim og Quevara van de Vlierbeek Z fikk fire riv, Therese Søhol Henriksen med Cyclone L’Epivent og Marie Valdar Longem med Algorhythem trakk seg underveis i banen, og Cecilie Hatteland aldri kom til start med Missy.

Små marginer

Men trøsten i en sport der marginene er små, og alt ikke er like rettferdig som det kan se ut på papiret, kan for eksempel kanskje være at tyske Sven Schlussenburg som så elegant satte nullen fra start nummer én med Bud Spencer 7, stoppet seg ut i omhoppingen om en potensiell stor jafs av premiepotten på til sammen 152.000 Euro etter fall på hinder nummer tre, at i alt ni utøvere måtte gi tapt underveis i møte med Gérard Lachat og Reto Ruflins mektige 1,60 m-bane, og at fem gode firefeilere – deriblant Steve Guerdat og Pedro Veniss – delte skjebne med vår egen Victoria?

Uansett ble det altså en ulidelig spennende Grand Prix-kveld under denne 2022-utgaven av CSIO St. Gallen, der hjemmehåpet Martin Fuchs - sønn av arrangementets sportsdirektør Markus Fuchs – nok en gang glitret og hadde marginene på sin side, for anledningen med den 11 år gamle Holsteineren Conner Jei.

Gjennom karrieren har Martin Fuchs som fyller 30 i juli, feiret mange triumfer - som her med Clooney under WEG 2018. I kveld vant han Longines Grand Prix of Switzerland på hjemmebane. Arkivfoto: Sille Kasin

Tidligere på dagen hadde for øvrig ikke unge Ingrid Gjelsten helt marginene på sin side, men er garantert likevel fornøyd med runden. I Prize CSIO Club 1,45 m tøylet hun nemlig niåringen Napoli van het Nederassenthof feilfritt rundt uten å røre en eneste bom, men pådro seg fire tidsfeil. Kun ni av de ialt 80 ekvipasjene til start i denne klassen gikk videre til omhopping etter feilfrie grunnomganger.

NB!

Merk deg at Eurosport 1 og Heidi Skar gir oss én helt time med høydepunkter fra Longines CSIO St. Gallen 2022 torsdag den 9. juni fra klokken 18:00.

Resultater: