Når bør man kastrere hingstene?

Hingster kastreres som oftest som åringer. Men nå mener franske forskere at det ikke nødvendigvis er noen grunn til å vente så lenge.

av
Åse-Berit Jamne
Ingen grunn til å vente med å kastrere, ifølge franske forskere (illustrasjonsfoto: Unsplash).

Juliette Cognie og hennes franske forskerkolleger har sammenlignet effektene av å kastrere hingsteføllene når de er tre dager gamle, og tradisjonell kastrering ved ca 18 måneder.

Man kastrerer oftest hingstene for å gjøre dem enklere å håndtere. Begrunnelsen for å vente til de er eldre, er ofte fordi man håper at hestene vil vokse og utvikle seg mer.

Forskerteamet ved National Research Institute for Agriculture, Food and Environment i Frankrike undersøkte hvorvidt tidlig kastrering hadde noen påvirkning på vekst og oppførsel.

Slik gikk de frem

Studien omfattet 22 hingsteføll fra en flokk med Welsh-ponnier, og inkluderte føll som var født i tre påfølgende år. Elleve ponnier ble kastrert innen tre døgn etter fødselen, mens de resterende elleve ble kastrert som åringer ved 18 måneders alder. Alle ble kastrert i narkose. Ingen av føllene ble påvirket negativt av narkosen eller inngrepet, men diet som vanlig etter inngrepet og hoppene dem til seg igjen etterpå som ingenting hadde skjedd.

Deretter ble gruppene fulgt opp til de var tre år gamle. Vekt og størrelse ble dokumentert månedlig frem til de var ca 8 måneder gamle, og deretter ved jevne mellomrom. Det ble utført undersøkelser som tok for seg oppførsel ved ett og tre års alder.

Studien ble utført ved National Research Institute for Agriculture, Food and Environment i Frankrike (illustrasjonsbilde: Unsplash).

Konklusjon

Forskergruppen kunne ikke se noen forskjeller, hverken i vekst eller oppførsel, mellom de to gruppene, og konkluderte med at kastrering ved tre dagers alder ikke har noen påvirkning på fysikk eller oppførsel.

Lyst til å lese mer? Hele studien finnes her.