Nå er nytt Ren Utøver-program lansert

En rytter, uansett nivå, har to å tenke på når det gjelder antidoping – hesten og seg selv. Antidoping Norge lanserte i 2008 Ren Utøver – et e-læringsprogram for alle idrettsutøvere, trenere, ledere og deres støtteapparat, uavhengig av gren. Nå har de lansert en ny versjon av programmet. – Kunnskap er helt grunnleggende for antidoping-arbeidet, så alle, uansett nivå, har all grunn til å starte det nye året enten med å ta dette kurset for første gang eller til å oppfriske gammel kunnskap, sier sportssjef i Norges Rytterforbund, Nina Johnsen.

VIKTIG KUNNSKAP: Nå er ny versjon av Antidoping Norges modulkurs Ren Utøver lansert - ta det nå. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Dopingreglene gjelder uavhengig om man deltar på internasjonalt toppnivå eller på det minste lille stevnet hjemme. Derfor er gode, tydelige holdninger viktig hele veien fra bredde til topp – og kunnskap er det som skal til, både blant utøvere, trenere, ledere og støtteapparat.

Alle kan bli testet

-Ren Utøver-kurset tar en liten halvtime å gjennomføre – og det er helt gratis. Denne investeringen i tid kan være noe du blir veldig takknemlig for å ha gjort en dag. Man kan fort tenke at doping er noe man gjør med overlegg, og at det er noe som ikke gjelder deg som rytter. Vi ryttere kan ha en tendens til å tenke mest på hesten. Men det kosttilskuddet du tar – vet du om det inneholder noe som står på dopinglisten? Eller inneholder den medisinen du tar noe som gjør at du egentlig burde søke om medisinsk fritak? Ikke la mangel på kunnskap føre til en utrolig kjedelig og vanskelig opplevelse for deg en dag, ta kurset og vit hvordan du skal tenke i hverdagen, sier Nina.

Si "antidoping" og vi ryttere har lett for å tenke hest. Men regelverket på humansiden gjelder ryttere akkurat som det gjelder andre idrettsutøvere - derfor må ryttere ha kunnskap på dette området også. (Foto: NRYF)

– Vi har også alle et ansvar som rollemodeller, og med kunnskap blir vi sikre i den rollen. Vi har alle sammen en mulighet til å påvirke, og målet er viktig – det handler om like konkurransevilkår, beskyttelse av helsen vår og det at vi ønsker å fremme en ren idrett, understreker sportssjefen.

For utøvere på landslag innen ryttersporten, er det et krav at man gjennomfører dette kurset. – Men antidopingreglene gjelder alle, på alle nivåer. De fleste tester tas på toppnivå, men enhver som er medlem av en rideklubb eller idrettslag kan bli testet, når som helst og hvor som helst. Antidoping gjelder alle - derfor er det viktig at alle har kunnskap om dette, derfor burde alle ta kurset, fortsetter sportssjefen.

-Ikke la mangel på kunnskap føre til en utrolig kjedelig og vanskelig opplevelse for deg en dag, ta kurset og vit hvordan du skal tenke i hverdagen, sier sportssjef i NRYF, Nina Johnsen. (Foto: NRYF)

30 nyttige minutter

Antidoping Norge kan fortelle at over 60 000 personer gjennomførte forrige utgave. Den nye versjonen er et enda bedre og mer tilpasset program, både for utøvere på toppnivå og for utøvere på lavere nivå. Programmet er nå tilpasset bruk på mobile plattformer og har egne læringsstier for utøvere og trenere/ledere på ulike nivå. Programmet gir deg den kunnskapen du trenger, og når de seks modulene er fullført, vil det bli registrert og du mottar et diplom på e-post. Du får også muligheten til å lage ditt eget bilde som viser at du har gjennomført programmet, tilpasset bruk på sosiale medier.

-Start det nye året på en god måte, sett deg ned og bruk en halv time på viktig kunnskap, er Ninas oppfordring.

Webinar om antidoping 24. januar

Temaet antidoping er viktig – og i år som i fjor blir det via Norges Rytterforbunds flater et webinar om temaet, både når det gjelder utøver og hest. Norges Rytterforbund inviterer til webinar på Teams med Antidoping Norge for foredrag om dopingreglementet for utøver og hest mandag 24. januar klokken 19.00-20.30.

-Det var mange som deltok på tilsvarende webinar i fjor. Det var tydelig at mange hadde et ønske om å lære mer og få svar på ting man lurer på. Vi ønsker alle sammen hjertelig velkommen på årets webinar, sier Nina.

NRYF inviterer til webinar med Antidoping Norge for foredrag om dopingreglementet for utøver og hest mandag 24. januar klokken 19.00-20.30. (Illustrasjonsfoto: Adobe Stock/RoBird)