Nå er forbudet om klipping av hestens følehår ført inn i KR 1

I fjor sommer innførte FEI forbud mot klipping eller barbering av hestens følehår. Med årets reglementsendringer her på hjemmebane har dette forbudet også blitt innført i vårt generelle reglement KR 1.

av
Rebecca Ballestad-Mender

Fra 1. juli i fjor ble følgen av at en hest hadde fått barbert, klippet eller på annen måte fjernet sine følehår at den ikke fikk lov til fortsatt deltagelse ved FEI-stevnet. En del har hatt det som vane å fjerne dette håret av estetiske grunner.

Følehårene er viktige sanseorgan

FEI-forbudet er hjemlet i FEI Veterinary Regulations Article 1004 (Prohibited methods). Kun dersom håret er fjernet av veterinær for å forhindre smerte eller ubehag for hesten, kan det tillates. I dette ligger det at følehåret kun kan klippes, barberes eller fjernes for at hesten skal kunne behandles av veterinær. At dette forbudet skulle innføres, ble vedtatt enstemmig av FEIs generalforsamling i november 2020.

Hesten har følehår på mulen og rundt øynene, og for hesten som for mange andre dyr er følehårene viktige sanseorganer. Hårene er lange og grove, og hvert hår har fine nervetråder i seg. Disse samles i en sanseverve som fungerer som føle- og orienteringsorgan for hesten.

Inn i det norske reglementet

-Vi pleier å ta inn FEI-bestemmelser i KRI. Dette var en ganske viktig endring, derfor fulgte det den vanlige timeplanen for reglementsendringer slik at det gjaldt fra 14. mars 2022, sier leder i Teknisk komite reglement, veterinær Torunn Knævelsrud.

Slik lyder forbudet i KR I § 123.3.e):

«Dersom følehår på hestens hode er klippet eller fjernet, kan hesten ikke starte i konkurranse før hårene er vokst ut til normal lengde. Forbudet gjelder ikke ved veterinærmedisinsk grunn dokumentert med veterinærattest.»

FEIs forbud om å barbere hestens bein under konkurranse eller i løpet av de tre siste dagene før veterinærsjekk, er ikke spesifikt innført i det norske reglementet, men fanges opp av reglene om hestevelferd.

-Særlig innen sprangridning kan det spekuleres i slik barbering for å gjøre hesten øm på beina, sier General steward Geir Madland. – Vi har ikke innført et spesifikt forbud mot barbering av beina under eller rett før stevner i vårt nasjonale reglement her i Norge, men vi har våre generelle regler om hestevelferd, som KR 1 § 114, som fanger opp denne problematikken.

Filmen under viser groom Niki Baxter gi tips om hvordan man kan klippe på hestens hode i tråd med FEIs regler:

Følehår bør av dyrevelferdshensyn ikke fjernes

Følehårene har en viktig funksjon for hesten.
– Følehårene har en viktig funksjon, de hjelper hesten med å orientere seg i de nærmeste omgivelsene. Hesten ser jo ikke noe rett foran og rundt mulen og munnen, da blir følehårene hestens «øyne». Følehårene rundt øynene varsler om gjenstander i nærheten og beskytter mot skade, sier veterinæren.

Forbudet gjelder ved konkurranser, men veterinæren påpeker at uavhengig av forbud i konkurransereglement bør man av dyrevelferdshensyn ikke fjerne disse hårene. – Dette er hår som hesten har et behov for, de er der av en grunn. Derfor bør man ikke klippe dem bort, fastslår Torunn.

Når det gjelder hår inni ørene sier veterinæren følgende: – Håret i ørene er ikke værhår, men er der for å beskytte øregangene mot rask og rusk og er like viktig. Selv om dette håret ikke skulle rammes av noe reglementsforbud, så bør man likevel ikke klippe dette mer enn til randen av ørebrusken, altså det håret som tyter utenfor når du klemmer øret sammen.