Mot spennende NM-avslutning

Den høytidelige åpningen av Fjordhest-NM 2022 på Mo og Øyrane videregående skole i Førde ble en flott opplevelse – med prosesjon, taler og snorklipping. Nå er arrangementet i full gang. To nye grenmestere er kåret, det konkurreres som vanlig i flere grener og mesterskapsklasser, og i morgen avgjøres det hele.

Den høytidelige åpningen av Fjordhest-NM 2022 ble et vakkert skue, og lørdag avgjøres det blant annet hvem som blir årets NM-vinnere. Foto: Ingvild Rydjord Hansen/ Norges Fjordhestlag
av
Sille Kasin

Allerede i 2020 ble Sunnfjord Fjordhestlag og Sunnfjord Hestesportlag utpekt som arrangører av NM for fjordhest, og mange gledet seg stort over at mesterskapet igjen skulle arrangeres på Vestlandet. Dessverre satte den pågående koronapandemien en stopper for hele NM, og først nå i 2022 kan altså de to lagene endelig ønske velkommen til stevnekalenderens viktigste nasjonale fjordheststevne. Siden sist gang Fjordhest-NM ble arrangert i Førde i 2016, har området der mesterskapet går av stabelen, fått en skikkelig ansiktsløftning. Blant annet har det blitt bygget en ny ridehall, og også to nye ridebaner der dressuren under årets norgesmesterskap foregår.

Grenmesterskap dressur

Etter at lederen for Norges Fjordhestlag, Hege Sæther Moen, klippet snoren og høytidelig erklærte mesterskapet for åpnet mandag den 4. juli, har en rekke poster stått på programmet gjennom hele denne uken. Tirsdag var første konkurransedag, og onsdag ble blant annet årets grenmesterskap i dressur med elleve ekvipasjer til start avgjort. Gjennom gode programmer både i 1. og 2. avdeling i henholdsvis LA og MB tok Kristin Vinsrygg og Solsidens Alar fra Haugesund Rideklubb seg av seieren med en totalscore på 129.393 prosentpoeng. Andreplass gikk til Marianne Haltvik og Holten Brage fra Molde og Hustadvika Rideklubb med 124.385 prosentpoeng sammenlagt, mens Annike Josefine Mikkelsen og Blåtopps Aron fra Borge Rideklubb sikret tredjeplassen gjennom en totalscore på 123.861 prosentpoeng.

Etter at begge avdelinger er vel gjennomført, kan vi gratulere Kristin Vinsrygg med Solsidens Alar som vinner av grenmesterskapet i dressur. Foto: Ingvild Rydfjord Hansen/ Norges Fjordhestlag

Fartsfylt maratondag

Torsdag var det tid for maraton som uten tvil er det mest fartsfylte innslaget under hele NM-arrangementet. Det ble kjørt både Lett og Middels Maraton.

Middels Maraton som også inngår som andre avdeling av grenmesterskapet i kjøring, ble vunnet av Oktindan Hestesportklubbs Lise Iren Kosmo Gylseth og Blikra Admiral Doffen. Ekvipasjen er også tatt ut til å representere Norge under Fjordhest-EM på Vilhelmsborg i Danmark i slutten av juli som én av 16 norske ekvipasjer. Dorthea Solheim med Fjølestaen Sunita fra Sunnfjord Hestesportlag ble nummer to.

Grenmesterskap i kjøring

Før årets grenmester i kjøring kunne kåres denne fredagen, ble både dressur, maraton og presisjon gjennomført. Til sist trakk Erik Holmin og Stald Kiels Makker fra Sylling Rideklubb lengste strået med totalt 145.40 i straff gjennom formidabel dressurkjøring og seier i klassen første dag, etterfulgt av maraton og presisjon. Karoline Thingnes med Hodne Frikken og Dorthea Solheim med Fjølestaen Sunita, begge fra Sunnfjord Hestesportlag, ble nummer to og tre med henholdsvis 147.60 og 148.20 i straff.

Erik Holmin og team klinket til fra start og vant dressuren, etterfulgt av gode runder i maraton og presisjon. Veteranen fra Sylling Rideklubb sikret dermed seieren som årets grenmester kjøring. Foto: Ingvild Rydjord Hansen/ Norges Fjordhestlag

Mer spenning før avslutning

Fortsatt gjenstår poster på konkuranseprogrammet i morgen, lørdag. Da skal de nye norgesmestrene og øvrige medaljører kåres i kategoriene junior, ung rytter, senior og lag. Foreløpig leder Line Kanndal Ramslien fra Sunnfjord Hestesportlag med Bø Lerkvinn juniormesterskapet med god margin, mens Cecilia Skiftesvik Nordanger fra Stend og Midthordland så langt holder fortet i ungrytternes NM med Sleipner Basland. Seniormesterskapet ledes foreløpig av Liv Jorunn Nyhagen med Soltuns Trym fra Volda Rideklubb, mens kuskene fra Sunnfjord Hestesportlag så langt etter dressur og kjøring har inntatt føringen i NM lag.

Samtidig som NM-utøverne skal avlegge sprangprøvene sine, skal også grenmesterskapet i sprang avgjøres i morgen. I tillegg vil det da også bli avgjort hvilke unghester som blir BUF fire, fem og seks år. Og til sist avsluttes det hele som dette vakreste av vakre gule eventyr begynte – med en spektakulær seremoni.

Resultater: