Mot spennende finale

Denne lørdagen har det vært hviledag under EM i sprang. Et viktig steg på veien mot morgendagens finale på San Siro i Milano er likvel unnagjort for Johan Gulliksen. Sammen med det øvrige startfeltet er nemlig nå Harwich VDL gjennom den obligatoriske vetsjekken og klarert for start.

av
Sille Kasin
Johan Gulliksen er klar for karrierens første EM-finale med Harwich VDL. Her gir han den 11 år gamle vallaken en vel fortjent klapp etter at finaleplassen ble sikret. Foto: Madeleine Delp Bergsjø

Når årets europamesterskap i sprang skal avgjøres på gressmatten på galoppbanen og ridesenteret San Siro midt i sentrum av Milano i morgen, venter trolig karrierens foreløpige høydepunkt for Johan. Sammen med Harwich VDL (Arezzo VDL x Darco) er han nemlig klar for EM-finale - som nummer tre ut blant i alt 24 utøvere. I utgangspunktet rommer årets mesterskap i alt 85 ekvipasjer fra 24 nasjoner.

- Så langt har det vært veldig gøy, stråler Johan fra San Siro. – I dette som er mitt første senior-EM, hadde jeg som mål å være topp 50, og nå er jeg topp 25. Så dette er jeg veldig fornøyd med. Jeg har bare ridd denne hesten i to måneder, og jeg har det veldig gøy med ham – først med å vinne NM og nå toppe det hele med EM-finale her. Så nå er det bare å glede seg til i morgen, avslutter han smilende.

Morgendagens finale består av to ulike runder med hinderhøyde 1.60 m. Den første A-runden er åpen for de 25 beste ekvipasjene individuelt. Deretter venter den andre og avgjørende B-runden for de tolv beste ekvipasjene individuelt i årets mesterskap. I begge finalerunder starter rytterne i henhold til omvendt startrekkefølge, og feilpoeng fra alle tidligere runder tas med fortløpende.

Ekvipasjen med lavets antall feil etter alle runder henter hjem tittelen som europamester, og om flere ekvipasjer mot formodning ender opp med samme antall feilpoeng, avgjøres medaljekampen med omhopping. Så langt ligger svenske Jens Fredricson med Markan Cosmopolit (Cohiba x Calido I) i ledelse med null feilpoeng, men pustes i nakken av sveitsiske Steve Guerdat med Dynamix de Belheme (Snaike de Blondel x Cornet Obolensky) på 0.43. Irske Michael Duffy med Cinca 3 (Casall x Carthago) på 2.18, franske Olivier Perreau med GL Events Dorai d’Aiguilly (Kannan x Toulon) på 2.79 og britiske Ben Maher med Faltic HB (Baltic VDL x Concorde) på 3.13 ligger også alle innenfor ett riv bak den svenske EM-lederen. Johan og hans 11 år gamle firbente makker Harwich VDL ligger foreløpig inne med 12.88 feil.

A-runden i den individuelle EM-finalen vises både på SVT2 og SVT Play klokken 11:50 – 13:10, mens B-runden vises på e samme kanalene klokken 13:55 – 15:15. Betalingstjenesten ClipMyHorse strømmer også årets individuelle EM-finale samtidig.

Startlister og resultater: