Mitt mål er å gi andre følelsen av mestring, trygghet og glede

-Ridning er for alle, så lenge man er oppriktig interessert i å lære å forstå hestene. Jeg håper å kunne gi andre ryttere følelsen av mestring, trygghet og glede av det å drive med ridning, for det er virkelig det gøyeste som finnes, sier Karen Daae Børnes, som nylig har gjennomført NRYFs Trener 1. – Dette har gjort meg tryggere og sikrere i rollen som trener, og det har motivert meg til å utvikle meg videre, både som trener og rytter selv.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Karen Daae Børnes fra Tertnes i Bergen tok Trener 1 kurset i fjor. - Jeg tryggere og sikrere i rollen som trener, og det har motivert meg til å utvikle meg videre, både som trener og rytter selv, sier Karen. (Foto: Privat)

I fjor var Karen en av 17 elever på Trener 1 kurset som gikk i Bergens-området. Som liten begynte Karen å ri på en gård i nærheten av der hun bodde. Dit kom det en trener en gang i uken, og det fikk ballen til å rulle. Karen har aldri hatt egen hest, men grepet mulighetene gjennom å ha hest på fôr. Det er dressur som er hennes gren, og hun har startet opp til og med MB. Karen har tilhold ved Åsane Rideklubb, og der begynte hun etter hvert å bidra i undervisningen i rideskolen. Inspirert av det hun har opplevd med sin egen trener og hvor mye treneren har betydd for henne, har hun selv også valgt å ta trenerutdannelse.

-Det er viktig at folk innen hestesporten har en utdannelse. Man får et godt grunnlag å bygge videre på, det er en kvalitetssikring på det man gjør, fastslår Karen. Her gir hun sine tanker om det å velge å ta trenerutdanningen.

-Min trener Eveline Warpe Carlsen har alltid vært min inspirasjon og hun har hatt en viktig rolle når det kommer til støtte, motivasjon, utvikling og ikke minst muligheter til å utvikle meg til tross for at jeg aldri har hatt muligheten til å få min helt egne hest, forteller Karen som har utviklet seg som rytter gjennom å ha hest på fôr. (Foto: Hedda Transeth)

Karen forteller

Min trener Eveline Warpe Carlsen har vært en stor inspirasjon for meg gjennom hele min ridekarriere, og hun har hatt en viktig rolle når det kommer til støtte, motivasjon, utvikling og ikke minst muligheter til å utvikle meg til tross for at jeg aldri har hatt muligheten til å få min helt egne hest. Hun har lært meg at hvis man står på, har engasjement, er oppriktig, snill og strukturert så ordner det seg alltid til slutt og det vil dukke opp muligheter.

For meg har det engasjementet, oppfølgingen og støtteapparatet fra min trener gjort at jeg ønsker å bidra med å kunne gi det samme tilbudet til andre ryttere. Det å ha en trener som tror på en og virkelig kan få det beste ut av deg, selv på en dårlig dag, er helt spesielt, i tillegg til å ha all den kunnskapen og erfaringen i grunn som hun har. Det har gjort meg til en bedre rytter og til et bedre hestemenneske, samt gitt meg mye som jeg nå skal ta med meg videre i undervisningen av andre.

. Inspirert av det Karen selv har opplevd med sin egen trener og hvor mye hun har betydd for henne, har gjort at hun selv også har valgt å ta trenerutdannelse. (Foto: Privat)

Det å ha en trener som tror på en og virkelig kan få det beste ut av deg er helt spesielt.


Ridning er for alle, uansett alder, nivå, forkunnskaper, ambisjoner eller forutsetninger, så lenge man er oppriktig interessert i å lære å forstå hestene. Jeg håper å kunne gi andre ryttere følelsen av mestring, trygghet og glede av det å drive med ridning, for det er virkelig det gøyeste som finnes!

Det å ta Trener 1 kurs tror jeg har vært viktig for å gjøre meg enda mer sikker i min undervisning. Man får faglig påfyll gjennom å diskutere og reflektere med andre trenere og kursholdere, i tillegg til at man får innføring i de ulike grener, trenerrollen, barneidrett og fair play. Jeg var skikkelig imponert etter feltrittsamlingen på Starum, og tror man kan ta lærdom fra de ulike grenene inn i hverandre.

Etter å ha tatt Trener 1 kurset, stod jeg igjen med enda mer motivasjon, kunnskap og forståelse enn tidligere, i tillegg til at jeg har blitt kjent med mange flotte hestefolk rundt i landet, hvor vi fortsatt kan bruke hverandre til å stille spørsmål, diskutere og reflektere, noe jeg ikke ville vært foruten.

Nå er planen å fortsette å utvikle meg både som trener og rytter. Jeg tar med meg alt jeg har lært inn i rideskolen i Åsane hvor jeg underviser både barn og voksne, og har fått god støtte fra klubben som ønsket å bidra med å utdanne meg til Trener 1 for å øke kvaliteten i rideskolen. I tillegg har jeg startet opp eget firma, og underviser også privat ukentlig. Nå skal jeg først bli ferdig med sykepleierstudiet, i tillegg til hest og undervisning selvsagt, og etablere meg mer, før jeg har et ønske om å ta Trener 2 i dressur senere!

Etter Trener 1-kurset stod jeg igjen med enda mer motivasjon, kunnskap og forståelse enn tidligere - og et større nettverk.


  • Kunne du tenke deg å ta en trenerutdanning? Du kan lese mer om NRYFs trenerutdanning her.
  • I 2022 arrangeres det Trener 1 kurs i Oslo/Viken, med oppstart i februar. Søknadsfrist er 23. januar – for mer informasjon klikk deg inn her.