Misset pallen med én fattig tidsfeil

I LONGINES FEI Jumping Nations Cup™ of Sweden fredag ettermiddag stod Marie Valdar Longem, Marit Haarr Skollerud, Benedikte Serigstad og Geir Gulliksen for en strålende laginnsats. Riktig nok glapp pallen med minst mulig margin i den andre, avgjørende runden, men fjerdeplassen ble uansett vunnet på Falsterbo.

av
Sille Kasin
Ankermann Geir Gulliksen og Equine America Grandino H var blant kun syv ekvipasjer som leverte to nullrunder i den krevende nasjonshoppingen. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk


Tradisjonen tro åpnet Falsterbo Horse Show dørene for det som etter hvert skulle vise seg å bli en thriller av en nasjonshopping – og dette året med et spennende norsk lag i toppform, og som virkelig ga alt. I alt åtte lag stilte til start, og blant disse var seks ute på poengjakt i førstedivisjon i den vesteuropeiske ligaen. For her handler det om å sikre poeng nok til å nå finalen i Barcelona og unngå nedrykk.

Førsterytter på det norske laget, Marie Valdar Longem, red sin erfarne, stabilt gode førstehest Echo de Virton (Vagabond de la Pomme x Grignoteur de la Fontain), mens andrerytter på laget, Marit Haar Skollerud, red niåringen Nelson Van T’ Roosakker (Zandor x Kashmir van Schuttershof), som med bravur var ute i karrierens andre stevne på femstjernesnivå.

Marie Valdar Longem hadde oppgaven som lagets førsterytter med Echo de Virton, og satte den viktige nullen fra start i første runde. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk
Marit Haar Skollerud var storfornøyd med litt uerfarne Nelson Van T' Roosakker. Foto: Per Torp/www.aafoto.dk

Tredjerytter Benedikte Serigstad Endresen, viste på sin side viste frem et flott partnerskap med Stenhaga Tulip Tattoo (Caressini L x No Limit), og ankermann Geir Gulliksen red Equine America Grandino H (Calvino Z x Numero Uno), som han stadig ser som karrierens beste noensinne. Victoria Gulliksen stilte som reserve.

Benedikte Serigstad Endresen og Stenhaga Tulip Tattoo bekreftet med bravur at kjemien dem imellom er på plass. Foto: Per Torp/ www.aafoto.dk

Fra start så det nærmest ut som om årets banebygge, tyske Frank Rothenberger og svenske Fredrik Malm, inviterte til en noe enkel bane, for nullrundene over høyde på 1,60 m kom på rekke og rad, og tiden var heller ingen avgjørende faktor for de fleste. Ved pause lå et knallgodt Norge og et like godt Storbritannia begge på null feil, etterfulgt av Belgia og Sveits på fire, og Nederland på forsmedelige 5. Vanligvis løfter det kyndige Falsterbo-publikummet sitt eget nasjonslag frem, men maktet absolutt ikke dette i år, da feilene kom på rekke og rad – etter en drømmestart og en løfterik avslutning, men ellers lite å skrive hjem om.

Etter hvert skulle det vise seg at det ble mer enn nok utfordringer å hanskes med på Falsterbo, som er én av Europas beste gressbaner – og ditto mer spenning for publikum. Banebyggerteamet valgte å heve tre av hindrene i andre omgang, og denne runden tok åpenbart også ut mye av hestene, da mange av feilene kom i siste del av banen. Særlig felte banens aller siste hinder, en rekk med hvitmalt planke på toppen, mange – og nok også på grunn av distansen inn.

Flere av lagene stod for en voldsom opphenting i den siste, avgjørende omgangen, og store endringer på lagrekkefølgen til sist ble derfor merkbar. Belgia sikret seieren med fire feil selv uten at fjerderytter måtte ri, mens Nederland sikret andre gjennom sine fem feil fra første omgang. Kampen om siste pallplass mellom Norge og Storbritannia varte imidlertid til siste slutt, for Norge stod på ni feil som flott, endelig resultat, og Storbritannia endte på åtte. I alt syv ekvipasjer leverte doble nuller, og Norges Geir Gulliksen og hans Grandino var blant disse.

- Vi snakker om et utrolig flott resultat av alle de norske rytterne våre, fastslår NRYF landslagsleder senior og Chef d’Equipe, Mikael Kolind. – De fortjener det, for de er utrolig flinke og jobber sammen for å skape dette. Poengene som vi fikk med oss i dag er viktige, og så får vi se hvor langt det holder, for jeg har ikke rukket å se på tabellen ennå, avslutter han.

De norske lagrytterne under nasjonshoppingen på Falsterbo har all grunn til å slippe smilene frem. Her med reserverytter Victoria Gulliksen. Foto: Mikael Kolind/ NRYF

Og spennende videre, det blir det virkelig, da alt nå som sagt handler om å ri inn de siste mulige poengene og sikre finaleplass i Barcelona, og dermed unngå nedrykk fra den europeiske førstedivisjonen i LONGINES FEI Jumping Nations Cup™. Etter dagens kraftprestasjon på Falsterbo ligger Norge på en delt syvendeplass sammen med Sverige på 165 poeng. Norges lag rir for siste gang inneværende sesong for poeng under Dublin Horse Show i august sammen med vertsnasjonen Irland, samt Frankrike, Nederland og Sveits. Frankrike og Nederland kan også sikre poeng på Hickstead i England i august - sammen med nasjonslagene fra Belgia, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

NB! Gled deg til et hyggelig gjensyn med det norske laget i nasjonshoppingen på Falsterbo på Eurosport 1, onsdag den 20. juli kl. 20.30.

Resultater med foreløpig poengoversikt: