Mira Høidal er landets beste UR-rytter over hinder

For noen år siden tok hun juniorgullet på sprangbanen med Boleybawn Aasha, og enda noen år før det tok hun gull i tidenes første children-mesterskap med hesten Zora. I årets mesterskap viste Mira Høidal fra Fredrikstad og Omegn Rideklubb at hun kan få det til på flere hester – i år tok hun gull med sin «andrehest» Bronx i klassen for unge ryttere.

Mira Høidal ble gullvinner foran Ada Braaten Johnsen og Celine Victoria Dalen - president i NRYF Tore Sannum delte ut premiene sammen med overdommer Gunn Eva Killingberg og sprangdommer Roy Hongset. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)
av
Rebecca Ballestad-Mender

-Dette føltes bra, fastslår Mira etter å ha sikret seg gullet i UR-klassen. – Det var en fin bane i dag for meg, det fungerte godt – Bronx har kjentes fin ut hele helgen!

Mira toppet resultatlisten med to små feilpoeng da finaledagen med to runder over 1,45 m var oppgaven til de unge rytterne lørdag i Drammen. Sammen med sin 11 år gamle vallak Bronx (Bravour/Cardento, oppdretter Stall Xena) innledet hun feilfritt i første runde. – I andre runde fikk vi et riv, men det var helt mot slutten, så jeg hadde troen på at det skulle holde, sier vinneren.

Og det gjorde det. Ada Braaten Johnsen/ Plietsch (Perigueux/Coronet Obolensky, oppdretter Heinrich Ramsbrock) fra Drøbak Rideklubb hadde med seg åtte feilpoeng inn i finalen, men klatret elegant oppover listene med to riktig fine og feilfrie runder når det gjaldt som mest. Det ledet ekvipasjen til en god sølvmedalje, mens verdig vinner av bronsemedaljen ble Victoria Celine Dalen/Catoo Bi Du (Catoo/Arctic, oppdretter Stefanie Otto) fra Arendal og Grimstad Rideklubb.

God på flere hester

Mira forteller om en god finalebane, som krevde at man var på hele veien. – Man måtte være på, ting kom fort og det var en del vendinger tilbake og ikke så mye mellomdistanser, det var korte svinger så lange linjer. Man måtte holde galoppen, holde rytmen – og på slutten kom det elementer som krevde at du hadde energien oppe.

Mira visste at hun hadde et riv å gå på. Da rivet kom, gjensto kun ett hinder. – Jeg tok det rivet med ro. Jeg var klar over at jeg kunne rive en gang, men ble ikke stresset ettersom det kom så langt ut i banen. Det var en oxer igjen, og den var jeg ganske trygg på. Det hadde vært litt verre om rivet hadde kommet tidligere, sier vinneren.

At Mira tok dette gullet med Bronx, gleder henne litt ekstra. Hun blir litt beskjeden når hun får ros for at hun klarer å få frem det beste i flere hester - det kommenterer hun nøkternt, men glad: – Det var gøy å få dette til med ham også, han har liksom vært andrehesten min.

Årets gull satt med hesten Mira red Nordisk Baltisk mesterskap med også - Bronx. - Det var gøy å få dette til med ham også, han har liksom vært andrehesten min, sier Mira. (Foto: NRYF)

Gullvinneren gleder seg over medaljen og den gode følelsen gjennom hele mesterskapet og over å få ri gode baner i flotte omgivelser. Men at det etter seniorklassen ble det litt tynt i rekkene publikumsmessig var med å gjøre stemningen litt mer tam enn det et slikt mesterskap fortjener mener hu. – Det ble litt lite folk da junior og UR-klassen gikk, og sånt er jo litt synd – det er jo med et nasjonalt mesterskap, det er viktig å gjøre ordentlig stas på det. Vi må nok alle prøve å hype det litt mer, invitere inn folk – det er jo stort med et NM!

Planen fremover

Mira gikk i år gjennom nåløyet og ble tatt opp ved talentprogrammet Young Riders Academy.

– Jeg var en periode hos Hendrix frem mot sommeren, neste opphold ute hos en trener blir nok til neste år. I september skal jeg være to uker i Nederland, og Oda (Charlotte Lyngvær) skal til de samme stevnene – da håper jeg at jeg får litt hjelp av Oda igjen. Så er målet å bli tatt ut til Agria Oslo Horse Show, forteller den talentfulle rytteren.

Resultater NM

Årets beste unge rytter på sprangbanen - Mira Høidal. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)