Minner for livet

For de to norske juniorene Andrea Løseth Moheim og Milla Bjervig er EM feltritt 2022 i Hartpury i England nå historie. Og som de sier: - Dette har vært en stor opplevelse som man sent vil glemme.

For de to klubbvenninnene Andrea Løseth Moheim og Milla Bjervig blir EM junior i feltritt grantert et minne for livet. Arkivbilde: Privat
av
Sille Kasin

Artikkelen vil etter hvert bli oppdatert med bilder fra mesterskapene.

Både de individuelle medaljene og lagmedaljene fra europamesterskapene i dressur og feltritt for juniorer og unge ryttere 2022 i Hartpury i Gloucestershire i England er nå delt ut, og årets EM går inn i historiebøkene som både vellykket og spennende. Og for de to juniorrytterne Andrea Løseth Moheim og Milla Bjervig som representerte Norge i mesterskapet i feltritt der og som til overmål er klubbvenninner fra Ullensaker Rideklubb, har de seneste dagene virkelig vært både innholdsrike og spennende. For som de sier, begge to: - Dette har vært en stor opplevelse som man sent vil glemme.

Flott jobbet hele veien

Da vi kontakter Andrea Løseth Moheim mens hun selv og den 14 år gamle vallaken hennes Annharvey Springbok (Ricardo Z x Cavalier Royale) har påbegynt den lange tilbakereisen til Norge, er det en fornøyd og glad 17 år gammel EM-deltaker vi snakker med:

- Nå er vi på vei hjem etter europamesterskapet i Hartpury. Jeg er veldig fornøyd med Springy, han har virkelig jobbet i helgen! Han startet med en ganske fin dressur, etterfulgt av en kanon runde i terrenget. Dessverre gjorde jeg et litt dårlig valg mot slutten av banen, noe som kostet oss dyrt. På søndag hoppet han en feilfri og fin sprangrunde. Dette har vært en stor opplevelse, og jeg håper virkelig at dette er noe man får oppleve igjen, avslutter hun smilende.

Etter dressurprøven første konkurransedag lå Andrea og hennes Springy på en foreløpig sterk 14. plass med 31.6 i straff, men som hun selv sier – et uheldig valg mot slutten av banen kostet dessverre dyrt. Hun var imidlertid ikke alene om å ha fått litt å bryne seg på under utholdenhetsprøven i terrenget, for terrengbanebygger Eric Winter ga de unge EM-utøverne nok av utfordringer, og i tillegg er områdene rundt Hartpury University og Hartpury College der arrangementet fant sted, uvanlig kuperte til England å være. Før mesterskapet ble avsluttet, leverte Andrea og hennes firbente makker en flott nullrunde på sprangbanen der alle bommer ble holdt oppe. Dermed ble fasiten ved årets europamesterskap for de to en 31. plass og 55.2 poeng i straff blant hele 60 juniorekvipasjer til start.

Andrea Løseth Moheim har all grunn til å gi fine Annaharvey Springbok en god kos i EM-stallen - etter en fantastisk dressurprøve som start på mesterskapet i Hartpury. Foto: Privat

EM på ny hest

Milla Bjervig ser også tilbake på EM-opplevelsen i England med glede, og er også storfornøyd med den ni år gamle vallaken sin, Olympic Lux-sønnen Stellor Quick Change. Sammen ble de nummer 33 med 58,8 i straff i juniorenes EM i feltritt - etter først å ha ridd seg mange plasser opp fra dressuren gjennom en flott runde i terrenget som ble belønnet med 16.6 i straff, for deretter å ramle et godt stykke nedover på resultatlistene igjen etter å ha pådratt seg fire feil på sprangbanen. Men dette lover uvilsomt bra for denne spennende, nye ekvipasjen.

- Det var en kjempeflott opplevelse, og jeg er veldig fornøy med resultatet, stråler Milla i etterkant da vi kommuniserer med henne. - Dette er jo den første sesongen jeg konkurrerer med Stellor Quick Change, for jeg fikk ham i november 2021. Jeg er derfor veldig fornøy med hva vi har fått til på så kort tid! Dette ble også det første mesterskapet vi startet sammen, smiler hun.

Milla Bjervig og Stellor Quick Change imponerte spesielt under terrengprøven ved årets EM, der de hoppet mange plasser opp på den foreløpige resulttlisten. Foto: Privat

Årets beste av de gode i feltritt

Tyske Mathies Rüder red ni år gamle Bon Ton (Bolshoi x Czarownik) inn til dressurscoren i terrenget, holdt alle bommer oppe på sprangbanen og vant dermed vel fortjent individuelt EM-gull junior med 25.2 i straff. Det individuelle juniorsølvet gikk til hjemmerytter Isabelle Cook og Mexican Law ( Billy Mexico x Mill Law) med 26.6, mens bronsen tilfalt italienske Guilia Margeherita Wilma Pavesi og Crosstown Dancer- sønnen Greenhall Derry River. Dette skjedde imidlertid ikke helt uten dramatikk, da årets bronsevinner leverte en feilfri sprangprøve og dermed vippet foreløpig bronsemedaljør etter de to første delprøvene, tyske Smilla Maline Philipp og Sir Boggles (Samba Hit x Friedenfürst) ned til en niendeplass ved årets mesterskap. At marginene i feltrittsporten er små og feile dyre, levnes med andre ord liten tvil.

De tre juniorene i feltritt, Mathies Rüder (gull), Isabelle Cook (sølv) og Guilia Margeherita Wilma Pavesi (bronse) topper vel fortjent årets WM-pall, og gullvinneren kunne også glee seg over bronse lag. Foto: FEI

I lagkonkurransen ved juniorenes europamesterskap tok Storbritannia under lagleder Darrell Scafie gull, med totalt 92.8 i straff, mens lagsølvet gikk til Irland under lagleder Dag Albert med 95.7 i straff. Årets bronselag ble Tyskland under lagleder Karl-Heinz Nothofer med 95.8 i straff. De tre lagmedaljene ved juniormesterskapet i Harpury ble vunnet med god margin ned til de øvrige syv lagene, men marginen som skilte årets lagsølv og lagbronse, var som det fremgår, helt marignal, og spenningen derfor også stor til siste slutt.

Startlisten ved det individuelle europamesterksapet i feltritt for unge ryttere rommet 47 deltakere. Franske Zazie Gardeau ledet fra start til siste målgang Cesar de Commarin LA (Nouma d’Auzay*LA x Ideal de la Loge), og kapret dermed EM-gullet med 32.1 i straff. Årets gullvinner red kun individuelt. Individuell søvmedaljør ble tyske Paula Reinstorf, som red seg kraftig opp underveis i mesterskapet med Ilara (Inliner x Gold and Ivory XX). Duoen endte til sist på 32.4 i straff. Populær individuell bronse gikk til vertsnasjonens egen Alice Cashburn og den 14 år gamle Zento-sønnen Topspin. Disse to holdt dressurscoren sin gjennom mesterskapet, og klatret med dette opp på årets EM-pall med 33.8 i straff.

Lagmedlajene ved årets EM for unge ryttere, der åtte lag stilte til start, gikk til Storbritannia under lagleder Darrell Scaife med 105.6 i straff, Tyskland under lagleder Karl-Heinz Nothofer med 109.6 i straff og Irland under lagleder Sue Shortt 123.9.

Årets beste av de gode i dressur

Årets EM i feltritt og dressur for juniorer og unge ryttere ble dette året arrangert under ett og samme stevne. Dressurdelen av mesterskapet for juniorer rommet i alt 56 deltakere, mens ungryttermesterskapet bød på 49 ekvipasjer.

Årets individuelle EM-gull i juniorrytternes mesterskap gikk til tyske Allegra Schmitz-Morkramer og Libertad (Londontime x San Remo) med en score på 77.030. Individuelt sølv gikk til danske Sophia Boje Obel Jørgensen og ti år gamle Brilliant (Bretton Woods x Diamond Hit) med 74.618, og den danske rytteren var ikke snauere enn at hun også kunne klatre helt øverst på pallen med gull rundt halsen etter årets kürfinale og en score på 77.695. EM-bronsen i den individuelle delen av konkurransen gikk til hjemmefavoritt Annabella Pidgley og Espe (Escolar x Dimaggio) med 74.382, og duoen kapret også sølv i juniorküren etter å ha blitt belønnet med 77.600. Franske Mathilde Juglaret red på sin side Caporal de Massa (Rieto Mkl x Xaquiro Cip) inn til bronse i årets kürfinale med 77.225.

Årets medaljesett for lag junior, der startlistene ialt rommet 13 nasjonslag, gikk til Tyskland under lagleder Cornelia Albrecht med en totalscore på 222.243, mens Nederland under lagleder Monique Peutz-Vegter sikret sølv med 218.576, og vertsnasjonen Storbritannia under lagleder Tom Hobday kapret bronse med en totalscore på 216.879.

Individuelt gull i ungrytternes mesterskap gikk på sin side til tyske Helena Schmitz-Morkramer og DSP Lifestyle (Lord Fantastic x Samba Hit) med 76.949 prosentpoeng, mens lagvenninnen Lucie- Anouk Baumgürtel og Zinq Hugo FH (Speilberg x San Remo) sikret sølvet med en score på 75.368, og dermed også dobbel tysk glede. Den individuelle EM-bronsen gikk til Østerrikes Paul Jöbstl og Bodyguard 49 (Burlington x Pik L.) med 74.706.

Ungrytterne fra Tyskland, Danmark og Sverige kapret lagmedaljene ved årets EM etter henholdsvis å ha ridd inn til gull med en totalscore på 223.294, til sølv med 217.382 og til bronse med 216.764. Lagledere for topp tre i Hartpury var Cornelia Albrecht, Janne Møller Tode og Tina Due Boje, og startfeltet bød i alt på lag fra ialt 12 nasjoner.

Kürfinalene for både juniorer og unge ryttere gikk på lørdag og rommet 18 finalister hver. Den tyske ungrytteren Helena Schmitz-Morkramer med 12 år gamle DSP ble utvilsomt mesterskapets store vinner med sine tre gull, for ikke bare toppet hun listene individuelt og som lagrytter, men også i den avsluttende küren med en score på 80.419. Østerrikes Paul Jöbstl red inn til sølv i küren etter å ha oppnådd 79.206 prosentpoeng med Bodyguard 49, mens bronsen gikk til tyske Lucie Anouk Baumgürtel og Zinq Hugo etter en score på 78.900.

Resultater: