Medaljene fordelt på tre dyktige ekvipasjer

Topp tre i år ble ryttere fra sørvest og nord – nybakt norgesmester på sprangbanen innendørs blant juniorer ble Sandnes og Jæren Rideklubbs Martine Berheim Skår, med klubbvenninne Ida Tørresdal på sølvplass og Ingrid Sandhei Bjørklund fra Polarsirkelen Hestesportsklubb som bronsevinner.

Medaljetrioen: Gullvinner Martine Berheim Skår, sølvvinner Ida Tørresdal og bronsevinner Ingrid Sandhei Bjørklund. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Hun var blank i øynene etter å ha sikret seg gullet under årets INM sprang for juniorer på Melsom. Martine Berheim Skår fra Sandnes og Jæren Rideklubb tok gullet og fastslo lykkelig: - Dette hadde jeg ikke forventet, det var så mange gode med!

Gull var ikke det Martine Berheim Skår hadde forventet: - Det var så mange gode med! (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Ble satt på prøve

INM for juniorer har for vane å samle mange ryttere, og i år var intet unntak. Hele 44 ekvipasjer deltok – og da de gikk i gang med oppgavene ved mesterskapets andre dag ble de satt på prøve. Det var en teknisk utfordrende 1,30 m bane banebygger Terje Olsen Nalum hadde laget til dem, med krevende linjer og hinder som kom fort. Dermed kom feilene fort også – og det ble rørt godt om i resultatlisten etter første runde. Etter lørdagens første avdeling var det 12 som sto med null feil i protokollen, men da siste hinder var hoppet i andre runde søndag, var det kun to ekvipasjer igjen med null totalt – klubbvenninnene Martine Berheim Skår/Dion og Ida Tørresdal/Justin Beaber-EM fra Sandnes og Jæren Rideklubb. Dermed måtte disse to ut i en omhopping for å avgjøre fordelingen av gull og sølv

Gikk for en god tid

Ida var først ut med sin fine 12 år gamle skimmel (Bøgegården’s Graf’s Stakkato/Candillo. Det var da bare en ting å gjøre og rytteren satte tempoet opp. Det gikk imidlertid en bom på veien for SAJÆ-ekvipasjen, og dermed lå det hele på Martine og Dion (Lupicor/Ekstein).

Dion er en kjapp og smidig gummiball, og han spratt feilfritt over hinder for hinder inntil den klassiske utfordringen – siste hinder på vei mot utgangen. Der gikk en bom i bakken – men taktikken med høyt tempo og korte vendinger var det som sikret Martine gullet. Hun suste over målstreken på 38,71 s, nesten et sekund raskere enn Ida.

Hadde ikke forventet gull

-Å ta gull, det var overhodet ikke forventet, sa en lykkelig norgesmester, blank i øynene av glede. – Det var veldig mange med – mange gode – hele 44 juniorer. Så dette var utrolig gøy!

Martine klapper takknemlig på sin partner Dion: - Han er en utrolig hest, han har hoppet sykt bra, bare gått null om og om igjen. Da Ida fikk en bom i omhoppingen, så tenkte jeg bare at jeg måtte ri fort, for hvis jeg også fikk en bom ned måtte jeg jo ha bedre tid. På siste hinder tok vi en bom, jeg slappet litt av der, men vi var bedre på tid!

Banene juniorene møtte i helgen passet Dion svært godt forteller rytteren. – Han hopper best når det svinger litt, og han er så forsiktig – han elsker det han gjør! Når han kommer inn på banen, er han bare så klar – når folk begynner å klappe, da gjør han alt!

-Han bare elsker det han gjør på sprangbanen, sier norgesmesteren om sin firbente partner Dion. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Sølvvinneren, som fra i sommer har en bronsemedalje fra junior NM utendørs, smilte like bredt: - Dette føltes fantastisk! I går var det ikke vår beste runde, det gikk litt fort, han var litt sterk. Men i dag gikk det som det skulle! Det var spennende å være to i omhoppingen, litt kjedelig med en bom ned der, men jeg er bare kjempefornøyd!

-Dette føltes fantastisk, sa årets sølvvinner Ida Tørresdal. (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Martine og Ida var imidlertid ikke alene om å la bommene ligge i fred i løpet de to avdelingene under mesterskapet i regi av Jarlsberg og Melsom Rideklubb. Det gjorde også Ingrid Sandhei Bjørklund/Staedtebahn’s Cornwell (Cornet Obolensky/Phin Phin). Denne ekvipasjen fra Polarsirkelen Hestesportsklubb viste frem en stilfull runde lørdag der alle bommer ble i skålene, men med minste mulige margin ble det akkurat over makstiden og dermed ble det en tidsfeil på dem. Men ved å fortsette å la bommene være i fred klatret de to godt oppover på resultatlisten søndag og denne plettfrie innsatsen holdt hele veien til en god bronsemedalje.

-Jeg fikk et tidsfeil i går, det var skikkelig kjipt – vi var 0,2 sekunder over makstid, forteller Ingrid som i sommer tok NM-gullet utendørs, da med hesten Arie Z. – Vi lå på 13. plass inn i dagens finale og jeg hadde ikke så store forventninger - men vi gikk dobbelt null og det ga medalje. Dette er mitt første mesterskap med denne hesten, så jeg er veldig fornøyd med det!

Ingrid Sandhei Bjørklund/Staedtebahn's Cornwell klatret fra 13. plass til bronseplass i løpet av søndagens finale: - Dette er mitt første mesterskap med denne hesten, jeg er veldig fornøyd! (Foto: Equipephoto/Kristian Strøm)

Fjerdeplassen gikk til Sandnes og Jæren Rideklubbs Oda Therese Oddsen/Via vd Karmenhoek Z (Vie Veneto/Landadel) med fire små feil i første runde av andre avdeling og helt feilfritt for øvrig. En lokal rytter fulgte opp på femteplassen – Siri Endresen/Tres Chique Van Visa Versa Z (Thunder VD Zuuthoeve/Nonstop) tok den plasseringen med seks feilpoeng i protokollen – disse kom i første runde i søndagens andre avdeling.

Resultatliste