Medaljekamp til siste slutt

I NM-finalen for klubblag var de 17 lagene i det opprinnelige startfeltet dette året blitt til åtte, og til sist skulle det vise seg at hele fire av disse måtte ut i omhopping om tittel og medaljer. Her var det med andre ord mesterskapsspenning til siste slutt, for ingenting var avgjort før aller siste ekvipasje krysset mållinjen.

Fire glade representanter for Fana Hestesportklubb stod til sist igjen som vinnere av årets NM for klubblag. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
av
Sille Kasin

Etter en vel fortjent hvile- og oppladningsdag på lørdag, var rytterne på de åtte klubblagene fra Arendal og Grimstad Rideklubb, Drammen og Omegn Rideklubb, Drøbak Rideklubb, Fana Hestesportsklubb, Fredrikstad og Omegn Rideklubb, Larvik og Sandefjord Rytterklubb, Sandnes og Jæren Rideklubb og Soma Ryttersportsklubb klare til å gjøre opp seg imellom om medaljene og norgesmestertittelen i NM lag 2023 presentert av Agria denne søndagen.

Frank Helks mesterskapsbane på Gjelsten Arena 1 hadde to identiske grunnomganger med hinderhøyde 1.25 m/ 1.30 m – med 20 minutters pause mellom omgangene. Banen bestod av tolv hindre og femten sprang, og fra sidelinjen så det ut til at spesielt trekombinasjonen 10A-B-C, rekk – okser – rekk, bød på utfordringer for en del av ekvipasjene.

Etter at de to grunnomgangene var vel gjennomført, ventet en svært så spennende omhopping mot klokken mellom fire av lagene. Både Drammen og Omegn Rideklubb, Fana Hestsportsklubb, Larvik og Sandefjord Rytterklubb og Sandnes og Jæren Rideklubb lå nemlig alle på fire feil etter de to innledende rundene, og her var faktisk ingenting avgjort før aller siste ekvipasje krysset mållinjen. For da sprangnestor og ankermann Geir Gulliksen satte nullen for Drammen og Omegn Rideklubb, var det nemlig bar én ting å gjøre for Simon Rahbek Yde, ankermann og ridende lagleder for Fana Hestsportsklubb i kampen om årets laggull. Han måtte ri feilfritt, og han måtte finne raskeste veien over mållinjen for å tukte Drammens sammenlagttid.

Fana Hestsportklubbs Simon Rahbek Yde gjorde det han hadde satt seg fore. Gjennom en rask og feilfri omhoppingsrunde var laggullet sikret. Foto: Helene Gjeerde Aamdal/ NRYF

Til sist trakk Fana Hestesportsklubb ved Even Kleppe-Hagebø, Mia Søraas, Mikkeline Zurhaar Birkeland og Simon Rahbek Yde det lengste strået og vant laggullet med omtrent to sekunders ned til årets sølvlag – Drammen og Omegn Rideklubb ved Morten Wasmuth, Martine Eknes Hegna som også var lagleder, Johan Sebsastian Gulliksen og Geir Gulliksen. Årets lagbronse gikk til Sandnes og Jæren Rideklubb ved Ida Tørresdal, Henny Cajsa Carolina Gitlesen, Rikke Budsberg og Amalie Steen Hegresom også var lagleder.

Larvik og Sandefjord Rytterklubb ved Stein Endresen, Ida Stein-Olsen, Siri Endresen og Karoline Gleditsch var også i omhopping om medalje, men endte som nummer fire, mens fjorårsvinner Drøbak Rideklubb ved Emilie Røsting Øverby, Magnus Sæther, Kristine Seierstad og Ada Braaten Johnsen kapret den siste plasseringen i årets lagmesterskap som nummer fem.

Drammen og Omegn Rideklubbs utøvere viste muskler på hjemmebane og sikret smilende lagsølvet - med null feil i omhoppingen, men knepent slått på tid. Foto: Helene Gjerde Aamdal
Strålende fornøyd kunne Sandnes og Jæren Rideklubbs lagryttere glede seg over å ha kapret lagbronsen under årets mesterskap. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Og dermed var punktum satt for årets mest prestisjetunge nasjonale lagmesterskap, der klubblag fra alle landsdeler i Norge faktisk har vært representert. Fana Hestesportsklubb har nå altså tatt over stafettpinnen fra fjorårsmester Drøbak Rideklubb, og er nå regjerende norgesmestere for lag i ett helt år videre, og skal så – hvis det ellers vil seg – dermed også stå som vertskap både for NM for klubblag og landsfinalen i Norgesserien 2024.

Resultater: