Med Soma Dressurfestival får de til noe viktig

Sist fredag la dugnadsgjengen fra Soma Dressurfestival vekk både arbeidstøyet og stalltøyet og dro på kino i stedet. Det gjorde de for å feire at de også i år dro i land et vellykket dressurstevne, fullt av rytterglede og frivillighet. De hadde like godt leid en hel kinosal, og filmen var selvsagt hestefilmen «Mot alle odds». – Vi gjør noe ekstra hvert år for de som bidrar, det er alltid så utrolig god dugnadsånd, de er ekstremt flinke til å hjelpe slik at resultatet blir et riktig godt stevne, sier stevneleder Kirsti Svaboe.

(Foto: Diverse mammaer og pappaer, groomer og frivillige!)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Tekst: Anne Gina Svendby Fredriksen, Rebecca Ballestad-Mender

Antall deltagere var i rekordklassen, dugnadsiveren var ikke langt fra å gi utslag på richters skala og ryttergleden ble broderlig delt over et vidt aldersspenn og i god lagånd. Soma Dressurfestival 2023 gikk over i historien som en vellykket dressurfest i vest – igjen.

Rytterglede ved Soma Dressurfestival! (Foto: Julie Møller)

Samles om et høydepunkt

Dette er en suksess som er fullstendig avhengig av frivillig innsats. Et slikt arrangement er umulig å gjennomføre og få til å skinne uten ildsjeler som står på.
Å få nok hender til å hjelpe er samtidig noe flere både innen hestesporten og idretten generelt føler er en litt «mot alle odds»-oppgave.

Men hos Soma Ryttersportsklubb er det mange flinke og ivrige frivillige, både på sprang- og dressursiden. Til tider var det kamp om oppgavene, det var definitivt ingenting å si på dugnadsiveren. I tillegg fikk klubben god hjelp fra andre klubber i området, noe som klubben satte stor pris på.
- Vi kunne ikke ha klart dette uten all hjelp fra frivillige, de er ekstremt flinke til å hjelpe til, unge som «gamle - det er en så god dugnadsånd og så godt samhold, sier Kirsti.

Soma Dressurfestival har unektelig funnet noen nøkler som låser dørene til frivillighet opp, men Kirsti Svaboe synes ikke at det er så enkelt å peke på konkrete årsaker til at dette fungerer så godt.

-Det er vanskelig å si hvorfor, og det er nok flere grunner. Dette stevnet er vårt eneste stevne og her vil folk bidra. Vi har også laget det til et stort høydepunkt – det har blitt en tradisjon, og i tillegg har vi gode sponsorer som gjør det enklere å lage et godt stevne. Hvert år gjør vi noe ekstra for de som stiller opp – i år tok vi denne kinoturen, der vi leide hele kinosalen. Det var et veldig hyggelig tiltak!

Kirsti er også glad for å se at en stor andel av de som bidrar er unge krefter. – All ære til ungdommen vår, de er rett og slett fantastiske. Det er unge i alderen 14-15-16 år, unge som bare liker å være her, som er positive og som synes det er kjekt å bidra!

Å bidra som frivillig gir glede både under forberedelsene og når stevnet arrangeres - og Soma Dressurfestival har en tradisjon til å gi tilbake til de som har gitt etterpå også: I år leide de en hel kinosal og så filmen "Mot all odds". (Foto: Soma Ryttersportsklubb)

Rekordmange deltagere og stort aldersspenn

Det var nok å gjøre for de som stilte opp under stevnet, som er Soma Ryttersportsklubbs årlige D/L/E-stevne. Det har ikke vært avholdt lands- eller elitestevner på Vestlandet i tidligere i år, så pågangen var stor.
Klubben var også tildelt Vestlandsmesterskapet, et mesterskap for rytterkretsene Rogaland, Hordaland og Sogn & Fjordane - totalt var det påmeldt 181 ekvipasjer noe som er rekord for stevnet. Det ga lange dager med oppstart kl. 8.00 og stevneslutt rundt kl. 19.30 – men det ga også massevis av rytterglede.

Aldersspennet på deltakerne var stort, fra yngste deltaker på 9 år til eldste på 64, noe som igjen beviser hvor inkluderende og vidtfavnende ryttersporten er. Den yngste hesten var 4 år og den eldste 25 år. Den eldste hesten bar sin alder med stil, noe som viser at tar man godt vare på hesten og den holder seg frisk, blir den holdbar og kan konkurrere lenge.

Værgudene viste seg stort sett fra sin beste side, men med noen kraftige regnskyll, for at man ikke skal glemme at man er på Vestlandet!

(Foto: Diverse mammaer og pappaer, groomer og frivillige!)

Team Challenge – nytt av året

Stevnet gikk over tre dager og tilbød, tradisjonen tro, et klassetilbud fra LC til VA. Nytt av året var at klubben, ved hjelp av en engasjert sponsor, inviterte til en «team challenge» på tvers av klasser og stevnekategorier. Totalt var det 10 deltagende lag og nivået innad i lagene spente seg fra de lavere klasser på distriksstevne til Inter2 på elitestevnet.

-Det var et ponnilag fra Moldegaard Ryttersportsklubb som gikk seirende ut av Prochaete Soma Team Challenge, forteller Kirsti.

Dette laget toppet resultatlisten med totalt 403,118 poeng. Laget bestod av Mira Antonsen Hjelle, Ingse Hagevik og Maren B. Strømsnes med det klingende navnet «Ponni power», noe de også beviste at ponniene hadde. Andreplassen i cupen, med 393,774 poeng, gikk til Mastra Hestesportsklubb. Laget bestod av Marthe Skårland, Eline T. Bø Svendsen og Sikke Solheim Sokn. Tredjeplassen kapret laget fra Stavanger og Sola Ryttersportsklubb, med 388,268 poeng. Dette laget bestod av Maren Husa Alfsen (med to hester) og Carina Brandtzæg. Laget kalte seg «Siddis og Solabu» (hvilket er et lokalt uttrykk for Stavanger og Sola). Vinneren fikk 6.000 kr, mens andreplassen ga 4.000 kr og tredjeplassen fikk med 2.000 kr hjem.

Vestlandsmesterskapet har klasser fra LA til MA, hvorav finalen i MB og MA avholdes i kür. I küren var det deltakere som aldri tidligere hadde prøvd seg på den utfordringen.
-Veldig gøy å se at de hadde utvist stor kreativitet med hensyn til koreografi og musikk, smiler stevnelederen.

(Foto: Diverse mammaer og pappaer, groomer og frivillige!)

Stewardens pris er et godt tiltak

I år valgte klubben i samarbeid med stewardene Ingrid Rosseland og Karin Stangeland og dele ut «Stewardens pris».

-Generelt er stewardene fulle av lovord om rytterne, men vi syntes det er en god ide å gi en ekstra oppmerksomhet til de som utmerker seg helt spesielt, sier Kirsti.

Etter nøye overveielse falt valget på å gi prisen til to svært unge ryttere, Maren Husa Alfsen og Iben Braastad Orre , begge 13 år. Begrunnelsen lød at de begge var blide og hyggelige, viste god hestevelferd og god oppførsel på oppvarmingen og var svært høflige, med andre ord flotte forbilder og forbilledlig oppførsel. Dette lover godt for fremtiden til norsk dressursport!

Kirsti vil gi litt ros til stewardene også. – Disse to er fantastiske. De står på hele dagen, og er bare blide og glade! Den måten de er på, sammen med prisen, den smitter – den skaper smil og gode holdninger, overfor hestene og overfor konkurrentene. «Stewardens pris» setter også et fokus på hvordan vi er mot andre – og det gjør jo at folk tenker seg litt ekstra om.

Maren Husa Alfsen og Iben Braastad Orre fikk "Stewardens pris" for sin fine væremåte på stevne, både overfor hester og medkonkurrenter. (Foto: Soma Ryttersportsklubb)

Snekret egen «steward-bod»

Soma Dressurfestival setter pris på sine stewarder, og er også opptatt av å ta godt vare på dem – blant annet fordi de er de som har lengst dager av teknisk personell på stevner. Klubbens egen snekker, sprangrytter Torbjørn Jaasund, hadde i anledning stevnet snekret en flott bod til stewardene, hvor de fikk ly for sol, regn og blåst. Når værgudene valgte å sende noen dusjer over anlegget, fikk de mye «besøk», men de to stewardene klarte fortsatt å holde god oversikt over det som foregikk på oppvarmingsbanen.

Klubbsnekker- og sprangrytter Torbjørn Jaasund hadde like godt snekret sammen en bod til stewardene som ly mot sol, regn og blåst - det satte Ingrid Rosseland og Karin Stangeland (og flere andre også) pris på! (Foto: Soma Ryttersportsklubb

Fornøyd arrangør

Totalt var det åtte dommere som bedømte ekvipasjene. Her var også spennet stort fra FEI Dressage Judge 4, engelsk nasjonal Grand Prix-dommer til DDA. - Dommerne hadde lange dager, men tok det hele med godt humør og hadde godt overblikk, sier Kirsti.

Arrangøren er så heldige at de har gode sponsorer, uten disse hadde det ikke vært mulig å arrangere et så stort stevne, med så mye tilreisende personell. Klubben ønsker derfor å takke Svaboe Invest, Prochaete, Custom Horses, Felleskjøpet/Champion, Horpestad Plantesalg, Oma Stutteri, Malerbua, Brews Hooves, Rogaland Gjenvinning og Landa Solskjerming.

Totalt sett er arrangøren svært fornøyd med stevnet. Nå er det bare å lade batteriene og fortsette det gode arbeidet videre.

-Det ble et veldig fint stevne! Vi har hatt det noen år nå, og nå føler vi at vi har fått litt rutine – det kjennes godt, smiler Kirsti, klar for hverdagen igjen – en hverdag hun ser positivt på: - Vi ser en god utvikling hos oss, det er flere som rir, og det er bedre hester – nivået er høyere. I klubben vår er gruppen med sprangryttere kanskje litt større enn dressur, men vi har begge deler – og vi lykkes i å få de to leirene til å være sammen.

Tre av dommerne under stevnet - i midten Kjell Myhre flankert av Penelope Lang (tv) og Brit Clausen (th). (Foto: Soma Ryttersportsklubb)

Årets medaljevinnere i Vestlandsmesterskapet:

LA Ponni

Gull - Isabella Hjeltnes/Jacobs Dragonlight fra Randaberg og Viba Ryttersportsklubb

Sølv – Oda Schibevaag/ Lundemarksgårds Lilje – Soma Ryttersportsklubb

LA Hest

Gull - Kristin Sirevåg/Picardi fra Sandnes & Jæren Rideklubb

Sølv – Marthe Skårland/Sylvfaks – Mastra Hestesportsklubb

Bronse – Amy Omland/Elmholts Rekord – Skudenes Rytterklubb

Para

Gull - Mira Antonsen Hjelle/Filur af Grønagergård – Moldegaard Ryttersportsklubb

Sølv – Henriette Kastellet/Stall K’s Quibelle – Soma Ryttersportsklubb

Bronse – Synne Eie Kristoffersen/Isabella – Soma Ryttersportsklubb

MB

Gull - Karna Helene Jenseg/Go2 Alessandria – Sandnes og Jæren Rideklubb

Sølv – Ingeborg Håland Årdal/Carlight – Sandnes og Jæren Rideklubb

Bronse – Melanie Artmann/Yan vom Coenenhof – Ryfylke Hestesportsklubb

MA

Gull - Kristina Vigre/Orighana – Soma Ryttersportklubb

(Foto: Diverse mammaer og pappaer, groomer og frivillige!)
(Foto: Diverse mammaer og pappaer, groomer og frivillige!)