Med små marginer

For Norges juniorer er laggleden ved EM i Oliva Nova over til tross for god innsats, men fortsatt er det mye å se frem imot. For Ingrid Sandhei Bjørklund, hun fortsetter å levere, og med gode runder kan individuell EM-finale også være innen rekkevidde for flere.

Ingrid Sandhei Bjørklund har hatt en ny, god dag under EM med Aria Z, og ligger fortsatt blant de ti beste i den individuelle delen av mesterskapet. Foto: NRYF
av
Sille Kasin

At marginene er små i denne sporten, og at nedturene minst er like mange som oppturene, er noe alle vi hestevenner kjenner til. Og at disse kan gjøre store utslag i et mesterskap som juniorenes pågående EM i Oliva Nova i Spania, er også visst. Dette kjenner nok blant andre gårsdagens individuelle leder, irske Francis Derwin på, og også Irlands Chef d’Equipe, James Kernan. For lederen etter første dag ligger nå på tolvteplass etter ett lite riv, og Irlands lag sitter ikke lenger i førersetet, men er foreløpig forbigått av fjorårsvinner Belgia, samt Nederland.

Og at marginene er små, det føler nok også Norges juniorlag og NRYFs landslagsleder og Chef d’Equipe også på akkurat nå. For håpet for det norske juniorlaget og sjefen selv var jo selvsagt å ta seg videre til finalen i morgen, torsdag. Men slik gikk det altså dessverre ikke.

Den andre, viktige kvalifiseringen med tanke på norsk lagsuksess begynte imidlertid så bra, så bra denne onsdagen – for to stødige nullrunder ved først suverent gode Ingrid Sandhei Bjørklund med Arie Z som fortsatt henger med i tetsjiktet som nummer åtte individuelt, og så ved Siri Endresen ved Quapo di Tutti Z, lovet virkelig godt. Og Ylva Høilund, hun lyktes også riktig så godt med fire feil underveis i den krevende 1,40 m-banen – men altså med fire feil som skulle vise seg å være kostbare.

En strålende fornøyd Stein Endresen slår fast at Siri og Quapo di Tutto hoppet feilfritt og dermed kan være finaleaktuell om neste runde sitter. Foto: NRYF

- Det norske laget har hatt veldig bra runder i dag, for kun fire feil med laget er et veldig bra resultat, bekrefter Tony André Hansen. – Men det er altså litt surt å misse finaleplassen med 0,48 feilpoeng, legger han til. Men vi har Ingrid høyt oppe individuelt, og derfor med god mulighet for individuell finale. Og etter de to første rundene av det individuelle mesterskapet har også Siri og Ylva muligheter til å nå finalen med gode runder i morgen. De ligger begge tett opp til finaleplasser, avslutter han.

Etter at EM 2022 nå er over for Norges juniorlag, handler alt videre om den individuelle delen av mesterskapet. Men lagånden er det likevel ingenting å si på. Foto: NRYF

Så langt forteller også den individuelle juniorlisten ved årets europamesterskap om hvor utrolig lite som fremdeles skiller utøverne i toppen. Og ennå er det langt, langt frem til finalen på søndag og til de individuelle juniormedaljene skal deles ut. Belgiske Evelyne Putters ligger må i tet med 0,84 poeng, etterfulgt av Klara Koziol fra Polen med 1,60. Velkjente Tom Wachman fra Irland holder foreløpig tredjeplassen med 2.18.

Men så langt er altså ingenting avgjort. Etter de to første EM-rundene ligger nå nemlig fortsatt tolv utøvere innenfor ett riv, og blant disse altså Norges egen Ingrid Sandhei Bjørklund på 2.98, finske Jone Illi som vi husker som storvinneren under Drammen Spring Tour på 3.03, og fjorårets bronsevinner, Aurelia Guisson fra Belgia, med 3.40. Og ennå er vi ikke kommet halvveis.

Resultater: