Med presisjon til siste slutt

-Himmel for en gjeng! Så vanvittig mye god kjøring, og ingenting avgjort verken i det ene eller andre mesterskapet før presisjonen var kjørt, oppsummerer NRYFs sportsutvalgsleder Elin Hilling etter at medaljekampen ble avsluttet under NM kjøring senior 2022 på Epona denne søndagen.

av
Sille Kasin
Ponniklassen under årets NM senior ble en thriller av dimensjoner. Til sist ble det Ina Steiro Herstad som kjørte inn til gull - foran Simon Lande, sølv, og Lise Iren Kosmo Gylseth, bronse. Foto: Juliane Kingren/ NRYF

Som kjent pleier vi ofte å si at i mesterskap kan allting skje, og at ingenting er avgjort før siste startende har krysset mållinjen. Slike beskrivelser passer også til årets norgesmesterskap i kjøring senior med NM-klasser både for hest og ponni, som rommet både fart og spenning fra A til Å, og der til sist presisjonen som tredje og siste gren skulle avgjøre medaljekampen.

I tillegg til de to mesterskapsklassene inviterte også årets arrangør, Sørlandsparken Rideklubb, til utdanningsklasser på Epona Ryttersenter og i Sørlandsparken Travpark.

Tre glade NM-medaljører anført av bunadjente og årest norgesmester i hesteklassen, Wenche Johannessen og Engkildegårds Rts Saturn. Foto: Juliane Kingren/ NRYF

Seniormesterskapet for hest

Etter at fjorårets NM i kjøring ikke gikk helt etter boka for Wenche Johannessen og Engkildegårds Rts Saturn, var det en revansjesugen kusk fra Ekeberg Rideklubb som tok føringen i årets hesteklasse allerede fra start. Med seier i dressuren første dag etterfulgt av en vellykket maratondag som nummer to, ble nemlig årets NM-gull i hesteklassen senior sikret gjennom dagens presisjonsrunde. Sammenlagt etter de tre mesterskapsdagene stod årets NM-gull til poengsummen 112,57.

Sammen med årets gullvinner har også Maria Henriksson med Jelviro fra Hedemarken Rideklubb stått for jevn og fin kjøring gjennom alle tre mesterskapsdager. Til sist kunne fjorårets sølvvinner, som nå som hun er ferdig på Epona, også kan begynne nedtellingen til unghest VM med de to femåringene sine, Milky Way og Marko, glede seg over et nytt NM-sølv, denne gangen med 117.43.

At det fint går an å ligge utenfor pall og premieplass og like fullt kjøre seg opp til medaljeplass under et mesterskap, viste fjorårets bronsevinner, Jeanett Lund Støen. Etter å ha ligget på fjerdeplass i dressuren første dag, vant Larvik og Sandefjord Rideklubbs profilerte kusk nemlig maraton med Penlangrug Black Knight på lørdag, og gjennom en god presisjon til andreplass på finaledagen denne søndagen, ble kom en gang NM-bronsen sikret. Total poengsum ble 126.67.

Seniormesterskapet for ponni

At et NM-gull i kjøring ikke er sikret, før siste gren er ferdig kjørt, minnet Ina Steiro Herstad og Glitur fra Herstad fra Eid Ride- og Køyreklubb konkurrentene sine i mesterkapsklassen for ponni om på Epona denne helgen. Ekvipasjen lå nemlig som nummer to etter mesterskapets to første dager, men klinket deretter til med seier i dagens presisjon. Dermed ble gullet sikret med 139.08.

I presisjonskjøringsdelen av årets mesterskap startet begge ledere etter de to første dagene sist. Men mens Wenche Johannessen og hennes 17 år gamle fredriksborger-vallak lyktes i å holde toppen av pallen fra start til mål, måtte foreløpig leder av ponnienes norgesmesterskap etter dressur og maraton, Simon Lande og Dalbys Maisol fra Sylling Rideklubb, oppleve at gullet glapp med drøyt to poengs margin denne søndagen. Dermed ble sølvet sikret med 141.84.

Langveisfarende Lise Iren Kosmo Gylseth og fjordhingsten hennes, Blinka Admiral Doffen fra Okstindan Hestesportklubb, opplevde på sin side å ligge på stødig bronseplass gjennom hele mesterskapet. Til sist ble NM-bronsen vunnet med 160,95.

Tre glade NM-medaljører på hestepallen - Wenche Johannessen (gull) flankert av Maria Henriksson (sølv) og Jeanett Lund Støen (bronse). Foto: Juliane Kingren/ NRYF
Tre glade NM-medaljører på ponnipallen slipper jubelen løs. Ina Steiro Herstad (gull) flankert av Simon Lande (sølv) og Lise Iren Kosmo Gylseth (bronse). Foto: Juliane Kingren/ NRYF

Begeistret landslagsleder

-Sportslig har dette vært en helt super helg med kniving og poeng i begge NM-klassene, påpeker Linn Støkken Nielsen, NRYFs landslagsleder kjøring . - Wenche holdt fast i seieren med en super presisjonsrunde. Dette var virkelig godt gjort med de to sultne damene som angrep bakfra, ler hun.

Og også ponniklassen bød på et spennende oppgjør som gikk på poengene løs.

-Ponniklassen var veldig spennende, og også her var det virkelig presisjonen som avgjorde. Ina holdt hodet kaldt og kjørte inn til seier.

Og landslagslederen fullroser også Sørlandsparken Rideklubb som stod for arrangementet.

-Arrangementet frå fem av fem stjerner frå meg! Makan til blid og serviceminded gjeng! Og selvfølgelig – også et veldig flott anlegg med flotte fasiliteter. Dette får de gjerne gjøre igjen, presiserer hun begeistret.

Imponert sportsutvalgsleder

Og leder av NRYFs Sportsutvalg kjøring, Elin Hilling, hun har også virkelig latt seg begeistre over hva hun har opplevd på NM-arenaen disse seneste dagene:

-Himmel, for en gjeng, utbryter hun. – Så vanvittig mye god kjøring, og ingenting avgjort verken i det ene eller andre mesterskapet før presisjonen var kjørt. Tipp topp stemning, og masse moro!

Og arrangøren – Sørlandsparken Rideklubb – får også godord av sportsutvalgslederen:

-Arrangøren har virkelig gjort sitt ytterste for å gi oss et fantastisk stevne, både i selv konkurransesammenhengen, men også sosialt. Alle de små detaljene de hadde tenkt på, er rett og slett utrolig, forteller hun begeistret og utdyper: - Til og med snackbar til kuskene mellom A- og B- etappen i gårsdagens maraton! Nå håper vi bare at de får beholde Epona som stevnearena, slik at de får videreutvikle stevnene sine. Vi i kjøresporten trenger dem sårt!

Resultater: