Med blikk for fremtiden

- Noen av disse unghestene vi så, kan virkelig bli fremtidige kanoner gjennom videre trening og utvikling, forteller overdommer Rune Mæle begeistret i etterkant av årets Hallmesterskap for unghest i dressur i regi av Grenland Ryttersportsklubb.

Blant årets fire hallmestere har naturlig nok den syv år gamle unghingsten Ringsbo’s Znapchat kommet lengst i utdanningen sin. Her på premieutdelingen med rytter og eier June Ranita Mevik Bjørnvik, overdommer Rune Mæle og dommerkollega Aud Kari Fauske. (Foto: Privat)
av
Sille Kasin

For mange er Hallmesterskapet for unghest i dressur et viktig mål for sesongen. Her får rytterne testet seg selv og får bekreftet at de er på rett vei med unghesten sin, eller kanskje også får de en pekepinn om hva som må til for å videreutvikle hestens talent og potensial. Mange er også de som får en viktig påminnelse om å legge mer arbeid i selve utdannelsen av unghesten enn i øvelsene.

Tenk fremover

Som avslutning på årets hallmesterskap ble fire nye firbente vinnere hyllet i Grenland. Samtlige ryttere fikk også umiddelbare tilbakemeldinger fra et samstemt dommerkollegium om veien videre, og så nok nytten av dette. For rir man unghest, så bør man vite å ta til seg konstruktiv lærdom, rette blikket fremover mot neste års utdannelse og ikke dvele ved det man kanskje ikke helt lyktes med under mesterskapet.

Flott ramme

Igjen kunne den flotte gjengen av ildsjeler i Grenland Ryttersportsklubb med stevneleder og sekretariatsansvarlig Hilde Løvmo i spissen ønske velkommen til stevnekalenderens viktigste innendørsarrangement for de unge dressurhestene. Årets hallmesterskap gikk som vanlig over to avdelinger på lørdag og søndag, og rommet i alt 30 unge firbente fremtidshåp fordelt på fire aldersklasser. Det kyndige dommerkollegiet som bestod av overdommer Rune Mæle, nederlandske Patricia Wolters og de to norske dommerne Aud Kari Fauske og Anne Martha Grunvig, kunne glede seg over mye kvalitet i møtet med i alt elleve fireåringer, seks femåringer, ni seksåringer og fire syvåringer – og da spesielt med tanke på toppen, men også bredden. Blant årets firbente HM-utøvere var syv fra Norsk Varmblod.

I forkant av stevnestart ble blant annet alt gjort klart til årets premieseremoni. (Foto: Arrangøren)
Før stevnestart på lørdag var også flunkende nye, hjemmesnekrete dommerboder klare til bruk. (Foto: Arrangøren)

Gode forhold

Etter en flere års lang og krevende prosess, kunne årets HM-arrangør endelig permanent overta Vallermyrene rideleir i mai 2024 for den nette sum av én krone. Som kjent byr det populære anlegget blant annet på faste stevnebokser og to innendørshaller, der selve konkurransehallen måler hele 30 x 70 meter. Dermed har hestene godt med plass til å få vist seg frem når det gjelder som mest. Kort sagt, her ventet gjennomgående gode forhold for årets deltakere.

Fokus på hesten

- Under hallmesterskapet er det hestene selv og deres talent og utviklingspotensial som dressurhester for fremtiden og ikke øvelser og plasseringer som står i fokus, forteller helgens overdommer Rune Mæle. – Og denne gangen hadde vi gleden av å oppleve noen virkelig gode, lovende unghester med mye kvalitet, legger han til. - Og også mange gode ryttere. Men det som er viktig med HM, er altså først og fremst at dette unghestmesterskapet handler om så mye mer enn bare å vinne en klasse. For det er jo et hestemesterskap, der det primært er de firbente som vurderes, presiserer han.

Tydelige skiller

- Jevnt over opplevde vi også god, harmonisk riding, og med stort spenn – helt fra amatørryttere til de virkelig proffe unghestspesialistene. Enkelte ryttere var helt klart tydelig i sits, oppstilling og evne til å vise hestene frem, og som dommere ser vi hvor viktig det er å gjøre de basale tingene riktig. Disse rytterne utmerket seg gjennom å fremheve evnen til å virkelig kunne utdanne hestene sine i tråd med alderskravene, og ikke bare vise dem.

Men for enkelte var det var nok utvilsomt en del nerver ute og gikk, og som var med på å påvirke utfallet, legger den erfarne dommeren til og utdyper: - Dette fikk naturlig nok også betydning for plasseringen i årets hallmesterskap, da ikke alle hestene til start fullt ut fikk oppvise talentet og potensialet sitt. Men som sagt, vi opplevde mye god kvalitet som gjennom videre arbeid kan bli ordentlig bra på sikt.

Umiddelbar tilbakemelding

Rune Mæle forteller at samtlige utøvere som deltok i årets hallmesterskap, fortløpende fikk muntlige tilbakemeldinger over mikrofon. Disse ble gitt umiddelbart etter at hver enkelt ekvipasje hadde gjennomført sin 2. avdeling på søndag – og mens de fortsatt var inne på arenaen. En slik form for tilbakemelding har vist seg å være fin både for rytter og publikum, da den vil kunne gjøre det lettere å forstå karaktersettingen.

- Basert på det vi har observert, ønsker vi å fortsette med å gi unghestrytterne i mesterskap tilbakemelding umiddelbart etter at de har ridd, bekrefter Rune Mæle. Selv har han lenge ivret for denne typen tilbakemelding, og som også brukes under innendørsmesterskapene for de unge spranghestene.

Han fortsetter: - Selv tenker jeg at det er en vinning for sporten å få en slik umiddelbar tilbakemelding. Følelsen man sitter igjen med, skal reflektere poengene. I Grenland opplevde vi dommere at enkelte ryttere nok umiddelbart kunne bli litt skuffet over resultatene sine. Men etter at de under finalene på søndagen ble forklart hvorfor poengene ble som de ble, fikk rytterne en større forståelse for vurderingene som lå til grunn for karakterene, og da kom det også flere smil og nikkende ord fra utøverne, fastslår han.

Godt samarbeid

Entusiastisk beskriver den erfarne dressurdommeren også samarbeidet dommerne imellom. De var nemlig utrolig samstemte i sine vurderinger av de firbente fremtidshåpene denne helgen, basert på gode og intense diskusjoner om treningskalaens ulike elementer. - Og spesielt stas var det selvsagt innad i kollegiet og også for rytterne, å kunne utveksle synspunkter med tilreisende Patricia Wolters. Hun kunne nemlig blant annet senest i september skilte med prestisjetungt dommeroppdrag under Unghest-VM i Ermelo, Nederland, og hadde dermed også rykende ferske observasjoner å komme med.

- Patricia bekreftet blant annet at årets mesterskapsklasser i Grenland rommet mye god kvalitet som kan bli ordentlig bra. - Noen av disse unghestene vi så, kan virkelig bli fremtidige kanoner gjennom videre trening og utvikling, fastslår han.

Årets hallmestere

Etter at ekvipasjene hadde gjennomført sine respektive mesterskapsklasser på søndag og resultatene fra 1. og 2. avdeling ble lagt sammen, kan vi nå gratulere teamene bak årets fire hallmestere 2024. Øvrige plasserte fremgår av resultatlistene nedenfor.

Helena Liholt Gulli red selv sin fine Soros Darwin (Hesselhøl Donkey Boy x Sezuan), en hingst fra Dansk Varmblod med oppdretter Linda Solberg og Christer Rognlie, inn til seier i både 1. og 2. avdeling av hallmesterskapet for fireårs. Sammenlagtseieren ble sikret etter å ha oppnådd en totalscore på gode 160.2 og gir løfte om gode fremtidsperspektiver.

Helena Liholt Gulli viste med all tydelighet at den fire år gamle Doneky Boy-sønnen sin, Soros Darwin , er på rett vei i utdanningen. (Foto: Privat)

Sammenlagtvinner av hallmesterskapet for femårs ble på sin side One-Time Daula (Glock’s Toto Jr. x Florenicio) med en totalscore på 145.8. W. Van Tilborg står som oppdretter av KWPN-hoppen som eies av Beate Karlsen, og somble ridd av Pål Gumdal Vuttudal.

I årets hallmesterskap for seksårs sikret deretter en hoppe fra Norsk Varmblod, nemlig Elviras Jellybean (Akribori x Ragazzo) populær sammenlagtseier med 150.2 prosentpoeng under sin rytter Aurora Marie Drage. Ryttereier også hesten sammen med Sigrid Drage, mens oppdretter er Stall Elvira SA.

I hallmesterskapet for syvårs gikk Ringsbo’s Znapchat (Blue Hors Zalabaster x Lauries Crusador), en hingst fra Dansk Varmblod, til topps. Hingsten som er oppdrettet av Stald Ringsbo, ogsom sikret seier både 1. og 2. avdeling og dermed også seieren sammenlagt med totalt 142.136 prosentpoeng, eies og ble ridd av June Ranita Mevik Bjørnvik.

Topp tre i årets hallmesterskap for syvårs ble June Ranita Mevik Bjørnvik med Ringbo's Znapchat, Denise Nathalie Kristiansen med Tobajo Masterpiece og Karoline Wilhelmsen Vedvik med Sunrise-EM. (Foto: Privat)

Kjempefin helg

Stevneleder og sekretariatsansvarlig Hilde Løvmo kan på sin side også fortelle om et flott hallmesterskap – med åpne klasser i tillegg til de fire mesterskapsklassene, og om en svært positivarbeidsvillig dugnadsgjeng som virkelig stod på både i forkant, under og i etterkant av stevnehelgen.

- Vi har hatt en kjempefin helg med mange påmeldte unghester, bekrefter stevnelederen. – Så vidt jeg husker, kom 30 stykker til start, og dette tror jeg er et bra tall. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å skryte av folka som er med og rigger til stevnene våre. Det er viktig å fremheve hvor viktig det er at vi står sammen, for ingen blir gode alene. Det er jo sammen vi blir gode, sier hun igjen med ettertrykk.

Hilde Løvmo forteller om lange stevnedager, men også om lønn for strevet. For det er gøy med respons fra gjestende ryttere og trenere som kommer og heier dem frem, og det er også gøy å kunne tilby så gode fasiliteter som de har ved i Grenland.

- Grenland Ryttersportsklubb er en stor klubb, og vi har vanvittig mange stevner i løpet av et år, forteller hun. - Og derfor står vi på, helg etter helg etter helg. Og selv om det blir lange dager – og da gjerne opp til tolv – fjorten timer i strekk, er det bare blide ansikter og en helt enorm stå-på-vilje å spore. For det er så fantastisk hyggelig å få gode tilbakemeldinger som for eksempel nå i etterkant hallmesterskapet, og det gjør jo også sitt til at vi orker og ønsker å stå på videre, smiler hun. - Vi har et fantastisk anlegg med faste staller innendørs, og slik har vi virkelig fasiliteter til å ta imot og ivareta hestene her. Dette gjør nok også sitt til at vi har en stor tilhengerskare når det gjelder stevnene våre, smiler hun igjen og fortsetter:

- Dessverre hadde vi så stor tilmelding denne gangen, at stevnet var fullt en uke før påmeldingsfristen var omme. For oss som arrangør er jo dette et luksusproblem, men vi liker jo ikke å si nei, og måtte derfor avlyse en del åpne klasser. Men som sagt, vi har virkelig hatt en kjempefin helg, avslutter en godt fornøyd Hilde Løvmo.

(Illustrasjonsbilde: Arrangøren)

Resultater: Grenland Ryttersportsklubb

Relaterte artikler