Matilde satser på dressurbanen som children-rytter

Matilde Malmberg satser på dressur i children-klassen med sin AC’s Pik Midaz – og håper at flere kan tenke seg å ta denne reise. Det er hun ikke alene om: - Vi håper at flere kan se at det går an å satse som ung hesterytter også, sier landslagslederne U21, Siril Wethal Helljesen og Øivind Instefjord Ødemotland. De ønsker flere med på laget.

Matilde Malmberg satser på children-klassen i dressur sammen med AC's Pik Midaz - og ønsker seg flere med på den reisen. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Vi ønsker mer oppmerksomhet rundt det at det går an å satse som ung hesterytter også

Siril Helljesen, landslagsleder dressur U21

I fjor kom NV-vallaken AC’s Pik Midaz (Tobajo Picez/Walt Disney I, oppdretter Ann Cathrin Ottoson) inn i livet til Matilde. Da var hun 13 år, men hadde allerede fartstid som rytter på hest og hadde en tanke på å satse som children-rytter innenfor railen.

Valgte hest da hun var fem år gammel

Matilde satt på hesteryggen for første gang da hun var fem år, på et «Åpen gård»-arrangement. Siden da har det handlet om hest for rytteren som er fra Rælingen og rir for Skedsmo Rideklubb. Med en mamma med fortid som rytter, ble det ponni på helfôr da hun var seks – og da hun var syv ble det egen ponni.

-Det var en eldre sprangponni, vi visste at vi ikke kom til å ha henne så lenge, men visste at hun var så utrolig snill – så det måtte bare bli henne, sier Matilde.

På fire trygge bein fikk Matilde et godt grunnlag sammen med hoppen Mirah. Hun ga tillit og glede til en ung rytter, og selv om hoppens gren var sprang, kunne hun også vise Matilde veien inn til dressur. Da tiden med Mirah var over etter halvannet år, ble det derfor en dressurponni.

Fra hun var fem år gammel har det vært hest for Matilde. (Foto: NRYF)

Over på hest

Så skjedde det at Matilde vokste – mye og fort. Å være lang på en ponni er en utfordring ridemessig, både for rytter og ponni.

-Da var vi kommet inn i koronaperioden, men vi begynte å se etter hest, forteller Matilde.

De fant No Jokes Zafira, en Norsk Varmblods hoppe (Blue Hors Zack/Cavalier, oppdretter Kristina Schneider). Det var en god lærehest, som viste henne at en hest kunne ha en god del flere knapper å trykke på. Samtidig vokste ambisjonene på dressurbanen idet familien så children-tiden som en stor mulighet til både utvikling og opplevelser i ung alder. Dermed kom tanken på en hest som kunne ta Matilde litt lenger.

-Midaz kom for salg, han sto da i trening hos sin tidligere rytter Helena Liholt Gulli. Den tidligere treneren min, Helene Bibow, hadde sett ham på stevner og mente at han var noe for meg, forteller Matilde.

Dermed gikk ferden til Halden – og Midaz ble en del av familien Malmberg.

At Matilde vokste fort, gjorde at hun gikk tidlig over på hest - og Midaz kom inn i familien da planen ble å satse som children-rytter. (Foto: NRYF)

Familien så children-tiden som en stor mulighet til både utvikling og opplevelser i ung alder.


Inn på satsingsgruppen

Siden Matilde og Midaz ble ett i august i fjor, har de brukt tiden til å bli kjent og få rutine sammen på konkurransebanen. Prosenten har fulgt en fin pil oppover, nå har de flere ganger prestert til 70 % og mer på LA-nivå.

I fjor deltok ekvipasjen på rekrutteringssamling i dressur for U21 for Tine Øye. Det gjorde absolutt sitt til at children-tanken fikk vann på møllen. Tine kontaktet Siril og Øivind og fortalte om en lovende ekvipasje på dette alderstrinnet – nå er Matilde og Midaz på satsingsgruppen for children.

Det jubler både Matilde, hennes familie og landslagslederne for. Men de ønsker én ting sterkt, og det er at det blir flere i denne gruppen.
Så langt er Matilde nemlig eneste.

Det har blitt flere gode resultater på konkurransebanen for Matilde og Midaz - og deltagelse på rekrutteringssamling for U21 ryttere ledet dem videre til satsingsgruppen - der de så langt er eneste ekvipasje. (Foto: Privat)

En god mulighet for flere

-I dressurmiljøet er children-klassen så lite kjent her i landet, det har generelt vært veldig lite ryttere i denne klassen gjennom tidene, sier Siril.

Matilde har riktignok noen sko å fylle som norsk children-rytter; regjerende juniornorgesmester Emma Løkken er en rytter som både satset og fikk resultater internasjonalt i denne klassen. Men det er ikke en alderskategori som kan rope høyt om så veldig mange utøvere her til lands.

Slik burde det ikke være, mener landslagslederne.

– Matilde er både så flink og så ung, men vi håper at flere kan få øynene opp at om man er litt langbent for ponni, så har man en utrolig fin mulighet her. Vi håper at kanskje flere kan komme i gang med hest, sier Siril.

Nivåmessig handler det om LB-MC. Dette er gunstig i forhold til at det er innenfor rekkevidde for ganske mange. Samtidig er det ikke minst gunstig med tanke på fremtiden.

- Å starte med god trening og god ridning så tidlig, det er vinn-vinn både med tanke på rytterutdannelse og det at ikke alle må ri ponni til de er ut alder, sier Siril og fortsetter. – Det er klart at internasjonalt er nivået høyt, de beste rir på superskolerte, fine hester som ser ut som store, velgående ponnier, på ponniprogramnivå. Men likevel gir denne klassen så gode muligheter og har så positive følger – vi ønsker mer oppmerksomhet rundt det at det går an å satse som ung hesterytter også!

-Vi ønsker mer oppmerksomhet rundt det at det går an å satse som ung hesterytter også, sier Siril Helljesen. (Foto: NRYF)

Ønsker at flere vil legge ut på reisen

Matilde er i ferd med å legge planen for årets sesong. I den inngår store mål, som nordisk og EM.

Med slike mål trengs det erfaring fra litt større arenaer også, og det er ikke bare-bare å få til som children-rytter.

– Det er en utfordring at det er få CDI-stevner med children-klasser i «nærheten», sier mamma Kristine. - Danmark eller Sverige er ikke langt nok, vi må så langt som til Tyskland. Når man satser, er det verdifullt å være flere – at man har et miljø rundt seg. Og når man skal ut og reise er det også på mange måter en fordel å være flere. Vi ser på children-klassen som en fantastisk mulighet - vi håper at flere ser dette – og vi håper på reiseselskap!

Matilde klapper sin store vallak på halsen. Dedikert og rolig er hun klar for å ri mot store mål i ung alder. På hjemmebane har hun god oppfølging av trener June Johansen, som er nær til hånden hele tiden.

Veien går ikke rett frem, det handler om mye arbeid. Det krever sitt når man setter seg mål, men Matilde – og Midaz – går for mulighetene.

De ønsker seg bare noen å gjøre det sammen med.

Matilde og Midaz går for mulighetene children-klassene byr på - men ønsker seg noen å gjøre det sammen med. (Foto: NRYF)