Markering av ett år med krig i Ukraina

I anledning 1-års dagen for krigen i Ukraina har den ukrainske hjelpeorganisasjonen Ukrainian Equestrian Charity Foundation sendt ut en uttalelse. Vi bringer den videre i sin helhet her:

Den 24. februar 2023 markerer det dystre 1-års jubileet for starten av stor-skala krigen i Ukraina. Tolv måneder og fremdeles umulig å se noen ende på lidelsene og de humanitære krisene. I tilbakeblikk på dette året med krig der vi så ekte redsel og desperasjon, død og ødeleggelse, men også en utrolig motstandskraft og styrke hos det ukrainske folket.

Ukrainian Equestrian Charity Foundation har i anledningen 1-års dagen for krigen i Ukraina kommet med en uttalelse. (Foto: Ukrainian Equestrian Charity Foundation)
av
Rebecca Ballestad-Mender

For et år siden sa grunnleggeren av Ukrainian Equestrian Charity Foundation, Mykhaylo Parkhomchuk:

-Hjelp oss med å stå opp for vårt land og våre verdier! Å være en del av hestesporten innebærer et unikt bånd mellom hest og menneske, bygget på tillit. Vår forpliktelse til hestevelferden er sterk under alle forhold, og den er uten kompromiss.

Hendelsene som fulgte etter invasjonen viste styrken og den dype lojaliteten innen den ukrainske hestesporten overfor sitt land, sitt eget miljø og hestevelferden. Mens aggressive missil-angrep fortsatte å spre frykt og desperasjon, vendte folket innen hestesporten tilbake til sine hjem, tok med seg re-lokaliserte hester tilbake til sine staller, reparerte ødelagte anlegg, paddocker og ridebaner, med en drøm om å bygge opp en bedre fremtid.

Nedbrent stall i Ukraina. (Foto: Ukrainian Equestrian Charity Foundation)

Denne uken innebærer også 1-års markeringen for etableringen av Ukrainian Equestrian Charity Foundation (UECF). Organisasjonen ble stiftet 28. februar 2022 for å redde og beskytte hester i Ukraina og for å hjelpe hestesportsmiljøet med å stå opp for sine hester og beskytte deres velferd.

-Vi begynte med en gruppe frivillige fra 15 forskjellige land samt Ukraina. Det vi har fått til sammen er utrolig. I løpet av de første månedene arrangerte vi re-lokasjon, evakuering og husly for mer enn 500 hester. Vi har organisert logistikken i fordelingen av 1200 tonn i humanitær hjelp til hester. Ytterligere 500 tonn høy og annet fôr har vi funnet lokalt. Vi har hjulpet staller med forsyninger av dekken og tepper for vinterperioden samt hjulpet ukrainske veterinærer med nødvendige medisiner og utstyr. Nærmere 5000 hester fra 300 staller har på en eller annen måte hatt nytte av hjelp fra vårt team og våre partnere. Det viktigste er at vårt arbeid har gitt håp og styrke slik at det ukrainske hestesportsmiljøet har kunnet komme seg, tilpasse seg og vinne sammen. Slik beskriver Mykhaylo Parkhomchuk det første året for UECF.

UECF har i løpet av ett år utviklet seg fra null til å bli den største humanitære organisasjonen for hester i Ukraina. Hjelpen gis i stor skala og er lokal – produksjon av kraftfôr og innkjøp av høy er organisert i Ukraina.

Vi vil gjerne takke Fédération Equestre Internationale (FEI) og British Equestrians for Ukraine (British Equestrian, The British Horse Society, British Equestrian Trade Association (BETA) and World Horse Welfare), Equestrian society of Ukraine, IFAW, US Equestrian, Brooke USA, Blue Cross, House of Animals, European Equestrian Federation, FEEVA, BEVA – The British Equine Veterinary Association, ISELP, Worldwide Vets, Equus Caballus Rescue Foundation – ECRF, Stadnina Koni Lesna Wola, Hub SOS UA, Tallinn International Horse Show og mange andre organisasjoner sammen med individuelle medlemmer innen hestesporten over hele verden som har støttet og oppmuntret oss.


Hjelpen gis i stor skala og er lokal – produksjon av kraftfôr og innkjøp av høy er organisert i Ukraina. (Foto: Ukrainian Equestrian Charity Foundation)

Sammen med hjelpen fra alle givere og hundrevis av frivillige, vil UECF fortsette å implementere en femtrinns aksjonsplan for å støtte oppunder velferden til de ukrainske hestene i vinter:

  • Distribusjon av humanitær hjelp til de områder som er hardest rammet av krig, med primært fokus på forsyninger av høy
  • Bistå med re-lokalisering av hester til tryggere områder og områder med bedre tilgang til det som er nødvendig
  • Distribusjon av dekken sammen med annet utstyr til hest og stallanlegg
  • Gi gratis all-inclusive husly for hester som er re-lokalisert fra farlige og utsatte områder
  • Være klar til å re-lokalisere hester og tilby dem oppstalling i nødsituasjoner

Hestene i Ukraina har blitt stilt over for betydelige utfordringer i løpet av krigen idet mange hesteeiere strever med å få tak i nok fôr til sine dyr. Hvis du ønsker å gjøre en forskjell for disse, så vurder gjerne å støtte arbeidet til UECF. Ditt bidrag kan både hjelpe til med å skaffe høy og kraftfôr til hestene og til å støtte levering til stallene. Din hjelp kan bety forskjellen mellom liv og død for disse hestene. Overvei gjerne å gi en donasjon til UECF i dag.

Se mer på UEFCs hjemmeside her

Ødelagt stall i Kharkiv. (Foto: Ukrainian Equestrian Charity Foundation)

Til norsk ved NRYF