"Marerittet" er utvidet med NM og internasjonale klasser

Gyland Hestesportslag har hatt distanserittet "Marerittet"som en tidlig vårtradisjon i flere år nå, men i år kommer dette rittet i en spesialversjon. Etter fjorårets suksess med Gyland Endurance Festival kom ideen om å utvide «Marerittet» med FEI-klasser – og jammen fikk de ikke tildelt NM senior også. Nå ankommer deltagerne – og lørdag klokken 05.00 går første start.

Gyland travbane danner utgangspunktet for helgens Gyland Endurance Festival, der arrangøren har utvidet det tradisjonelle "Marerittet" til å inkludere NM og FEI-klasser. (Arkivfoto: Alf Magne Sjøveian)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det er mye jobb, mange våkne timer, men essensen i det hele er at vi har det gøy! Vi har det gøy sammen – og sammen gjør vi hverandre bare bedre.

Stevneleder Lena A Moen Gyland Endurance Festival

Et godt stykke planleggingsarbeid er nå i ferd med å bli satt ut i livet på Gyland travbane, travbanen du finner beliggende idyllisk og fredfullt til litt inn i landet mellom Kvinesdal og Flekkefjord. Sekretariatet er åpent og deltagerne begynner å ankomme. Fredag handler timeplanen om enda mer ankomst av deltagere, veterinærsjekk av hestene og briefing av deltagerne.

Lørdag klokken 05.00 rir rytterne som deltar i CEI3* over startstreken på Gyland travbane, klokken 07 rir deltagerne i CEI2*/NM senior ut i den vakre naturen helt sør i Norge.

Lørdag rommer flere klasser, på programmet står også CEIYJ1*, CEI1*, CEN 80 og 60 km – og så selvsagt premiering og intet mindre enn en grillkveld. Søndag kan det flittige folket av Gyland sette alarmen på et litt mer vennlig tidspunkt – da begynner det ikke før ni – søndag handler det om CEN 40, 20 og 10 kilometer.

Gyland travbane og distriktet rundt har det som skal til for distanseritt, også av trestjerners internasjonalt format. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Fra ide til virkelighet

Stevneleder Lena Moen har nok egentlig ikke så mye tid, men likevel masse overskudd til å fortelle om det hele:

-Ja, i år blir ikke Marerittet helt som normalt. Etter suksessen i fjor med Gyland Endurance Festival fikk vi den brilliante ide å utvide Marerittet med FEI-klasser.

Som tenkt, så gjort – det varte ikke lenge før Marerittet sto i FEI-kalenderen. Dato var første helgen i mars.

-I tillegg søkte vi og fikk tildelt NM også, legger Lena til.

-Etter et vellykket Gyland Endurance Festival i fjor, fikk vi ideen om å utvidet "Marerittet" i mars med FEI-klasser - og så søkte vi på NM også, sier stevneleder Lena A Moen. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

-Det som er så utrolig med denne klubben vår er at egentlig trenger man ikke delegere noe særlig. Vi har en messenger-gruppe for festivalen, og det bare popper inn meldinger som «Jeg kan fikse det» - «Jeg har ordnet det!

Stevneleder Lena A Moen Gyland Endurance Festival

I Gyland blomstrer frivilligheten året rundt

Gjengen i Gyland kan definitivt mer enn å komme på vittige stevnenavn – de kan det med å arrangere stevnene også. En viktig grunn til dette er ganske enkelt alle som stiller opp lyder det fra gjengen på det veldig blide sørland.

I høst begynte oppladningen mot distansefesten i mars. -Det som er så utrolig med denne klubben vår er at egentlig trenger man ikke delegere noe særlig. Vi har en messenger-gruppe for festivalen, og det bare popper inn meldinger som «Jeg kan fikse det» - «Jeg har ordnet det!». Alle gjør det de er flinke på, uten at noen må mase, sier stevnelederen.

Det kan høres ut som en drøm, så Lena blir konkret i sin beskrivelse av den unike gjengen:

-Vi har de to beste løypemerkerne som er å oppdrive; de er kreative og løsningsorienterte – ingenting er noe problem for Kine Belland og Lene Årstad! I tillegg er Kine sløyfemesteren, og årets sløyfer til alle godkjente ekvipasjer ser kjempefine!

Hildegunn Skulstad er en med beina solid plantet i norsk – og internasjonal distanse, deriblant som dommer. Beina er også godt plantet i Gyland. – Distansesportens egen Hildegunn er også medlem av klubben vår, og før vi visste ordet av det hadde hun alt på plass av officials, tidspunkter, kontroll på schedule og alt sånn!

Kari Eiesland er også et navn som fort dukker opp i setninger som innebærer ordene «distanse» og «Norge». – Hun er bare et unikum, hun fikser alt av papirarbeid med påmelding og så videre, og sammen med mannen er alle utfordringer løst med tanke på løypetrasser, praktiske ting på stevneplassen, flis, høy, staller. Det finnes ikke noe det radarparet ikke løser!

Selv med superkrefter rundt seg, er det noen oppgaver igjen til Lena.

-Stevneleder sitter med litt av ansvaret for sponsorer, og jeg har fått super drahjelp av Erna Hartemink– som bare dukket opp og ville hjelpe til – bare vent til dere ser sponsorveggen vår! Over 40 forskjellige sponsorer av stort og smått, det er små og store lokale firma og butikker som stiller opp – jeg er utrolig stolt av denne regionen vår! At de velger å sponse vårt arrangement, det er vi bare utrolig takknemlige for, fastslår Lena. – I tillegg kommer det en svensk deltaker med sponsorgaver fra et firma i Sverige – det er jo bare helt fantastisk!

Krefter i og utenfor klubben gjør at de klarer å dra i land vellykkede arrangement. (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Dette sier mye om distansefamilien vår

Lena har nevnt noen navn – men disse er langt i fra alene om å dra lasset og stå distansen.

– I tillegg er det utallige andre som hjelper til, også fra andre klubber – noe som sier meg mye om denne distansefamilien vår – jeg blir egentlig litt målløs! Som stevneleder er jeg så takknemlig, at så mange stiller opp – altså, det er bare så fantastisk! Det er mye jobb, mange våkne timer, men essensen i det hele er at vi har det gøy! Vi har det gøy sammen – og sammen gjør vi hverandre bare bedre. Det er faktisk sånn at jeg gleder meg – selv om jeg vet det blir stritt, så blir det stritt med et smil!

Alle disse gode kreftene samlet om ett mål er samtidig ekstra godt å ha når det unektelig er et faktum at distanseritt av dette kaliberet i mars er litt vær-risky. – Å ha så stort stevne så tidlig på året, vi kunne ha risikert snøstorm, barfrost, øs pøs flomregn – men nå ser det ut til at selv været er på vår side, smiler Lena. -Det skal være litt kjølig, men sol og lite vind – snø og is er borte og vi sitter igjen med den gode «vår-følelsen» som man faktisk burde ha – 1. mars var jo årets første vårdag!

Distanseritt i mars kan være litt risky. - Men det ser ut som om vi har været på vår side også, sier Lena. Bildet er fra fjorårets "Mareritt". (Foto: Alf Magne Sjøveian)

Ønsker velkommen til Gyland

Stevnelederen melder om et arrangement som er i rute.

-Stevneplassen er så godt som klar, løypene omtrent ferdigmerket og vi bare gleder oss til å ta imot deltakere, hester, officials og andre. Lørdagskveld håper vi på en koselig, utendørs premieutdeling kombinert med grillfest. Denne skal foregå på stevneplassen – i «travstallene» - bare vent til å se hvordan vi har ordnet det, sier hun forventningsfullt.

– Vi gleder oss og håper at alle andre gleder seg også – og vi ønsker velkommen til Gyland travbane og Endurance Festival!

Følg konkurransen på Equipe her