Mange gode fremtidshåp

Tradisjonen tro står Norsk Varmblod i samarbeid med Arendal og Grimstad Rideklubb og sponsor Oxer Eiendom som arrangør av Norsk Breeders Trophy og Breeders Open. Denne fredagen har tre årganger unge spranghester vist seg frem i 1. avdeling.

Illustrasjonsbilde: NRYF
av
Sille Kasin

Etter å ha testet sprangformen i ringen i oppvarmingsklasser på torsdag, stilte i alt 55 unge fremtidshåp til start i 1. avdeling i Breeders-klassene denne fredagen. Først ut var 25 femåringer og 30 seksåringer som alle ble vurdert og gitt karakter i form av poeng av svenske Mikael Nolin.

Selv jobber Nolin som unghesttrener, er aktiv konkurranserytter og har utdannet en rekke hester opp til høyeste nivå i sprangridning. Han har også vist flere hingster ved kåring. Nolin er flittig brukt og høyt ansett dommer ved SWBs unghest-tester i hjemlandet og har også et lite oppdrett av spranghester. Med sin brede kunnskap om internasjonal sprangsport har han i tillegg dømt både unghest-tester og kåringer i en rekke land utenfor Sverige, og har vært hoveddommer i sprang i Avels Värderings Nämden (AVN) siden 2012. Sist han gjestet Norge som dommer i unghest-testene i Norge, var i Drøbak i 2016 og 2017.

Mikael Nolin hadde mye pent å si om både fem- og seksåringene, og flere ryttere uttrykte på sin side at den svenske dommeren ga svært gode, vel begrunnete tilbakemeldinger. De yngste møtte bane med hinderhøyde 1,10 m i regi av Peter Flam, mens seksåringene fikk 1,20 m å bryne seg på.

Blant femåringene til start i 1. avdeling toppet DC Hopper D’Authhuit, en vallak etter Qlassic Bois Margot og med Quidam de Revel, oppdrettet av S.C.E.A. Des Triples Lices, eid av DIMA AS og ridd av Skogan Rideklubbs Ole Kristoffer Meland, listene med en totalscore på 8.30. Spirit of Norway, en vallak etter Casall og Corado oppdrettet av Eggert Soenke, eid av Bjørn Rune Gjelsten og ridd av Drammen og Omegn Rideklubbs Tina Wangen Simensen, oppnådde en samlet karakter på 8.10, mens Mister De Muze ble nummer tre med 8.00. Vallaken har I’m Special de Muze som far og Douglas som morfar og eies av Gry Helen Kvalheim. Den ble ridd av Simon Rahbek Yde fra Fana Hestesportsklubb.

Blant seksåringene var det om mulig enda tettere i toppen. Dag Ove Kingsrøds oppdrett som eies av Kingsland Trading AS, Cornet Obolensky-datteren Charly Heart, som har Heart-Ache BS som morfar og som ble ridd av Sarpsborg og Omegn Rideklubbs Therese Søhol Henriksen, hoppet inn til en totalscore på gode 8.93. Hakk i hæl med 8.87 fulgte Le Grand De Invictus, en vallak etter Cohinoor VDL og Baltic VDL, ridd av Larvik og Sandefjords Rideklubb. Hesten eies av Nick Benterman som selv red, mens oppdretter er P. de Jong. Cici-Top, en hoppe etter Cicero Z som far og med Numero Uno som farfar, kapret tredjeplass i klassen med poengsummen 8.77. Hun eies av Anne Fossan som også var rytter, og Lykkeaard 159 ApS ved Rikke Haastrup Pedersen står som oppdretter.

Kveldens stevneprogram ble avsluttet med ti ekvipasjer i Norsk Breeders Open presentert av Sirius Hestehenger. Hinderhøyden var 1,30m, og hele seks av de ti syvåringene i feltet, nemlig Iniesta ( x ), Calimero (Cormint x Alasca), Pretty Woman van het Zoutkorrelhod ( Kafka vd Heffinck x Dutchboy), Elle Leonardo Z (Levisto Z x Carthago Z), Capri Sun (Cellestial x Clarimo) og Elano de Laubry Z (Echo Van’t Spieveld x Prince Royal) gikk null.

Lørdag løftes bommene i Peter Flams baner, og det er et duket for 2. avdeling i henholdsvis 1,15 m, 1,25 m og 1,35 m presentert av Oxer Eiendom og SR Stables. I tillegg får publikum gleden av å se de 23 fire år gamle spranghestene hoppe sin 1. avdeling, der hinderhøyden er 1,00 m. Nok en gang får utøvere og publikum også møte Sveriges eminente unghestmann, Mikael Nolin.

Norsk Breeders Trophy (NBT) er et avlschampionat for fem og seks års gamle hester. NBT ble opprettet i 1998 i samarbeid med Norges Rytterforbund og er åpent for innmeldte ridehester som er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod. Slik fungerer det som et utstillingsvindu for norsk avl, mens Breeders Open er et åpent championat for alle kvalifiserte unghester uavhengig av stamboktilhørighet.

Resultater: