Sprang
Man må bygge hestens selvtillit
I helgen var Marthe Helgestad, opprinnelig fra Toten, en del av startfeltet i Lövsta Future Challenge Unga Hästar under Gothenburg Horse Show med sin hest Black Magic Woman. Oppgavene der løste ekvipasjen særdeles godt, som de har gjort på veien sammen opp gjennom unghest-klassene i Sverige. – Det handler om å bygge hestens selvtillit, gi den den tiden den trenger, sier Marthe.
I Gøteborg var de der – både de ferdig utdannede topphestene og de unge på vei. 24 år gamle Marthe satt på ryggen til et ungt talent; hoppen Black Magic Woman (Kannatol/Campari M, SWB) i Lövsta Future Challenge Jumping Unga Hästar. Denne klassen gir Sveriges beste 10 beste 7-åringer muligheten til å prøve seg på en internasjonal arena sammen med utenlandske ekvipasjer i samme aldersklasse.
Dagene i Gøteborg
Den prøven bestod Marthe og BMW med glans. De innledet med dobbelt null og en sterk andreplass i 1,30 m første dag. Andre dag ble det to bommer ned, men de avsluttet finalen i 1,35 m med en åttendeplass etter feilfri grunnomgang og to riv i om hoppingen.
-Jeg tenker alltid at den hesten jeg rir er verdens beste hest! Hesten må føle at den er flink!
Marthe Helgestad
Marthe forteller om de tre stevnedagene sammen med BMW – som hun kaller hoppen sin.
-Første dag hadde vi fin flyt og en ordentlig god følelse. BMW tok det overraskende bra og var rolig og fokusert på oppgaven. Vi fikk god tid ved å korte ned svingene – og det var fantastisk med andreplassen!
Andre dag føltes BMW også veldig god, hun hoppet avspent og fint. – Vi var litt uheldig med to riv, men jeg er likevel fornøyd med at jeg holdt meg til planen og gjorde hennes opplevelse god.
Det å holde seg til planen var taktikken Marthe hadde for søndagens finale også. – Jeg holdt meg til planen, og det gikk helt fantastisk! Hun hoppet så bra, som den stjerne hun er. I omhoppingen tenkte jeg at vi har ingenting å tape og gikk all in. Hun var kanskje litt sliten og kjente nok på at hun hadde hoppet noen dager, men hun hoppet så godt, sier Marthe og legger til: - Lövsta Future Challenge satser på unge talenter, det gir en fantastisk mulighet til flere å få vist hestene sine. Å ri i Scandinavium er en drøm som gikk i oppfyllelse, så stas å entre arenaen med et fantastisk publikum som bare ønsker varmt velkommen!
Gått veien sammen
Marthe har vist frem sin BMW før også. Veien til Scandinavium gikk gjennom Breeders Trophy, der de ble nummer to i finalen for seksåringer i oktober i fjor. I Falsterbo samme år ble de nummer åtte i finalen, og året før viste de seg som en lovende duo i 5-års klassene i italienske Gorla Minore med feilfrie runder.
Marthe har selv tatt frem BMW fra hun var helt ung. – BMW er en sporty modell, forsiktig og med scope og kapasitet til å nå langt, sier hun stolt.
Hesten må få den tiden de trenger, den må føle mestring og synes det er gøy å trene. Vi må gi dem oppmuntring og berømme riktig adferd.
Marthe Helgestad
Hesten kommer alltid først
Storstevnet i Gøteborg byr på en intim arena, fullsatte tribuner og en ladet atmosfære. Hvordan forbereder man en ung hest på dette spør vi Marthe.
Hun for seg prosessen som ligger i det å ta en ung hest frem for en karriere på konkurransebanene:
-Det handler om å tilpasse treningen individuelt i forhold til hesten, og se hvert enkelt individ. Man må balansere treningen mellom det hesten synes er utfordrende og det den er trygg på. Det handler om å bygge hestens selvtillit, ta det rolig, ikke stresse, sier Marthe.
Marthe kommer med et viktig poeng: - Det er ikke alle unghester som er klare for championater. De må få den tiden de trenger. Hesten må føle mestring og synes det er gøy å trene. Vi må gi dem oppmuntring og berømme riktig adferd.
Når det gjelder det å gi hesten selvtillit, har Marthe en strategi:
-Jeg tenker alltid at den hesten jeg rir er verdens beste hest! Hesten må føle at den er flink! Om jeg har en dårlig dag, velger jeg aldri de vanskelige tingene. Hesten går alltid først.
Hestene er drivkraften
Hest har det vært bestandig for Marthe. Hun har vokst opp i en travfamilie på Toten, men ville selv gjerne sitte oppå hesten også. Det ledet til ponni sprang først med kategori 3 ponnien Sharp. Med enerponnien Radox oppfylte hun drømmen om å ri under Oslo Horse Show. Fra hun var 12 år gammel red hun for Hanne Dahl Lien, seksjonsleder for ridning ved Norsk Hestesenter. Det handlet om hest og sprangridning for Marthe, og da videregående skole sto for tur, valgte hun toppidrett sprang i samarbeid med Norsk Hestesenter. Med hannoveranerhoppen Carmen (Carpaccio/Homeras) ble det blant annet innendørs-NM sprang.
Sommeren 2020 byttet Marthe ut Norge med Sverige og beriderutdanning, blant annet med praksis på Grevlunda hos Peder Fredricson. Etter hvert kjente hun at interessen for hestens anatomi var så sterk at hun valgte å endre studieretning. Nå går hun på Skandinavisk Hästterapi Utbildning og blir i november 2024 ferdig utdannet som holistisk hesteterapeut. Fritidsproblemer har hun lite av, i tillegg til skole jobber hun som berider hos Sander Equestrian i Varberg.
Fremtidsplanen er klar. Den unge rytteren smiler: - Jeg vil bli så god som mulig i alt jeg gjør! Jeg vil nå så langt som mulig med både ridningen, men også som holistisk hesteterapeut. Drømmen er å ha en egen klinikk og samtidig ha en stall med gode hester.
Det å utvikle unghester, matche dem opp til championater har fått en spesiell plass i hjertet til den unge rytteren. Motivasjon og drivkraft finner hun i hestene. – Hestene gir meg glede, det er morsomt å være på lag med et så stort dyr og få den til å samarbeide. Og BMW, hun er min beste venn – det er alltid lett å starte dagen sammen med henne!