Mål om A-finaler

-Målet for 2022 er at rytterne kan komme til i A-finalene på internasjonalt nivå, sier den nye landslagstreneren i MG Open, Rory Prime. Det langsiktige målet er plass på pallen.

Rory Prime er ny landslagstrener for Mounted Games Open. (Foto: privat)
av
Trine Meiningen

Rory Prime er en veteran innenfor det internasjonale MG-miljøet. Han har ridd på det Nord Irske landslaget fra 1999-2015, har deltatt i 12 VM og fire EM, og vunnet bronse i EM to ganger. Prime har seiret i flere store konkurranser i Storbritannia, og vært landslagstrener for Nord Irlands U14 og U17 landslaget.

Erfaring og kunnskap

-Jeg har vært involvert i det norske MG-miljøet siden 2003, og vært her som trener og for å konkurrere. Det er et vennlig miljø som jeg har blitt en del av, og da var det naturlig å fortsette da jeg ble tilbud trenerrollen for Open-landslaget, sier Prime.

I 2017 ga han seg som aktiv rytter, men han har fortsatt å være en del av MG-gruppa. Han er gift med norske Linn og har bodd i Norge siden 2019. Linn er med i satsingsgruppa på Open-laget.

-En av grunnene til at jeg liker Mounted Games er miljøet. For meg som har flyttet til et nytt land, er det fint å være en del av den omgangskretsen, sier Prime. Han har mye å bidra med i sin rolle som landslagstrener.

- Jeg har erfaring og kunnskap som jeg håper kan hjelpe de norske rytterne. Det er mange som har hjulpet meg på veien, og jeg vil gjerne gi den hjelpen videre, sier Prime.

Fysisk form

Han kjenner de fleste rytterne på landslaget, men han kjenner ikke nødvendigvis ponniene de konkurrerer med nå. Derfor blir en av de neste oppgavene å bli kjent med ekvipasjene og forberede til mesterskap.

-En av utfordringene blir å trene på å konkurrere på et høyt nivå. Et av målene er å presse rytterne litt slik at det ikke er et sjokk for dem når de kommer til VM. Vi må sjekke hvor fort vi rir nå i forhold til andre nasjoner. Så må jeg analysere og planlegge, sier Prime. Rytterne vil få testet formen i både NM og nordisk mesterskap, før VM for lag i Frankrike i juli.

Prime har allerede hatt en samling med landslagsrytterne uten hest, og skal ha en samling til i februar. Da skal de snakke om mål, og sjekke rytternes fysiske form. Deretter blir det tre helgetreninger i løpet av våren.

-Rytterne fokuserer ikke nok på sin egen fysiske form. Hvis man har problemer på banen, så bør rytterne sjekke seg selv, og hvor raske de er på bakken. Løpetrening er viktig. Det hjelper mye om man ikke trenger å stoppe hesten for å hoppe av, men kan hoppe av hesten i fart. Overkroppen må også være sterk nok når ponnien akselererer, sier Prime.

Det er mange fordeler for rytterne ved å være i god form selv.

-En generell god bedring i fysisk form vil hjelpe rytterne å komme fort tilbake etter å ha gjort feil, og det er lettere å gjøre en ekstra innsats. Mounted Games er en fysisk sport. Dersom man er i god fysisk form er det mindre sjanser for skader, det gjelder både rytter og ponni.

Mål om A-finaler

Rory Prime har gjort seg noen tanker om hva som skal være det sportslige målet for denne sesongen.

-Det kortsiktige målet er at rytterne skal konkurrere i A-finalene på internasjonalt nivå. For å bli blant de beste lagene, må man bedre sine egne ferdigheter. Det langsiktige målet er å konkurrere om medaljer i A-finalene i store mesterskap.

For å nå disse målene kreves det mye av både rytter og ponni.

-Vi må ha ryttere av høy klasse og skadefrie ponnier, sier Prime.

Det er allerede ryttere med mye og god erfaring på Open-landslaget.

-Vi trenger ryttere med erfaring på laget, og vi trenger nye ryttere. Vi må også øke nivået på konkurransene i Norge, for å kunne prestere bedre internasjonalt.

Gode ryttere

Prime har stor tro på de norske rytterne.

-Det er ikke mange ryttere i Norge, men de er gode, sier Prime. Han ser frem til å jobbe med å utvikle de eksisterende seniorrytterne, og gjøre de klare for kommende mesterskap, slik de kan nå målet om A-finaler og fremtidige medaljer.

Rory Prime har ridd på det Nord Irske landslaget. Han har deltatt i 12 VM og fire EM, og har vunnet bronse i EM to ganger. (Foto: privat)