Longines FEI Jumping World Cup ™: Slik er finalen

Når verdens beste sprangryttere møtes i World Cup-finalen i Leipzig denne helgen, er det åpenbart at det lønner seg å ri feilfritt og gjerne ha en god tid også. Men, det ligger mer bak når vinneren er kåret og den endelige rekkefølgen i World Cup finalen er et faktum. Her er veien frem mot resultatene forklart.

Foto: FEI/Jon Stroud
av
Rebecca Ballestad-Mender

Onsdag morgen fikk World Cup-rytterne anledning til å ri i arenaen. Hver ekvipasje fikk halvannet minutt på å ri et valgfritt antall sprang over hinder som er satt opp inne på banen. Hinderhøyden lå på 1,40 m.

Den enkle versjonen

Torsdag begynner alvoret, da går første finaleklasse av stabelen klokken 14.35. Den tyske banebyggeren Frank Rothenberger, som har med seg Christian Weigand (GER) og Andreas Bamberger (AUT) som assistenter, har da sørget for at rytterne møter på en 1,60 m bane i en tidshoppingsklasse.

Trekker man seg eller blir eliminert, så blir dette siste runde i årets finale.

Fredag skal rytterne ut i andre finaleklasse klokken 14.00, denne gang som en ganske «vanlig» Grand Prix, med grunnomgang og omhopping – og en hinderhøyde på 1,55 m.

Lørdag har World Cup-hestene hviledag.

De 30 beste etter torsdag og fredag går videre til søndagens finale som begynner klokken 14.45. Denne finalen går over to runder, der de 20 beste etter første runde rir andre runde som en del av World Cup-finalen. Hvis noen står likt da, avgjøres det hele ved en omhopping.

For deg som vil World Cup-nerde

Enkelt sagt er det den som er feilfri og best til slutt som vinner. Men på veien er det et eget poengsystem som sørger for differensiering, spenning og muligheter.

I de to innledende klassene gis rytterne poeng for sine resultater. Vinneren får et poeng mer enn det er antall startende i klassen. Den som blir nummer to får to poeng færre enn vinneren, deretter går skalaen nedover med 1 poeng mindre for hver plassering.

Når de to innledende dagene er over, skal disse poengene gjøres om til feil. Den rytteren som står med mest poeng får null feil. Feilene for rytterne nedover på resultatlisten blir utregnet ved at de utgjør halvparten av differansen i poeng mellom den enkelte rytters plassering og den som leder. Har for eksempel den ledende rytteren 66 poeng og rytter nummer to har 64 poeng, da vil rytteren i ledelsen stå med null feil og rytter nummer to ha 1 feil. En rytter som for eksempel har 40 poeng vil da stå med 13 feilpoeng.

Rytterne tar disse feilene med seg når det hele skal avgjøres søndag, der de 30 beste deltar. Da møter rytterne på en bane med hinder på 1,50-1,60 m. Denne banen skal de ri to ganger. Kun de 20 beste vil få ri andre runde. Dog kan utøvere som har gått feilfritt i første runde ri, men de rir da bare i forhold til plassering i klassen og deres resultat i andre runde teller ikke i forhold til rankingen i selve finalen. Hvis noen skulle stå likt poengmessig i tet etter disse to rundene, blir det omhopping om seieren. Det blir da en kortere bane bestående av minst seks hinder som vil avgjøre hvem som blir årets World Cup-vinner.

Start- og resultatlister