Listen over VM-aktuelle norske utøvere til Herning er klar

Med 37 dager igjen til verdensmesterskapet i Herning, er listen over de norske VM-aktuelle utøverne klar. Det handler om seks sprangryttere, tre dressurryttere, fem pararyttere – og forhåpentligvis en voltigør.

av
Rebecca Ballestad-Mender
VM 2022 arrangeres i danske Herning 6.-14. august - og det blir norske ryttere med både i sprang, dressur og paradressur - og enn så lenge er det også en mulighet for at en norsk voltigør vil delta. (Ridehesten.com)

Prosessen frem mot et mesterskap er at det først utarbeides en liste over kvalifiserte utøvere som er aktuelle for å delta – de nominerte, en liste som sendes inn til FEI. Deretter, litt nærmere mesterskapet, gjøres det endelige uttaket og det blir helt klart hvem som skal representere Norge.

-Nå har vi listen over nominerte klar, utøverne er orientert og listen er sendt, forteller sportssjef i NRYF, Nina Johnsen.

Seks sprangryttere på listen – fem får dra

Seks navn står på listen over sprangryttere: Marie Valdar Longem (Bærum Rideklubb), Victoria Gulliksen (Drammen og Omeng Rideklubb), Geir Gulliksen (Drammen og Omeng Rideklubb), Marit Haarr Skollerud (Drammen og Omegn Rideklubb), Cecilie Hatteland (Soma Ryttersportsklubb) og Johan-Sebastian Gulliksen (Drammen og Omegn Rideklubb).

-Vi har seks ryttere på listen, fem av disse vil bli tatt ut. Lagene i VM består av fire ryttere, den rytteren som i Herning blir den femte rytteren vil kunne delta der i 3*-stjerners klasser som arrangøren setter opp, forteller Nina.

Marie er kvalifisert med både Echo de Virton og Algorythem. Victoria er kvalifisert med to hester; Equine America Papa Roach og Equine America Verdiamo Z. Geir er også kvalifisert med to – Equine America Grandino H og VDL Groep Quatro. Marit Haarr Skollerud har gjort sin VM-kvalifikasjon med hesten Nelson Van’t Roosakker og Cecilie Hatteland med Missy. Johan-Sebastian er i utgangspunktet kvalifisert med to hester, men det er kun Ambrosio d’Alcy som er aktuell idet Exit of Ice Z er solgt.

Norsk dressurlag for første gang siden 2014

På dressursiden er det tre ekvipasjer som står med grønn hake for VM-kvalifikasjon ved seg i databasen til FEI: Isabel Freese/Total Hope (Ellingsrud Rytterklubb), Trude Hestengen/Christianslund Fürstino (Spydeberg) og Mathilde Merethe Klaesson/Sandbæks Rio El (Skedsmo Rideklubb).

-I og med at det for dressurens del er snakk om tre stykker som er kvalifiserte, så er det også disse tre som også vil bli tatt ut – disse tre skal alle til VM, sier Nina. – Tre stykker er nok til et lag, og vi er utrolig stolte over at Norge nå stiller med et lag til et mesterskap. Sist gang vi gjorde det var i Normandie i 2014!

Fire pararyttere er sikret deltagelse

Som for dressurens del er også listen over nominerte pararyttere lik den listen som vil bli sendt inn til såkalt «definite entry» - altså de rytterne som skal delta.

Pararytterne som har oppgavene i Herning foran seg er Jens Lasse Dokkan/Aladdin (Hasle Hestesportsklubb) – med Cypres som reservehest, Ann Cathrin Lübbe/ La Costa Majlund (Atlungstad Rideklubb), Anita Hennie Johnsen/Lindegaard Lucky (Bruråk Hestesportsklubb) og Stine Skillebekk/Calique (Asker Rideklubb). Hjemmereserve blir Hege Størseth/Hønnerups Lindell.

Håpet er en utøver i voltige også

Når mesterskapet i Herning går i gang 6. august, står fire ulike grener på programmet. I tillegg til sprang, dressur og paradressur skal det også deles ut medaljer til de som kåres til verdens beste innen voltige. Enn så lenge er det en liten mulighet for at Norge også vil representeres i denne grenen. Kristine Åssveen (Søndre Nordstrand Rideklubb) med hesten HH’s Czardas og Lilly Weldingh som longør skal førstkommende helg delta ved CVI3*-stevnet på Flyinge, hvilket er siste kvalifiseringsmulighet før fristen for å levere liste over nominerte utøvere går ut mandag 4. juli.

-Vi krysser fingrene for denne trioen og håper at vi på mandag kan meddele FEI at Norge også har en representant i denne grenen, sier sportssjefen.