Latter og tårer da drømmen gikk i oppfyllelse

Jubelen stod i taket da dressurrytterne i Tromsø Ryttersportsklubb gikk helt til topps under årets Landsmesterskap for lag på Tune. Det de kaller en «svipptur» - 200 mil (!) unna.

Av i alt ni deltakende lag var det Tromsø Ryttersportsklubb som kunne rekke armene i været og kalle seg landsmestere i dressur for lag 2023 (foto: Dyrebare Øyeblikk/Maria Dias Guttormsen).
av
Åse-Berit Jamne

Reisen til Sarpsborg og Tune Ridesenter startet allerede lørdag 27. mai for laget fra nord, med to hester på hengeren og to superspente ungdommer i bilen. Eldstemann på laget, Tone Wiik og Ralina, hadde reist sørover tidligere i mai, og var allerede på plass.

- Drømmen om å delta på Landsmesterskapet i dressur for lag er «bare» 200 mil unna, forteller lagleder Marthe Haukland. - En liten svipptur, som vi sier i Tromsø!

Vel fremme mandag ettermiddag fikk hestene hvile og slå seg til ro. Det ble en skrittetur i skogen og en dag med trening før helgen og konkurransene begynte. Marthe gir ros til Tune. - Vi ble tatt godt imot på et fantastisk fint senter. Det var et utrolig flott stevne som var vel gjennomført, og mange hyggelige folk. Alle var blide og imøtekommende, og imponert over at vi hadde reist så langt. Det var gøy når så mange kom og hvisket at «vi heier litt ekstra på dere», sier Marthe.

Nybakt landsmester i dressur for lag (foto: Dyrebare Øyeblikk/Maria Dias Guttormsen).

Ingen resultater kunne strykes

Laget fra Tromsø bestod av tre stykker, som også betyr at alle tre resultatene ble tellende i sammendraget. - Vi hadde Tone Wiik (54) på vakre Skikkild's Ralina (Skovens Rafael x Helenikos, oppdretter Peter Jensen), Maiken Hovland (14) på sin flotte Samoa (Vilancio x Vitaliz, oppdretter Margareta Magnuszon) og Sanna Louise Haukland Bergli (16) på den unge - sjarmerende - rampen L'eclat Biolley (Galliani Biolley x Florestan I, oppdretter Biolley Horses).

En god nummer to, arrangørklubben Råde og Onsøy Rideklubb som stod for nok et flott arrangement på Tune Ridesenter (foto: Dyrebare Øyeblikk/Maria Dias Guttormsen).

Laget ledet etter første avdeling, og startet dermed sist i andre avdeling. Det presset taklet de med glans. Med en total på 406.083 ble det altså nordnorsk gull foran en god nummer to, nemlig arrangørklubben Råde og Onsøy Rideklubb (lagleder Celine Karstensen) på 401.760. Laget bestod av Eva Sillibakken på Wieger K., Elina Lundblad/Skjæløys Zuckarello, Maja Adele Bjerke/Skjæløys Diidrik og Helene Bibow-Todal/Schickimicki.

Nedre Romerike Ryttersportsklubb tok bronsen, og her hadde Lena Erlandsen hadde med seg sin 11 år gamle datter, Emmelie Knapec-Erlandsen - rekrutteringen er under kontroll (foto: Dyrebare Øyeblikk/Maria Dias Guttormsen).

Bronsen var det Nedre Romerike Ryttersportsklubb (lagleder Elisabeth Røisli) som fikk med 395.158, og de som gjorde seg fortjent til den var Lisa Ya Fang Støtterud/Tingskovens Rose, Emmelie Knapec-Erlandsen/Røgild's Farco, Heidi Marie Kringsjaa Skallerud/Chawanya og Lena Erlandsen/Look At Me.

Å ta gull var ikke noe laget fra Tromsø hadde forventet. Den lange reiseveien, kombinert med at Maiken og Samoa ikke har fått trene i hele vinter på grunn av en skade, skapte usikkerhet om hvordan dette ville gå. At Sanne sin Biolley er uerfaren og ikke hadde vært med på mer enn fire stevner i forkant var også noe man var spent på.

Bekymringene skulle vise seg å forsvinne som dugg for solen, for laget gjorde en formidabel innsats, som holdt til plassen på toppen av podiet.

- Det var mange flotte hester og flinke ryttere til start, som gjorde det spennende helt til siste slutt. Da MB:4-resultatet til Tone endelig kom, på hele 71,667% så ble det høylytt i stallen med både latter og tårer! Hvem skulle tro at seieren gikk til Tromsø? sier laglederen. Men innerst inne kom det ikke som en stor overraskelse. - Jeg visste jo nøyaktig hvor flinke, hardtarbeidende og dedikerte ryttere jeg hadde med meg på tur!

Ekstra gøy ble det også da det tikket inn melding hjemmefra om at Mette Bratten fra Tromsø Ryttersportsklubb hadde blitt kretsmester i dressur på samme tid. Full pott for klubben!

Alle var blide og imøtekommende, og imponert over at vi hadde reist så langt. Det var gøy når så mange kom og hvisket at «vi heier litt ekstra på dere», sier Marthe. (Foto: Dyrebare Øyeblikk/Maria Dias Guttormsen).

Videre planer

For Sanna og Maiken er dette den tredje sommeren de reiser sørover for å trene og konkurrere. I 2021 var de på Stall Bergan med ponniene sine, hvor fokuset hovedsakelig lå på sprang. Da deltok Sanna i LM individuelt sprang og dressur. I 2022 var de på Stange hestegård og fokuserte på dressur. Så solgte begge ponniene sine for å gå over på hest, og i år skal sommeren tilbringes med hestene i den sørlige delen av landet. Sanna og Maiken skal igjen til Stange hestegård i Sandefjord, og Tone skal være hos Merethe Blikstad hvor hun har hatt opphold de siste årene.

- Det er ikke bare dressurrytterne fra Tromsø Ryttersportsklubb som reiser sørover om sommeren, kan Marthe fortelle. - Mange av sprangrytterne våre gjør det også. De siste tre årene har det vært alt fra ti-femten ryttere som har reist for å trene og konkurrere, og de fleste har vært på Stall Bergan i Sandefjord. I tillegg til mange fine resultater av rytterne våre både i nord og sør, så kunne vi i fjor vise til to landsmestere i sprang, nemlig Maja Fjellheim Wiik og Julie Hannevig Torvanger, forteller en stolt tromsøværing.

LM-Lag dressur 2023: Resultatlister