Laggull til Nederland på paradressurbanen

Det ble laggull til Nederland, men med hårfin margin mot det danske sølvet. På bronseplass fulgte USA. Søndag er det freestyle-finale, med Jens Lasse Dokkan og Stine Skillebekk til start for Norge.

Laggullet i paradressur gikk til Nederland, foran Danmark og USA. (Foto: FEI/Richard Juiliiart)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Nederland har gode tradisjoner for sterke prestasjoner og stilte til VM med to svært rutinerte ryttere og to nyere stjerner. Sanne Voets og Demi Harkens rir begge grad IV, Lotte Krijnsen rir grad III og så har de en erfaren ankermann i Frank Hosmar i grad V. Sikkert og stødig presterte disse gjennom mesterskapet, og samlet totalt 230,295 poeng. Det holdt til gull, med en margin på kun 0,474 % mot Danmark.

-Jeg kan ikke beskrive følelsen, jeg er veldig rørt. Jeg hadde ikke drømt om dette – gull! Vi har to nye ryttere på laget, og man vet aldri hvordan nye ryttere tar et slikt mesterskap, men de var så flinke. Det er litt endring i sporten med topp tre lag på pallen uten grad I ryttere som vanligvis scorer høyt. Kvaliteten er så høy at ting endres. Jeg er så stolt over rytterne og laget vårt og det de har fått til, sa den hollandske laglederen Joyce van Rooijen-Heultink.

På det danske laget red Katrine Kristensen (grad II), Karla Dyhm-Junge og Tobias Thorning Jørgensen alle grad III og Nicole Johnsen grad V. Ingen var under 73 % i løpet av de varme dagene i Herning, og både Katrine og Tobias har individuelt gått helt til topps med svært gode prosenter – de legger derfor inn sterke bud i dagens individuelle finale.

-Det føles godt å være på laget, og jeg er glad fordi for egen del gikk det bedre i dag, sier danske Nicole Johnsen. – Jeg var siste ut, men mine lagkamerater gjorde det enkelt for meg med sine gode resultater. Jeg kunne bare hygge meg, og hesten min gikk godt. Det er også litt uvirkelig å ha så mange som heier og ri foran et slikt publikum på hjemmebane!

Bronsen gikk til et ungt lag med en lovende fremtid – USA. Deres fire ryttere rir i hver sin grad – Roxanne Trunnel i grad I som rir en 6 år gammel avlshingst, Kate Shoemaker, Rebecca Hart og Beatrice de Lavalette. Også disse presterte jevnt til å over 73 %.

-Vi har ikke med oss våre topphester hit, men målet vårt er kvalifisering til Paralympics i Paris 2024. Jeg er veldig glad for resultatet av vår innsats har gitt oss enda mer enn det også. Flere av våre ryttere har nye hester, og de har vært fantastiske og presterte enda bedre enn forventet, sa den amerikanske laglederen Michel Assouline.

To norske ryttere til freestyle-finalen

For Norges del ble lagresultatet 208,594 poeng og en 12. plass. Fredag var red Ann Cathrin Lübbe inn 65 % blank med sin La Costa Majlund i grad III, mens resultatet ble 68,381 % på Stine Skillebekk/Calique V.

Stine Skillebekk og Jens Lasse Dokkan er de norske rytterne som har kvalifisert seg til freestylefinale. Jens Lasse Dokkan/Aladdin skritter opp midtlinjen klokken 12.00 i grad I klassen, mens Stine og Calique V har starttid klokken 15.54.

Start- og resultatlister