Kristine Åssveen med personlig rekord og NM-gull nummer fem

Hun har gjort det før – og hun gjorde det i år igjen. Kristine Åssveen, som vanlig med longør Lilly Weldingh, tok sitt femte NM-gull under helgens nasjonale mesterskap på Epona Ryttersenter. I tillegg til å ta gull satte hun også personlig rekord i finaleküren.

Kristine Åssveen sikret seg i helgen sitt femte NM-gull, i år som i fjor med hesten HH's Czardas - og Lilly Weldingh som longør. (Foto: Arne Apeland)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det har grodd godt i de yngre rekkene innen voltige, med flere dyktige unge utøvere på vei oppover. I mange år har mesterskapet vært delt inn i to klasser, en children-klasse for de yngste og en klasse slått sammen for junior og senior. Med opprinnelig ni påmeldte i juniorklassen var denne nå stor nok til å stå på egen hånd – og dermed ble det egen klasse kun for seniorer. For seniorene ble da programmet FEI Young Vaulter 2* innført, og de startet sitt mesterskap med teknisk kür.

Satte personlig rekord

Kristine Åssveen jaktet denne sesongen VM-kvalifikasjon helt inn i det siste, men denne gang holdt det akkurat ikke til plass under mesterskapet i Herning i august. NM ble det nye viktige målet for utøveren som representerer klubben som arrangerte mesterskapet på Epona, Søndre Nordstrand Rideklubb - og mesterskapet reflekterte den gode innsatsen gjennom sesongen.

Kristine viste styrke gjennom alle de tre mesterskapsdagene på sørlandet. Med rutinerte Lilly som longør og den velgående HH’s Czardas (Viegaard’s Come Back II/Sidney ) slo Kristine ekstra til i den avsluttende küren søndag. For teknisk var de helt oppe i 8,620 – sammenlagt for kürprestasjonen ble resultatet 8,020 hvilket er personbeste for Kristine. Det totale resultatet som sikret gullet for Kristine lød på 7,025.

-Det var veldig godt å avrunde årets sesong med gode runder der både vi og hesten fikk vist hva vi kan, sier Kristine og legger til: - Og det var ekstra gøy med personlig rekord i finaleküren.

Med 8,020 som resultat i finaleküren søndag, satte Kristine Åssveen personlig rekord. (Foto: Kristine Johansen)

Sølv og bronse til Anna og Dina

De var tre stykker i seniormesterskapet, og det var tre gode utøvere som viste sine ferdigheter gjennom helgen. Anna Mossige fra Sandnes og Jæren Rideklubb har flere år bak seg i denne grenen og viste rutinert frem sine program på hesten Max of Quality (Findus B/Kasper), longert av Maria Selliken. De avsluttet med en riktig god finalekür der de fikk 7,484 på teknisk og 7,485 på artistisk – sammenlagt ble resultatet her 7,360. Totalt ble de stående med 6,303 i protokollen, og det ga en flott sølvmedalje til trioen fra vestlandet.

Seniorklassen rommet også en NM-debutant. Dina Apeland Finstad har en bakgrunn som sprangrytter, men har de to siste årene viet tid til voltige, innunder team Hegre. Med nettopp Kaia Hegre som longør gjorde hun en sterk debut i denne mesterskapsklassen, med hoppen Scarlett (Sanvaro/Carther Z), som også har en hverdag som spranghest. Senest i midten av august var denne hoppen ute og gikk nullrunder på sprangbanen. Med gode prestasjoner gjennom alle tre dagene endte Dina fra Sandnes og Jæren Rideklubb på 5,420 poeng og en bronsemedalje.

Dina Apeland Finstad debuterte i NM på beste måte og tok bronsen, med hesten Scarlett og Kaia Hegre som longør. (Foto: Arne Apeland)
Pallen under årets NM for seniorer - gull til Kristine Åssveen med Lilly Weldingh som longør, sølv til Anna Mossige med Maria Selliken som longør og bronse til Dina Apeland Finstad med Kaia Hegre som longør. (Foto: Arne Apeland)

NM, bryllup, dugnadsånd og beste longør for tiende gang

Litt utladet etter innsatsen, som strakk seg ut over det å prestere på hesteryggen selv, ser Kristine tilbake på et vellykket NM på alle måter. Hun forteller om en ganske usedvanlig innsats fra engasjerte mennesker på arrangørsiden. For mange vil et bryllup være mer enn nok å tenke på – især når det er ens eget, men Siri Kløw Arntzen tok både sitt bryllup og rollen som stevneleder av et NM med åpne klasser også helgen etter bryllupet på strak arm.

-Som både utøvere og stevnearrangører er vi i dag veldig slitne, men ser tilbake på nok et flott NM. Forrige helg giftet vi bort vår groom og største støttespiller, Siri Kløw Arntzen, og denne helgen var hun stevneleder for nok et vellykket norgesmesterskap. Jeg er nok en gang imponert over alt hun får til, og vi er utrolig stolte over å ha henne med på teamet.

Siris innsats og engasjement for sporten imponerer, men det var flere som trakk godt de i trådene som utgjør et voltigestevne. På vegne av arrangørklubben Søndre Nordstrand Rideklubb ønsker den ferske gullmedaljevinneren i seniorklassen å takke disse.

-Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som stilte opp med dugnadsånd og felles ønske om at vi skulle få til et bra arrangement, og spesielt Merethe Rislå fra Sørlandsparken Rideklubb som steppet inn som stevneleder første dagen og som organiserte at vi fikk holde stevne på flotte Epona Ryttersenter. En ekstra stor takk må også rettes til sekretariatet som sørget for at mesterskapet gikk som et velsmurt maskineri.

De tre mesterskapsklassene samlet 18 deltagere, og i tillegg var det rundt 15 deltagere i de åpne klassene i B og C. Norgesmesteren trekker frem alle sammen, i glede over å se så mange startende, både i mesterskapet og i de åpne klassene – fra flere klubber.

-Uten så mange ivrige utøvere hadde det ikke vært noe poeng å arrangere NM, og det er gøy å se at nivået øker hos alle klubbene!

-Uten så mange ivrige utøvere hadde det ikke vært noe poeng å arrangere NM, og det er gøy å se at nivået øker hos alle klubbene, sier årets seniormester, Kristine Åssveen. (Foto: Kristine Johansen)

I de fleste hestesportgrenene utgjøres ekvipasjen av to, en hest og en rytter, men voltige er i kategorien der ekvipasjen består av tre. Når Kristine tar gull, går det et gull også til HH’s Czardas og ikke minst til longøren – Lilly Weldingh. Med sine klubb-bein godt plantet i Søndre Nordstrand Rideklubb, bidro Lilly ikke bare som longør, men også i arrangørrollen.

Lilly Weldingh bidro på arrangørsiden, hun longerte to hester i NM-klassene, hun forsvarte fjorårets gull og hun ble Norges beste longør for tiende år på rad. – Jeg tar av meg hatten for Lilly og hennes stå-på-vilje. Hun er et arbeidsjern uten like, og jeg er stolt over å være din utøver, sier norgesmester Kristine Åssveen. (Foto: Kristine Johansen)

-Lilly skal ha både ros og takk! I helgen har hun arrangert NM, hun har longert to hester i NM-klassene, hun har forsvart gullmedaljen vår – og hun har på toppen av det hele forsvart sin egen tittel som Norges beste longør for tiende året på rad, sier en takknemlig og imponert Kristine. – Jeg tar av meg hatten for Lilly og hennes stå-på-vilje. Hun er et arbeidsjern uten like, og jeg er stolt over å være din utøver!

Resultater