Klart for stjernespekket sport i Belgia

Arrangøren av Jumping Mechelen er på ny klar til å gi oss romjulssport fem hele dager til ende fra Nekkerhal i Belgia – med verdenscuper i dressur, sprang og kjøring som de største høydepunktene og to norske utøvere til start gjennom årets siste dager.

av
Sille Kasin
Jumping Mechelen/sprang/Norges Rytterforbund
Victoria Gulliksen er den ene av to norske utøvere som nå gjør seg klar til deltakelse under Jumping Mechelen. Her med Papa Roach. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Arrangøren av Jumping Mechelen er på ny klar til å gi oss romjulssport fem hele dager til ende fra Nekkerhal i Belgia – med verdenscuper i dressur, sprang og kjøring som de største høydepunktene og to norske utøvere til start gjennom årets siste dager.

70 klasser fordelt på tre grener venter

Når de to norske sprangrytterne Victoria Gulliksen og Carmen Viskjer-Røed entrer ringen under den storstilte jubileumsfeiringen av Jumping Mechelen – eller Vlaanderens Kerstjumping – Memorial Eric Wauters som hjemmepublikummet offisielt kjenner arrangementet som – venter innholdsrike og spennende dager. Dette året står mer enn 70 klasser fordelt på tre grener og spektakulære show på programmet.

FEI World Cup Dressage™ står på programmet i Nekkerhal torsdag morgen og fredag formiddag – med Grand Prix første dag, etterfulgt av Freestyle den andre. På startlistene som er de åttende i rekken i den vesteuropeiske ligaen inneværende sesong, figurerer flere av dressursportens største profiler, så som den britiske verdensmesteren Charlotte Fry og Larissa Pauluis som for tiden er høyest rangerte belgiske utøver.

Jeroen Van Lent som er Belgias forbundskaptein i dressur og medarrangør under Jumping Mechelen, er blant de mange som gleder seg stort til dressurdelen av årets arrangement. Han forteller at det har vært særlig stor rift om plassene i CDI-W dette året:

- På lik linje med en rekke andre heldige nasjoner, har Belgias lag allerede sikret seg billett til OL 2024 i Paris. Men det er fortsatt noen få individuelle plasser å kjempe om, og siste mulighet til å sikre poeng i kampen om OL-deltakelse er under stevnet vårt. Vi har derfor mottatt henvendelser fra for eksempel både Singapore, India, ja, nær sagt fra hele verden i år. Men også startfeltet i lilletur er bemerkelsesverdig sterkt, avslutter han.

31 år gamle Victoria Gulliksen blir Norges deltaker i den niende kvalifiseringen i den vesteuropeiske ligaen av Longines FEI World Cup Jumping™. Her stiller flere av sportens største navn til start lørdag ettermiddag for å gjøre det de kan best. Blant disse er flere tidligere vinnere av den prestisjetunge klassen i Nekkerhal, nemlig tyske Daniel Deusser som vant i 2013 og 2019, landsmannen Christian Ahlmann som trakk lengste strået i 2015 og 2018, nederlandske Harrie Smolders som kapret seieren i 2017 og de to franskmennene Simon Delestre Roger Yves-Bost som hver kan se tilbake på seier i 2014 og 2016. På startlisten finner vi også Sveriges ubestridte verdensener siden august 2022, Henrik von Eckermann. Det svenske rytterikonet er regjerende dobbelt verdensmester, olympisk mester og EM-mester lag. Eckermann kan se tilbake på seier i Mechelen med Gotha i 2012, og vil garantert være med å kjempe om nok en fjær i hatten. Vilm Vermeir, som fikk taket i Nekkerhal til å løfte seg både i 2021 og 2022 etter å ha gått til topps i klassen som første belgiske utfordrer på ti år, har virkelig også noe å forsvare.

Årets utgave av FEI Driving World Cup ™under Jumping Mechelen er tradisjonen tro ett av de mest prestisjetunge innslagene på kjørekalenderen. Verdenscupkvalifiseringen består av to runder. Fredag ettermiddag står oppvarmingsrunden på programmet, mens selve finalen på lørdag kveld setter et strålende punktum ikke bare for kjøringen, men for hele arrangementet. Blant de startende dette året finner vi blant andre australske Boyd Excell, som er en levende legende innenfor kjøresporten. Den ikoniske kusken kan allerede se tilbake på fire tidligere seiere i Mechelen og hiver seg garantert nok en gang inn i seierskampen. Fjorårsvinner Bram Chardon fra Neerland er også på plass, og det er også landsmannen Koos de Ronde, som gjennom sine fire tidligere seiere i Nekkerhal også blir å regne med.

Kort sagt, under årets jubileumsgave av Jumping Mechelen blir det mye å la seg begeistre av disse nærmeste dagene – i tillegg til blant annet andre sportslige høydepunkter som særskilte klasser for unge spranghingster og Open Sires of the World Zangersheide for åtte år og elder gamle hingster, samt BHV - FEI Jumping Ponies' TrophyFinal der hinderhøyden i finalen på lørdag måler hele 1.35 m. Dressurentusiaster har også årets clinic ved den legendariske finske stjernen Kyra Kyrklund å se frem til fredag formiddag.

Carmen Viskjer Røed er den andre av de to norske rytterne som er på plass i Belgia. Her med Quandi M ved en tidligere anledning. Arkivfoto: Per Torp/ aabyfoto.dk

ClipMyHorse strømmer de tre verdenscuprundene i dressur, sprang og kjøring live, mens du finner start- og resultatlister her:

Relaterte artikler