Karrierebeste på Telenor Arena
Et strålende punktum for en usedvanlig vellykket hestefest ble satt på Telenor denne søndagen – med irsk seier i Longines FEI Jumping World Cup™ Oslo og en fantastisk god niendeplass til vår norske sprangnestor Geir Gulliksen og hans lille, store VDL Groep Quatro.


Da åpningsetappen i verdenscupen i sprang i den vesteuropeiske ligaen 2023/ 2024 ble hoppet i gang på Telenor Arena søndag ettermiddag, var et stjernespekket startfelt med deler av den norske sprangeliten og hele syv av de ti beste sprangryttere på verdensrankingen på plass. Startfeltet i denne første av de i alt 14 kvalifiseringene i den vesteuropeiske ligaen rommet 40 ekvipasjer, og blant disse var fire norske representanter - Victoria Gulliksen med Equine Papa Roach (Perigueux x Zeus), Johan Sebastian Gulliksen med Harwich VDL (Arezzo VDL x Darco), Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro (Quaprice Bois Margot x Caltto I) og debutant Jenny Krogsæter med Lauriel (VDL Zirocco Blue x Chin Chin).
Nok en gang stod italienske Elio Travagliato og team for en teknisk krevende, men ridbar og rettferdig Grand Prix- bane med hindehøyde 1.40 m - 1.60 m, og med 13 hindre og 16 sprang. Denne gangen representerte ikke maksimaltiden alene noen særlig utfordring i seg selv. - Og slik bør det vel kanskje også være, når hindrene har maksimal høyde, de tekniske utfordringene er mange, og det til overmål er sesongens første Grand Prix-klasse innendørs, der alt i seg selv kommer på løpende bånd?
-Her er verdens beste ryttere samlet med verdens beste hester på ett og samme sted, så dette blir spennende, uttalte blant andre norgesvennen Fredrik Malm i forkant av dagens storoppgjør. Selv kjenner vi den sympatiske svensken som banebygger ved de største internasjonale stevnene i Drammen, og denne helgen inngikk han altså som en viktig del av det internasjonale banebyggerteamet under årets utgave av Agria Oslo Horse Show.

Hele 17 ekvipasjer visste å sette nullen i grunnomgangen, og det ble derfor duket for mye stor sport til glede for et godt besøkt Telenor også videre i konkurransen. Sett fra et norsk perspektiv var det ekstra stas å oppleve en super fokusert Geir Gulliksen med en topp motivert VDL Groep Quatro. 17 år gammel hoppet om mulig denne lille, store hesten enda bedre i omhoppingen, enn da den første nullen ble prikket inn til stormende jubel i grunnomgangen. Til sist kunne den populære duoen hente hjem en sterk niendeplass i det formsterke feltet.
- Jeg er veldig fornøyd med resultatet, og dette har jeg planlagt nøye for å ha hesten i form, forteller Geir Guliiksen glad. – Nå kjenner jeg hesten veldig godt, og å være nummer ni blant de beste i verden, tre- fire-og-seksti år gammel, det er bare ikke vanlig, smiler han. - Det her er et langt bedre resultat enn mye av det jeg har gjort tidligere, og hesten hoppet bare helt utrolig bra, helt sykt. Han stopper aldri, han er en sånn fighter – akkurat som jeg selv, og han kan gå gjennom ild og vann, så jeg er bare super happy, avslutter han.

Super happy var også dagens vinner, irske Richard Howley med Consulent de Prelet Z (Consulent Z x Fuego du Prelet). Gjennom en omhoppingsrunde det sprutet av, gjorde den 31 år gamle nærmest det umulige mulig med den tolv år gamle vallaken sin, nemlig å slå gårsdagens superraske vinner av Rikstoto Grand Prix, franske Simon Delestre og Dexter Fontenis Z (Diarado x Voltaire Pref) på tid. Britiske Jack Whitaker ble nummer tre med Equine America Valmy de la Lande (Mylord Carthago*HN x Starter), mens franske Kevin Staut med Beau de Laubry Z (Bisquet Balou vd Mispelaere x Nabab de Reve) ble nummer fire, og irske Shane Breen med Cuick Star Kervec ble nummer fem.
- Dette er det største jeg har oppnådd i karrieren min, slår Richard Howley fast. - Det å ha vokst opp med å se kvalifiseringsrunder i verdenscupen på Sky TV og i dag stå her som vinner av en sånn klasse, er utrolig stort. Helt fantastisk! Og det norske publikummet er så vennlige. Det er en glede å være her og en ære å få ri foran et slikt publikum. Jeg ble overrasket over at det var så mange feilfrie som gikk videre til omhopping, og det var tøft å skulle kjempe mot de to raskeste rytterne i verden – Henrik von Echermann og Simon Delestre - som red ut som nummer én og to. Det er også stort for meg å ha foreldene mine her i dag. De har vært en enorm støtte for meg helt fra jeg red ponni. Jeg kommer fra en helt vanlig arbeideklassefamilie vest i Irland, og at jeg skulle ende opp med å kunne ri på et nivå som dette, er bare helt utrolig – som en barndomsdrøm som nå har gått i oppfyllelse, avslutter han ydmykt.


En annen som også var storfornøyd - og ikke bare med årets verdenscupåpning, men også med hele Agria Oslo Horse Show 2023, var direktøren selv, Morten Gjerdrum Aasen.
- Jeg synes det har vært et fantastisk arrangement, og det har vært en suksess fra ende til annen, slår han fornøyd fast.
Få minutter tidligere før ordene falt, var de aller beste ekvipasjene av de mange gode i verdenscupåpningen inne til premiering – med et begeistret publikum på plass, og med fullt liv og røre i kulissene. Kort tid etter dette var punktum for et usedvanlig vellykket Agria Oslo Horse Show 2023 satt, og alle spor etter hest ryddet ut av Telenor Arena i rekordfart. For en stakket stund var også lange, travle måneder med forberedelser tilbakelagt og glemt.
- Det viktigste av alt er at det har vært så mange mennesker her, fortsetter Morten Aasen. - Lørdag var det helt utsolgt, og søndag var det også fullt – med stands som var engstelige med tanke på hvor mye de kom til å selge, men som nok har overgått alles forventninger. Og sporten denne søndagen var fantastisk, og selv om det kanskje var noen flere til omhopping enn det som var helt ideelt, så var det likevel utrolig spennende. Vi hadde Geir som var feilfri, og ja – det har kort og godt vært en stor suksess, avslutter han glad.