Jeroen Dubbeldam kommer til Norge

Det er vanskelig å finne et mesterskap han ikke har vunnet i. OL, VM, EM – han har gjort det. I tillegg er perleraden lang av andre prestisjefylte seire og plasseringer. 9. og 10. november kommer nederlandske Jeroen Dubbeldam endelig til Norge. Han skal undervise landslagsryttere i sprang – og du kan følge hans undervisning, i levende live og helt gratis.

av
Rebecca Ballestad-Mender
Kom, lytt og lær på Melsom uten for Tønsberg 9. og 10. november - den nederlandske topprytteren Jeroen Dubbeldam vil gi clinic via trening av våre landslagsryttere. Bildet viser Jeroen etter hans seier i World Cup-klassen i Oslo i 2012, med hesten BMC Utascha SFN. (Foto: Hesteguiden.com/Roger Svalsrød)

Han har deltatt i og vunnet det meste, men Jeroen ble ikke født med en glødende hesteinteresse. Den vokste frem, sakte med sikkert.

Fokus på prosessen, ikke rosetten

-Jeg brydde meg ikke særlig om hester da jeg var ung. Faren min hadde egen stall, men jeg var mer på fotballbanen. Faren min ga seg imidlertid ikke, og fikk meg etter hvert opp i salen, sier Jeroen.

Han var heldig, gjennom sin fars stall fikk han stadig fine hester og resultatene uteble ikke. Men etter hvert ble målet å forbedre seg selv for hver dag fremfor å vinne hver helg. Fokus på prosessen fremfor rosetten.
-Jeg sier til mine elever at de ikke skal tenke på resultatet når de er der ute på banen. De skal tenke på hesten, for hvis man gjør det på beste måte, så vil resultatene komme. Hvis man er opptatt av resultatet, så vil man glemme hva som er riktig for hesten, sier Jeroen i et intervju med Noellefloyd.

Merittlisten

Merittlisten er glitrende. Jeroen ble den første nederlandske rytteren som vant individuelt gull ved et WEG – det skjedde i franske Normandie i 2014. Ved samme mesterskap var han også med på å ta laggullet. Laggull ble det også i 2006. I EM 2015 ble det gull, både individuelt og for lag, i 2014 var han med på å vinne finalen i Nations Cup. For å nevne noen av de aller, aller beste resultatene.

Anerkjennelsen som en av Nederlands fremste idrettsutøvere ble synlig under åpningsseremonien av OL i Rio de Janeiro i 2016, da Jeroen var flaggbærer.

Oppkalte stallen etter sin OL-hest

I dag driver han Stal de Sjiem i Weerselo, Nederland, sammen med sin partner Annelies Vorsselmans. Navnet på stallen tuftes på takknemligheten til en hest som han tok individuelt OL-gull med i Sydney år 2000 – De Sjiem.
-Han ga meg alt jeg har, så jeg tenkte det var riktig å kalle opp stallen etter ham, sier Jeroen.

Ridning er en lagsport

Jeroen er kjent for å utvikle hester, hele veien. Hans metode er å jobbe hestene i tråd med en plan, der veien går gjennom nitid trening og mye tålmodighet.
-Jeg jobber mine hester som atleter. Jeg jobber for å gjøre dem sterke i kroppen, at alt virker – landingen til venstre, til høyre, mellom linjene, kontroll, bakover. Jeg vil at alt skal virke. Alle detaljene skal fungere. En hest er bedre på det ene, den andre hesten er bedre på det andre, men likevel er målet å forbedre alt, sier Jeroen.

Det handler om kunnskap, forståelse og å bruke dette rett – det handler om horsemanship. Og lagspill.
-Vær på lag med hesten din. Jobb med hesten din, jobb for å gjøre den bedre. Jobb for å gjøre den selvsikker, slik at du og hesten din blir ett. Noen sier at ridning er en individuell sport. Det er jeg ikke enig i. Det er en lagsport – du er på lag med hesten din.

Kom, lytt og lær

Du kan oppleve Jeroen Dubbeldam i rollen som trener. 9. og 10. november er han ved anlegget på Melsom Videregående skole utenfor Tønsberg. Der vil han undervise et knippe av våre senior- og UR-ryttere og med det demonstrere sin ride- og treningsfilosofi. Dørene åpnes for publikum tirsdag 9. november fra klokken 15.00-20.00 og onsdag 10. november fra 08.00 til 12.30; for trenere, ryttere og alle som er interessert i faglig input og inspirasjon. Det vil også åpnes for spørsmål fra publikum – og denne clinicen vil være gratis - det er bare å møte opp!