Jens Lasses vei mot VM: Trening med høy motivasjonsfaktor

Det er hverdager det er flest av, også når man er rytter av paralympisk format. Mange, lange hverdager kan gjøre at man trenger noe ekstra. Jens Lasse Dokkan kjente nylig på akkurat det – og han fikk akkurat det han trengte da Maria Terese Engell stilte seg opp på ridebanen og tok trenerrollen. – Det er sjelden jeg blir rørt når jeg rir for undervisning, men Maria er et unikum til å motivere, fastslår Jens Lasse som har stø kurs mot VM i Herning i august.

Jens Lasse Dokkan, Cypres og Maria Terese Engell. (Foto: Nina Johnsen)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Maria Terese Engell er hesteveterinær og forsker, med en lidenskap for å skape større forståelse rundt samhandlingen mellom hest og rytter og hvordan det vil være gunstig for helsen til begge to. Maria skal være med pararytterne som team veterinær til VM. I tillegg jobber hun med pararytterne i forhold til posisjon- og ridetrening.

Symbiosen hest og rytter

Til daglig har hun Kalneset Hesteklinikk på Finnskogen som sin fysiske arbeidsplass, og hun står bak bedriften Rider in Balance. Daglig følger hun mange hester og ryttere og jobber med forståelse for hvordan mennesket samhandler med hesten gjennom sine bevegelser. Rytteren analyseres i sin helhet, hesten likeså.

-Jeg prøver å lage segmenter ut fra kroppen, se på kroppen som om den var bygget opp av separate legoklosser. Så ser jeg på dem fra alle plan, ser hvordan legoklossene samhandler. Det samme gjør jeg med hesten, jeg ser på hvordan den beveger seg og jeg ser på hvordan den beveger seg under rytter. Det er snakk om en biomekanisk forståelse, hva er optimalt? Hvordan skal rytteren hjelpe hesten med å sette sammen klossene på den mest optimale måten i henhold til oppgaven, har hun tidligere sagt til Hestesport.no.

Jeg prøver å lage segmenter ut fra kroppen, se på kroppen som om den var bygget opp av separate legoklosser. Så ser jeg på dem fra alle plan, ser hvordan legoklossene samhandler. Det samme gjør jeg med hesten, jeg ser på hvordan den beveger seg og jeg ser på hvordan den beveger seg under rytter. Det er snakk om en biomekanisk forståelse, hva er optimalt, sier Maria Terese Engell. (Foto: Nina Johnsen)

En vitamin-innsprøyting

Denne uken var hun hos Jens Lasse Dokkan i Danmark, sammen med Ingeborg Simensen – og i forbindelse med en tur nettopp til den kommende VM-arenaen for et seminar der fikk også sportssjef i NRYF anledning til å besøke Jens Lasse.

Jens Lasse og hans daglige trener, hestepasser og trofaste medhjelper Mette Klose Nielsen fikk begge lagret opp solid med motivasjon og rytterglede, sammen med begge de VM-kvalifiserte hestene Aladdin og Cypres.

-Det er og var en ordentlig vitamin-innsprøytning å ri for Maria i går og i dag, det kjenner jeg på at det trengte jeg, sier Jens Lasse, midt oppe i en lang rekke med hverdager som etter alle solemerker leder mot mesterskapet i Herning. – Det var kjempehyggelig at også Nina kom og så på, sammen med Ingeborg, fortsetter rytteren med et bredt smil.

Det er et nært samarbeid mellom Jens Lasse og Mette. Han er riktignok den som rir der ute mellom railen, men alt annet gjør de sammen. Hun underviser ham og hun rir også hans hester, gir dem de oppgaver der Jens Lasses fysikk sier stopp.

Gleden over dagen med Maria lyser av Mette: - Alle ryttere, uansett nivå eller ambisjon burde få lov til å ri i hvert fall en gang for Maria! Jens og jeg er nå ennå mer motivert i vårt arbeid frem mot VM, og vi håper vi får til noen flere treninger med Maria før VM. Hun gjør ridningen rett og slett så utrolig morsom!

Noen ganger treffer det bare midt i hjertet også

For Jens Lasse ble denne treningen enda mer enn bare motiverende. Det er noe eget med ridning. Det kan gå bra, det kan gå sånn passe bra, det kan gå mindre bra – og så kan det være helt utrolig. De gangene når man blir i ett med hesten, når alt bare faller på plass og føles så lett.

Da kommer følelsene, også når man er toppidrettsutøver.

Det kjente Jens Lasse på da Maria sto der ute i ridebanen og hjalp ham og Aladdin og Cypres.

-Det er sjelden jeg blir rørt når jeg rir for undervisning, men Maria er et unikum til å motivere og få deg til å gjøre ting sammen med hesten som jeg aldri trodde jeg skulle få til!

-Maria er et unikum til å motivere og få deg til å gjøre ting sammen med hesten som jeg aldri trodde jeg skulle få til, sier Jens Lasse. (Foto: Nina Johnsen)