Jens Lasse satser mot sitt åttende Paralympics

I fjor var han inne på tanken om at han hadde ridd sitt siste internasjonale stevne. Men viljen, motivasjonen og ikke minst hesten er der ennå. Jens Lasse Dokkan (63) satser mot at Paris 2024 blir hans åttende Paralympics. – Jeg skal gjøre det med 100 % innsats, sier Jens Lasse.

av
Rebecca Ballestad-Mender
hest / Norges Rytterforbund / Jens Lasse Dokkan
Sammen med sin velgående DV-vallak Aladdin vil Jens Lasse Dokkan satse mot sitt åttende Paralympics. (Foto: Privat)

I 1996 ble paradressur i moderne form for første gang en del av det paralympiske program. En av deltagerne i Atlanta var Jens Lasse Dokkan. Siden da har han vært med i samtlige Paralympics – noe han er alene om som pararytter. Nå satser han mot en åttende gang og mot Paris. – Jeg skal gjøre det med 100 % innsats, det er det jeg har bestemt meg for og det jeg vil, sier han klart og tydelig.

Det står respekt av at han går for å satse videre nå, som en utøver med noen andre forutsetninger enn det folk flest har.

Ingeborg Simensen, landslagsleder paradressur

Karrieren

63-åringen fra Oslo begynte med hest i form av terapiridning for snart 60 år siden. Hest og ridning gjorde en kropp preget av cerebral parese godt, og etter hvert vokste også idrettsutøveren Jens Lasse Dokkan som rytter frem. I 1989 red han sitt første NM, i 1992 debuterte han internasjonalt. Det har ledet videre til utallige toppresultater både nasjonalt og internasjonalt, deriblant fire paralympiske bronsemedaljer, et sølv og ikke minst dobbelt EM-gull i 2019. I fjor sommer presterte han sterkt sammen med sin DV-vallak Aladdin, med internasjonale seire og plasseringer som bidro sterkt til at Norge fikk en kvoteplass i Paralympics 2024.

Jens Lasse Dokkan har vunnet mange internasjonale medaljer, deriblant dobbelt gull i EM 2019. (Foto: Roland Thunholm)

Parallelt med sin ridekarriere har han i løpet av den senere tid satt i gang en ny satsning. Jens Lasse trener og rir deler av året i Danmark, og det har ledet til at han han gått til innkjøp av en gård i Danmark der han sammen med sin danske trener og medhjelper Mette Klose Nielsen ønsker å utvikle et ridesenter tilrettelagt for rullestolbrukere. Senteret vil åpne muligheten for at både nye og etablerte pararyttere kan få trene under optimale treningsforhold, basert på hans og Mettes lange erfaring innen sporten.

Et valg det står respekt av

På konkurransebanen har Jens Lasse gang på gang imponert sine omgivelser ved å tilsynelatende ha en Sareptas krukke i seg når det gjelder motivasjon. Han har også imponert gjennom sin evne til å hele tiden utvikle seg videre som rytter. År etter år har han satset videre, ridd inn resultater og prestert bedre og bedre.

År etter år har Jens Lasse Dokkan imponert som rytter, ved å stadig utvikle seg og bli bedre - og stadig ha motivasjonen. (Foto: NRYF)

Jens Lasse har vært i tenkeboksen når det gjaldt om han så for seg nye internasjonale midtlinjer eller ikke. Men ut av krukken bobler det fremdeles motivasjon, han har en fantastisk atlet i sin firbente partner Aladdin og han har et team rundt seg som har det som skal til. I sum gjør disse faktorene sitt til at Jens Lasse nå velger å satse mot det ultimate målet enda en gang: Paralympics 2024.
-Det står respekt av at han går for å satse videre nå, som en utøver med noen andre forutsetninger enn det folk flest har. At han velger å ta en runde til er positivt på alle måter, sier landslagsleder for pararytterne, Ingeborg Simensen. – Vi vet hva han kan og har i seg. Han har en enorm erfaring og rutine og han har prestert sterkt og jevnt. For laget betyr dette enormt. I laget har han en seniorrolle og han har et støtteteam rundt seg som er en ressurs for hele laget. At han går all in for en sesong er bare positivt for laget og for Norge som paradressur-nasjon.

Fremover mot Paris 2024 vil planene for de enkelte utøverne på landslaget legges både ut fra individuelle hensyn og ut fra hensyn til laget som helhet. Hvem som stiller for Norge i Paris er ennå flere måneder frem i tid. – Alle skal tas ut, ingenting er gitt på forhånd, sier Ingeborg. - Uttaket gjøres etter Nordisk Baltisk mesterskap i Danmark siste helgen i juni. 1. juli vil endelig uttak være klart, men listen kan da utgjøres av 5-6 ekvipasjer – vi kan vente med å bestemme helt endelig lag til 5. august. Det blir spennende tider fremover, vi har gode og rutinerte ekvipasjer og vi har nye, lovende ekvipasjer på vei. Vi kommer til å reise til Paris med et lag vi ser frem til å vise frem.

- Det står respekt av at han går for å satse videre nå, og at han går all in for en sesong er bare positivt for laget og for Norge som paradressur-nasjon, fastslår landslagsleder for pararytterne, Ingeborg Simensen, om Jens Lasses valg for sesongen 2024.. (Foto: Privat))

Relaterte artikler